Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Zvuky ptáků a pářících se žab okolo rybníků tvoří dokonalou iluzi džungle, fotoreportáž z Třemešku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lenka Hoffmannová

Na hnízdě sedí střídavě oba rodiče. Druhý vždy sleduje okolí a případně chrání partnera i mláďata.

Třemešské rybníky patří k soustavě tunklovských rybníků z 15. století, ovšem první zpráva o nich pochází už z roku 1420, kdy se tu uvádějí tři rybníky s mlýnem. Je tedy pravděpodobné, že vznikly už ve 14. století a jsou z nejstarších v našich zemích.

Článek

„Necháte tady volně pobíhat psa, támhle hnízdí labutě,“ upozorňuji mladý pár s tmavě hnědým ohařem. Po chvíli slyším vyděšené kejhání labutě sedící na hnízdě, raději se tam ani neohlédnu.

Foto: Lenka Hoffmannová

Bohatý trs žlutých pryskyřníků na břehu jednoho z rybníků.

Za Tunklů byla tato soustava rybníků rozšířena o další dva, navazovala na komplex rybníků tehdejšího rozsáhlého zábřežského panství, jehož přirozené centrum tvořil Závořický rybník u Postřelmova, také z nejstarších v českých zemích.

Foto: Lenka Hoffmannová

Pro pozorování čilého života na rybnících můžete využít vyvýšenou dřevěnou Ptačí pozorovatelnu, buďte však opatrní.

Cílem místní organizace ČSOP Šumperk bylo zdůraznit výjimečnost a důležitost tohoto místa pro život ptactva a obojživelníků v regionu a seznámit veřejnost s rozmanitostí biodiverzity lokality. U jednoho ze tří Třemešských rybníků proto v roce 2013 vybudovala v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě ptačí pozorovatelnu s informačním panelem.

Foto: Lenka Hoffmannová

Lokalita Třemešské rybníky je rájem pro vodní a mokřadní živočichy, žijí zde chráněné druhy obojživelníků, například rosnička zelená, ropucha obecná a zelená, také skokan hnědý a kuňka ohnivá. Vyskytuje se zde užovka obojková a neopatrnými chovateli vypuštěná želva mapová.

Foto: Lenka Hoffmannová

Vhodný úkryt k hnízdění zde nachází i pěnice pokřovní, rákosník obecný a další. Na vodní ploše jsou k vidění kachny, lysky čírky a další vodní ptáci. Rostou zde vzácné kosatce, ostřice i vodní rostliny, stromy zde patří mezi nejstarší a nejmohutnější exempláře na Šumpersku, dosahují mnohdy stáří až 400 let.

Foto: Lenka Hoffmannová

Cestička mezi dvěma rybníky vede vysokým porostem, vpravo se hlasitě ozývají žáby, vlevo je klid, tento rybník je právě vypuštěný.

Foto: Lenka Hoffmannová

Pohled do okolní přírody s rybníkem poskytuje opravdovou radost z pobytu v zeleni.

Foto: Lenka Hoffmannová

Chvíle uvolnění, labuť opouští hnízdo a vstupuje do svého živlu.

Foto: Lenka Hoffmannová

Jeden ze tří rybníků se pomalu znovu napouští, odtud se ozývá největší křik, zejména právě se pářícího skokana skřehotavého, k němu se přidávají také ostatní zde žijící živočichové, opravdová kulisa džungle.

Foto: Lenka Hoffmannová

Na tomto místě jsem nejblíže hnízdu, labutě nenechávají nic náhodě, připlouvají ke mně a kontrolují okolí hnízda, je ho potřeba ochránit.

Foto: Lenka Hoffmannová

Trochu jiný pohled na labutě na hnízdě, jsou to vskutku ladní tvorové, příroda vždy uklidňuje a lahodí oku.

Foto: Lenka Hoffmannová

Tady je tzv. kvetoucí kout jednoho z rybníků, na několika dřevěných trámech se usadily kvákající žáby, jakmile se někdo přiblíží, hup do vody, zůstává po nich jen kruh na hladině.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz