Hlavní obsah
Seberozvoj

Ty máš svaly, já mám čáry. Psychika je zdroj našich rezerv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

O vítězství už nerozhodují svaly, ale hlava.

Otřepaná hláška z filmové pohádky Mrazík, která se nám musela vrýt do paměti. Pro vrcholové sportovce je práce na psychice denní rutinou. Jejich výkony jsou pak výjimečné.

Článek

Zakladatel moderních olympijských her

Francouzský pedagog a historik Pierre de Coubertin věřil, že mládež věnující se sportu zajistí mírový svět. Nejen, že mu dalo dost práce novodobé olympijské hry oživit, jeho invence o důležitosti duševní přípravy Francie ignorovala. Jeho skvělý nápad pro své sportovce využilo Německo, USA a Rusko. Mentálním tréninkem prošli také američtí piloti, kteří díky tomu dokázali zvrátit válku s Japonskem.

Mentální kouč nesmí chybět

Ti nejlepší sportovci zaměstnávají kromě sportovních trenérů také odborníky na psychiku. Neurověda našla rezervy právě v hlavě. Lidé se svými fyzickými výkony dostali na hranici svých možností, a právě psychika je dokáže ještě posunout.

V čem spočívá mentální trénink

Každá soutěž je velkým stresem. Odborníci popisují dva druhy stresu. Dobrý a špatný. Ten horší, který blokuje excelentní výkony, je potřeba odbourat. Nejčastěji se využívá meditace. Ta vede k emoční disciplíně a snazšímu odpoutávání od stresových situací. Druhou účinnou metodou je mentální imaginace. Jednoduše dokonalá představa přesného postupu, který má vést ke kýženému cíli. Do imaginace je potřeba zapojit i pocity.

Imaginace při rekonvalescenci

Usilovná představa pohybu pomáhá mozku aktivovat stejná centra, která zapojuje při skutečné fyzické námaze. Sportovci se tak dokáží udržet v kondici po dobu svého zranění a rekonvalescence. Mentálním tréninkem lze posílit sebevědomí, oddělit se od bolesti, ale i zlepšit efektivitu učení.

Anketa

Využili byste služby mentálního kouče?
Ne, je to vyhazování peněz.
34,1 %
Ano, je to zajímavý nápad.
65,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 44 čtenářů.

Kde se vzali

S profesí mentálních koučů se u nás roztrhl pytel. Zadáte-li si tento výraz do vyhledávače, nebudete vědět, koho si vybrat. K poskytování těchto služeb v České republice stačí kurz nebo výcvik a živnostenský list na poradenskou činnost. Není vyžadována žádná speciální akreditace. Ale je to tak trochu jako s léčiteli, buď umí a nepotřebují žádnou reklamu a lidi si u nich podávají kliku nebo je to jen jejich podnikatelský záměr a musí uhánět své klienty.

Nemusíte být vrcholovým sportovcem, a přesto můžete například hledat a najít rovnováhu mezi prací a soukromím. Rozvíjet sebedůvěru a uvědomit si směr své kariéry. Nebo si jen posílit zdraví a zlepšit svou fyzickou kondici. Zvýšit pocit životní spokojenosti. Nalezení vašich specifických znalostí a dovedností uvolní skrytý potenciál k vytváření nových kreativních nápadů a způsobů chování, které vedou k úspěchu. Nestálo by to za to?

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz