Hlavní obsah
Finance

Půjčkologie: Jak vybrat půjčku, která vás nepoškodí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik.com

Z půjčkologie už víte, že půjčku jedině od licencovaného poskytovatele. Ale jak na výběr konkrétní půjčky, abyste vybrali výhodně a půjčkou se zbytečně nepoškodili? Hlídejte si 4 parametry.

Článek

1. parametr: licencovaný poskytovatel

Automatický předpoklad bezpečné a výhodné půjčky. Nejlepší půjčce zkrátka nesmí chybět.

2. parametr: cena půjčky (RPSN nebo přeplatek) - hledejte nejnižší

Dobrá půjčka je levná půjčka. Čím nižší úrok a celkové RPSN, tím lépe pro vás. Rozhodnout se dá i podle celkového přeplatku. Ten je neoddiskutovatelný u každé půjčky. Ale jak ho zjistit? Obecně v reprezentativním příkladu.

Nebo si nechte přeplatek propočítat přímé vám na míru. Požádejte o předběžné posouzení půjčky (ale pozor, bez skóringu, aby se nepropsalo do úvěrových registrů).

3. parametr: mimořádná splátka a předčasné splacení - hledejte bezplatnou

Každá půjčka se dá splatit předčasně. Ale kolik si za mimořádnou (předčasnou) splátku poskytovatel naúčtuje, je jen na jeho rozhodnutí. Zákon mu stanovuje maximální strop. Výhodná spotřební půjčka je ale taková, kde dá celý zbývající dluh splatit předčasně zdarma.

4. parametr: odklad či snížení splátky - hledejte bezplatné či se symbolickým poplatkem

Během trvání půjčky se můžete dostat i do opačné situace: že vám nezbude na pravidelnou splátku. Třeba pro pracovní neschopnost nebo proto, že musíte dát auto na celkem drahou opravu. Hlavně u dlouholetých půjček se vyplatí mít předem ošetřeno, že až budete potřebovat pohnout se splátkou, nebude za to poskytovatel chtít majlant.

Správná půjčka vám dovolí odklad či snížení splátky alespoň jednou za rok buď zcela zdarma, nebo za symbolický poplatek.

Že na trhu není žádná půjčka nejlepší v každém parametru? Rozhodněte se, kde přijmete kompromis

Kdyby některý z finančních domů nabízel půjčku nejlepší ve všech výše uvedených bodech, asi by bylo extra snadné si vybrat. Většinou se ovšem posouváme ke kompromisům. Při výběru proto zvažujte, v kterém parametru jste ochotní jít o příčku níž:

  • z parametru 1 necouvejte nikdy
  • u parametru 2 je bezpečné couvnout jen o drobné jednotky procent
  • jestli neplánujete rychlejší splácení, vynechejte parametr 3
  • máte-li dostatečné finanční rezervy, můžete si troufnout vzít půjčku mírně pokulhávající v parametru 4.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz