Hlavní obsah
Cestování

Jak vypadají místa, kde před osmdesáti pěti lety začala druhá světová válka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lenka Pokorná

Detail vysílače v Glivici, v srpnu 1939 německého města na hranici s tehdejším Polskem, 70 km severně od Ostravy

Druhá světová válka začala před osmdesáti pěti lety v Polsku. Vysílač v Glivici a památník na poloostrově Westerplatte tuto událost stále připomínají.

Článek

Jak začínají války? Nejsem na tuhle otázku odbornice. Ale pokud vím, Hitler chtěl pro své lidi „Lebensraum“ – životní prostor. Myslel si, že když zabere cizí země, bude Německo bohatší. Bohužel i dnes jsou takoví, co si myslí, že to tak může fungovat.

Na Westerplatte, kde 1. září 1939 začalo hitlerovské Německo dobývat Polsko, jsem poprvé byla v červnu 1980 jako studentka. Moc si nepamatuji, jak to místo tenkrát vypadalo. Památník této historické události na pahorku v západní části poloostrova tam ale v té době už stál.

Foto: Lenka Pokorná

Památník Westerplatte

Loni byla celá oblast v rekonstrukci, zřejmě i v souvislosti s letošním výročím. Byli jsme tam poměrně pozdě, takže návštěvníků už tu moc nebylo. Zapadalo slunce. Výhled z pahorku je na jednu stranu na otevřené Baltské moře, na druhou stranu je vidět Gdaňsk.

Foto: Lenka Pokorná

Památník bojovníků, padlých v prvních dnech napadení Polska

Historické město Gdaňsk, bylo v roce 1939 „svobodným městem“, obývaným sice převážně německy mluvícím obyvatelstvem, ale formálně nebylo součástí Německa ani Polska. Dobývat Gdaňsk tedy Němci asi moc nemuseli. Na Westerplatte ale měli Poláci svou posádku. Jak je vidět ze staré mapy, už tehdy byla oblast Královce (Východní Prusy) oddělena od své „mateřské pevniny“, i když tehdy tou pevninou bylo Německo.

Foto: Lenka Pokorná

Gdaňsk jako svobodné město na mapě ze školního atlasu z roku 1930

V Glivici (česky podle školního atlasu z roku 1930 Hlivice) jsem byla poprvé letos. Pro mě to bylo dost velké překvapení, že tohle velké, krásné a historické město leží asi 75 kilometrů severně od Ostravy a v roce 1939 právě těsně východně od města probíhala hranice mezi tehdejším Německem a Polskem.

Foto: Lenka Pokorná

Na mapě z roku 1930 je růžové Československo s Moravskou Ostravou, světle béžové Německo s Hlivicí a světle hnědé Polsko s Katovicemi

Na místě, kde stále ještě stojí a funguje dřevěný vysílač, kde Hitler nechal zinscenovat pokus o jeho obsazení Poláky, je park s místy připomenutí této události z 31. srpna 1939. Dřevěná konstrukce vysílače je monumentální technická památka. Kolem konstrukce je krásně upravený park, který využívají místní lidé.

Foto: Lenka Pokorná

Glivice - pohled na bývalé řídící středisko od stále funkčního vysílače

Foto: Lenka Pokorná

Glivice - radnice historického města

Podklady:

Návštěva míst

https://cs.wikipedia.org/wiki/Gliwice

https://cs.wikipedia.org/wiki/Westerplatte

Zeměpisný atlas pro školy střední, ústavy učitelské a školy obchodní, 5. vydání 1930

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám