Hlavní obsah
Cestování

Žatecká dočesná a jedna kniha „777“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lektorka

Rozcestník není třeba, odsud všichni trefí, kam potřebují.

Jestli my, Češi, máme vážně něco rádi, tak je to pivo a dobré jídlo. Proto přijeďte k nám do Ústeckého kraje, do města Žatec.

Článek

V letním období se konají různé akce spojené s koncertem, ochutnávkou vín, která se urodila a samozřejmě různé slavnosti koláčů, uzenin a pečeného masa. A k dobrému jídlu potřebujeme většinou i dobrý mok na zapití, tedy pivo.

A kam jinam se vydat než do Žatce, města piva a současně i města zařazeného do UNESCO. Gratulujeme Žatci.

Dočesná

Vydali jsme se také zkusit Dočesnou v Žatci. Zkusit, navštívit, ochutnat a setkat se s přáteli. Již při příjezdu množství zaparkovaných aut signalizovalo, že je dnes hezký letní den a mnoho dalších lidí vyrazilo také za dobrým pivem. Zaparkovali jsme na předposledním volném místě a vydali jsme se na náměstí pěšky. Výběr laskomin byl veliký, ceny vzorné /na to už si našinec asi zvykl/ a putovní výměnný kelímek. Jak putovní? V prvním stánku jsme zakoupili pivo nebo jiný nápoj a zaplatili zálohu za plastový kelímek. Procházeli jsme se po náměstí a okolí a v případě další chuti na pivo, případně prachobyčejné žízně, jsme mohli kdekoliv ve stáncích doplnit mok a vyměnit svůj vypitý kelímek za nový a plný, samozřejmě po zaplacení ceny náplně. Když už jsme se rozhodli, že pitný režim je dodržen, vrátili jsme kelímek a dostali zpět zálohu. No, na chvilku u nás vrácená záloha vydržela, protože následovalo posezení v hospůdce vedle Chrámu chmele a piva. Jak jinak by se taky dominanta města, kde se pořádá Dočesná, mohla jmenovat.

Foto: Lektorka

Chrám

Ani kultura nechyběla. Tentokrát kultura hudební a knižní

Po těchto kulinářských zážitcích jsme si užili i kultury. Na hlavním podiu i vedlejších podiích se snažili umělci. Jenom naše starší a pokročilé uši už odvykly hlasitosti produkce, tak jsme postáli v uctivé vzdálenosti a úplně v pohodě slyšeli libé tóny. Děkujeme, muzikanti. Letošní Dočesná byla ještě v něčem speciální. Na hlavním podiu se křtila kniha. Bude k dostání u dobrých knihkupců a napsalo ji rekordních 777 autorů. Za rekord kniha obdržela certifikát z Pelhřimova. /NE, to není to známé, jeď do Pelhřimova, ať víš, do čeho jdeš/ Knihu v pelhřimovské agentuře ohodnotili, protože něco takového ještě v životě neviděli. Takže, kultura byla, tentokrát i v psané formě.

Závěrečné posezení

A když jsme už dostatečně poseděli a různá témata nad pivem a večeří probrali, začalo se stmívat. Ach jo, léto s dlouhými dny nás opustilo a teď tedy: „Vítej podzime“ Brzo se stmívá, sluníčko už se nasvítilo až dost a ohřáli jsme se v průběhu léta taky do zásoby. Podzim je taky prima. Bereme ho na vědomí. Ještě pár podzimních setkání zvládneme a bude se ozývat Advent.

Tak užívejte každý den a třeba se někdy vydáte do Žatce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz