Hlavní obsah
Internet a technologie

Banka ušila podvod na klienty, aby je vyškolila. Nachytala by i vás?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

ČSOB přichystala podvod na své klienty. Naštěstí „jen“ se vzdělávacím záměrem. Do finanční gramotnosti dnes bohužel musí patřit i bdělost a schopnost rozeznat podvodný záměr, byť je od banky. Nachytala by vás „na hruškách“?

Článek

Možná bychom to nečekali, ale i banky učí své klienty finanční gramotnosti. Některé na to jdou ve svém blogu. U jiných si musíme „odžít a odskákat“ chybu, a z ní se pak poučit. Originální cestu zvolila ČSOB: připravila na své klienty falešný podvod. Bohužel, většina se nechala nachytat. Kdyby šlo o reálný úrok, podvodníkům by sedli na lep. Podívejte se, jak „testování“ probíhalo.

Opatrnost při zadávání údajů z bankovnictví

Hlavním cílem vyzkoušet opatrnost klientů při zadávání jejich osobních údajů (a přístupů do bankovnictví). Při zadávání do webových stránek, které se tváří jako web banky. K tomuto účelu vytvořila banka falešný odkaz. A nechala ho umístit do vyhledávače.

32 tisíc návštěv, z toho 70 % se k falešné bance chtělo přihlásit

Přes výsledek vyhledávání, který byl falešný a podstrčený do vyhledávačů (podobně jako to praktikují kyberpodvodníci), se na testovací profil banky dostalo přes 30 tisíc klientů, zájemců o vstup do internetového bankovnictví.

A 70 % z nich (zhruba 22 tisíc) se k falešnému bankovnictví opravdu začalo přihlašovat. Aniž by si zkontrolovali, zda jsou opravdu na stránkách své banky. Nebyli, ale naštěstí pro ně nešlo o reálný podvod.

Hned jak začali klienti vyťukávat první znaky hesla ke svému účtu, vyskočilo na ně informační okno o tom, že jsou na špatném místě. Že kdyby šlo o opravdový pokus o podvod, už by o své peníze přišli. Banka přidala i informace, jak se příště chovat bezpečněji.

Naletěli byste? Kontrolujete adresu webovky, než se přihlásíte do bankovnictví?

Patříte k té zhruba třetině opatrných a informovaných klientů, kteří si zvykli mrknout na webovou adresu přihlašovací stránky do internetového bankovnictví, než se k němu začnou přihlašovat? Nebo jen kliknete na výsledky vyhledávání, a když má banka správnou barvu grafiku, hned se jdete přihlašovat?

Jak poznat správnou webovku pro internetové bankovnictví? Každá banka má samozřejmě svou, a vždycky v ní bude obsažena adresa domény banky. Abyste nemuseli tápat, zde je seznam adres internetového bankovnictví všech českých bank, které se orientují na běžnou (nepodnikatelskou) klientelu:

Tabulka: Adresy internetového bankovnictví jednotlivých bank

Foto: Lenka Rutteová

Adresy bank

Zdroje: webové stránky jednotlivých bank, vlastní zpracování

Důležité:

Adresu si netřeba pamatovat. Stačí vědět, jakou domovskou stránku má vaše banka. Internetové bankovnictví bude na stejné doméně, jen s trochu delší adresou. Důležité je slovo před “.cz“ a samotná koncovka “.cz“.

Například „airbank.cz“. Pozor, koncovka “.cz"musí obsahovat tečku. Jakmile byste potkali například adresu airbank-cz (a k ní další písmena, s tečkou někde jinde v adrese, nebudete na doméně této banky, ale u podvodníka).

Jedinou výjimkou mezi bankami českého trhu je UniCredit Bank, která má bankovnictví na jiné doméně, než na které provozuje klasické webové stránky, viz tabulka výše.

Falešná webovka není jedinou nástrahou podvodníků

Kdyby se kyberpodvody vešly jen do falešných webových stránek bank, bylo by dobře. Ale nebyli by to podvodníci, kdyby nebyli extrémně vynalézaví. Na (zatím) nejběžnějších 5 cest kybernetických útoků s cílem okrást klienty bank o jejich úspory, se můžete podívat v článku: Kybernetické útoky a podvodné investice jdou odhalit včas.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz