Hlavní obsah
Umění a zábava

Donutil, Donutil, Donutilová. Rodinné představení v ABC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lemmyu/www.pexels.com

Menší návštěvnost nebo skladba publika stále omezuje tržby divadel. Národní divadlo například uvádí méně operních titulů, které jsou dražší a není o ně zájem.

Rádi s přítelem vyrážíme do divadel. Někdy je to konkrétní divadlo, jehož atmosféru chceme poznat. Jindy protagonisté, které jeden z nás touží vidět na prknech, co znamenají svět.

Článek

Příležitost vynést oblek

Po rozvodu jsem žila asi 5 let na vesnici. Kdykoliv se na nástěnce u Coopu zjevila nějaká kulturní událost v okolí, byl o ni velký zájem. Jednou to bylo divadelní představení v sokolovně, jindy předvánoční muzikál v bývalém kině. S rekonstrukcí staré sokolovny obnovili i tradici plesů. Někdy to byla hrůza, ale tehdy mi to přišlo skoro jako povinnost se všeho zúčastnit, abychom podpořili kulturní dění v malé obci.

Zpět ve víru velkoměsta

Třetím rokem bydlím zpátky v Praze. Méně klidu, více smradu, ale také více muziky. Do divadla a za kulturou můžeme každý večer, jen si dobře vybrat. Není to úplně hračka. Nemyslím si, že jsem kdovíjak náročný divák, ale musím přiznat, že polovina představení pro mě měla hodnotu jen těch provětraných šatů.

Věhlasné divadlo nebo pan herec, paní herečka

Zkoušíme všechny varianty. Chceme navštívit Národní divadlo, preferujeme činohru. Nakonec skončíme ve Stavovském s rozporuplným zážitkem po Obědě u Wittgensteina. Zkusíme Vinohradské, nějakou klasiku. Covidem zrušený a pak obnovený Pygmalion nakonec nudil. Vsadíme na obsazení. Já bych chtěl vidět hrát Donutila, to je výbornej herec. Tajně kupuji vstupenky na Smrt obchodního cestujícího do ABC.

Anketa

Jak často navštěvujete divadelní představení?
Jednou za měsíc.
16,7 %
Jednou za 3 měsíce.
0 %
Jednou za rok.
16,7 %
Méně nebo vůbec.
66,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6 čtenářů.

Donutil alias Willy Lohman svůj život vzdal

Miroslav Donutil jako zoufalý stárnoucí a unavený obchoďák na konci příběhu spáchá sebevraždu. Jeho syn Martin dokreslil příběh rodiny Lohmanů jako děvkař a malou roli lehké slečny vystřihla i jeho žena Sára Affašová. Takový rodinný večer Donutilů. Depresivní příběh se špatným koncem zahráli báječně. Až na to, že v první polovině mi padala hlava. Berte v úvahu, že byl pátek večer po náročném týdnu.

Návštěvnost divadel klesla na polovinu

Pamatuji si, jak nebylo možné, někdy kolem roku 2008, několik let sehnat vstupenky na Duškovy Čtyři dohody. Nyní, když si počkáte měsíc, dostanete, po čem toužíte. Po covidové pauze se vstupenky shání poměrně snadno. Podle statistik našla cestu zpět do hlediště jen polovina diváků. Po dvou hladových letech, kdy herci řídili autobus, pracovali za kasou nebo jako kurýři, se zase hraje jako o život.

Myslím si, že větší zážitek mám z vybraného filmu shlédnutého doma. Divadelní zážitek, to je takový balíček ..trochu divadla, trochu kavárny, hezké oblečení a nevšední večerní program. Přítel poslední představení hodnotí jako nejlepší, které jsme spolu za téměř 3 roky viděli, tak je to vlastně úspěch. Jaké představení, které je možné stále vidět, vás nadchlo?

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz