Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ve škole jsme se hodně naučili, nepotřebujeme na všechno internet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mgr. Kateřina Wernerová

Poznáte bez pomoci internetu, co je na obrázku?

Ano, jsme to my, kteří mají ty vysmívané encyklopedické znalosti už ze školy. Stálo to nějaké úsilí, ale po absolvování školy nemusíme každou maličkost hledat na internetu.

Článek

Ano, jsme to my, kteří mají ty vysmívané encyklopedické znalosti už ze školy. Stálo to nějaké úsilí, ale po absolvování školy nemusíme každou maličkost hledat na internetu. Protože to prostě víme ze školy. V matematice jsme se naučili sčítat a násobit atd. z hlavy, tak pro sečtení ceny nákupu opravdu nepotřebujeme lovit mobil a využít kalkulačku. Přesto je náš styl, kterým jsme se vzdělávali už od základní školy stále vysmívaný. Ale i nám přijde úsměvné, když současní absolventi škol nedokáží určit, kde se nachází, která země a třeba, jaké je tam hlavní město. Můžeme hodně a kamkoliv cestovat a stejně mnoho lidí neví bez pomoci internetu, zda jedou po Evropě nebo jsou už v Asii. Zkuste chvilku sledovat vědomostní soutěže a budete mít pocit, že je to spíše přehlídka nevědomosti. Pokud narazíme na nějaký odborný výraz, můžeme hledat na internetu, ale taky musíme vědět, co vlastně hledáme, do jakého oboru se máme podívat. Někteří studenti sázejí na doučování, ale například povinnou četbu jaksi není možné doučit. Tu si budou muset přečíst a nespoléhat zase jen na internet. I když jsou tam celé čtenářské deníky, ale to prostě nenahradí vlastní četbu.

Můžeme s jistotou říci, že internet je dobrý sluha, ale špatný pán. Nesmí to být jediný způsob, jak se něco dozvědět. Hodně věcí se už naučíme ve škole a máme je prostě v hlavě, ale je to dřina. A to se v současné škole asi nepreferuje. Jinak by se nemohlo donekonečna řešit, že děti toho mají moc a učitelé by si dávno nemuseli povzdychnout a vzpomínat na dřívější školní výuku, ve které to či ono už děti znaly. Ovšem chtít to dnes od svých žáků, to si tak nějak netroufají. Protože by slyšeli jenom samé stížnosti, jak toho je moc a není třeba se to učit. Sami si tak snižujeme pomyslnou laťku vzdělání. Něco umět se musíme naučit a není to snadná cesta. Učení je dlouhodobý proces a nějakými stížnostmi, že je to těžké a je toho moc, ho určitě nezvládneme rychleji a lépe.

Foto: Mgr. Kateřina Wernerová - se souhlasem autorky

Ve škole jsme se hodně naučili, poznáte také, co tak krásně kvete?

Tak nechtějme být budoucími pracovníky u pásů, kde opravdu nemusíte moc přemýšlet, protože děláte stále to stejné a stačí jenom zaučení, ne učení. A pokud nechcete být jen zaučeni a chcete něco vědět, nespoléhejte se jenom na internet. Tam vážně nenajdete všechno.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz