Hlavní obsah
Cestování

Čas dovolených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čas dovolených a prázdnin.

Článek

Dovolená, to magické slovo, již při samotném vyslovení vám jistě začnou naskakovat různé nápady, jak a kde ji strávit.

Vždycky si vzpomenu, když začaly velké prázdniny, s jakým jásotem jsme je my děti vítaly.

Většinou to ale skončilo tak, že jsme si sbalily se sestrou batůžky a tradáááá k babičkám.

A babičky nemohou bydlet přece nikde jinde než na vesnici! Nutno ale též podotknout, že vesnice před 50 lety vypadala, pravda, trochu jinak. Letmo si vzpomínám, že v celé vesnici bylo pouze jedno auto! Byla to červená octavia, to vidím, jako by to bylo dnes. Vybaveni tepláky s gumou pod patou s vytahanými koleny jsme se velice rychle sžily s vesnickými dětmi. Krásné to časy.

Po návratu od babiček nás čekala dovolená s rodiči. Jelo se na Slovensko.

Příprava se v rodinách většinou nelišila od té naší. Tatínek rovnal zavazadla různých velikostí do kufru. Když došlo místo, tak na střeše byla zahrádka a na ní velký černý vak. Ještě jsem zapomněla podotknout, že se jelo vždy do kempu pod stan, velký s předsíňkou, ložnicí a v té jsme právě měli peřiny a polštáře, které byly napěchovány v tom černém vaku. Aby nám nebyla zima ve stanu!

Bylo sbaleno, nadělané řízky, káva do termosky a nad ránem se vyráželo směr Karpaty a Slovensko.

Ráj na zemi, teplo, písek, spousta čisté vody, stánků s různými dobrotami a také spousta lidí, kteří přijeli se stejným záměrem jako my. Takže ve finále u brány do kempu čekala dlouhá fronta. Ale to bychom nebyly my Češi, abychom na něco nepřišli. A tak se vezly úplatky ve formě nedostatkového zboží, jako byl kostkový cukr nebo silonky. Já vím, přijde vám to úsměvné, ale byla doba jaká byla. My děti v ní byly šťastné a spokojené.

Ještě bychom neměli opomenout zimní prázdniny. Já jsem z kraje, kde sníh napadl málokdy. Jezdili jsme s tatínkem na hory, kde měli podnikovou chatu. Většinou jeli samííí tatínkové, maminky buď neholdovaly zimním radovánkám nebo si chtěly od zbytku rodiny alespoň na chvíli odpočinout. Tatínkům to ale vůbec nevadilo. Přes den se s námi potáceli po svahu a večer navštívili horskou krčmu. Spokojenost na všech frontách.

Doba se však posunula, tak jako všechno kolem nás. Mějte hezké dny a to obzvláště v době dovolených a prázdnin.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz