Hlavní obsah
Lidé a společnost

Oslava židovského nového roku s Idanem Raichelem v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lenka Hoffmannová

Idan Raichel hraje na benefičním koncertu k židovskému novému roku Roš Hašana pro organizaci Taglit v Praze

Taglit je nezisková vzdělávací organizace sponzorující výlety do Izraele, Jeruzaléma a na Golanské výšiny pro mladé od 18 do 26 let s právem návratu, tedy s nejméně jedním židovským prarodičem.

Článek

Idan Raichel (hebrejsky עידן רייכל) se narodil v roce 1977 v Kfar Saba, je to izraelský zpěvák a hudebník. Sestavil hudební uskupení Idan Raichel Project spojující tradiční hebrejské texty s etiopskou hudbou. Jeho debutové album se stalo třikrát platinové. Předtím působil Raichel jako klávesista. Idan Raichel Project pravidelně koncertuje v Česku.

Foto: Lenka Hoffmannová

Idan Raichel před koncertem

Foto: Lenka Hoffmannová

Idan Raichel mi věnoval svůj úsměv

Foto: Lenka Hoffmannová

Stylové šaty s nápisem VE, což v Hebrejštině znamená ANO

Taglit v hebrejštině znamená discovery - objevování. Během jejich často první cesty do Izraele mladí nachází nový význam své židovské identity a objevují židovskou historii a kulturu.

Od roku 1999 se programu účastní každoročně 50 tisíc, doposud 800 tisíc mladých ze 67 zemí. Vše je financováno soukromými dárci z celého světa. Oslava v Praze proběhla jako poděkování sponzorům.

Večer zahájil předseda Taglitu pro všechny země světa, také promluvil mladý účastník programu z Česka a velvyslankyně Izraele v Česku, její excelence Anna Azari.

Foto: Lenka Hoffmannová

K hostům promluvila i velvyslankyně Izraele v Praze Anna Azari

Jako správná fotografka jsem začala fotit okolí místa konání i úchvatnou architekturu stavby Danube House, zejména atria, kde se událost odehrávala. Většinou administrativní budovy zejména podle projektů slavných architektů byly v Karlíně postaveny na místě, kde šly k zemi stavby nevratně poškozené povodní v roce 2002.

Foto: Lenka Hoffmannová

Nová kancelářská budova Danube House na Rohanském ostrově v Karlíně

Foto: Lenka Hoffmannová

Skleněný interiér Danube House

V atriu byla nejprve představena činnost Taglitu také u nás. Najednou začalo shromažďování, vítání a focení se v rohu prostoru. Hned tam běžím a vidím přicházet Idana, další dva fotografové akce si ničeho nevšimli. Idan si zřejmě všiml mého odhodlání a při vstupu na podium, pod nímž jsem čekala na zajímavou fotku, mě pozdravil a podal mi ruku. Ach, jaká radost!

Foto: Lenka Hoffmannová

Pohodlí nade vše

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz