Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pozor, tady TEMU

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pinterest

A je to tady zase. TEMU. Až mě udivuje, že právě a jen TEMU leží lidem tolik v žaludku.

Článek

Temu je levné! Tedy podle článku. No o tom bych si troufla polemizovat. Temu není drahé. Ale ani nejlevnější. V cenách jednoznačně vede Shein. Přesto Shein nevadí.

Temu vykořisťuje! A není to náhodou princip kapitalismu - vykořisťování? Někde se to dělá okatě, někde se to zametá pod koberec. Ale vykořisťování bylo, je a nejspíš i bude. Kdo nemá peníze, nemá ve spoustě zemí přístup ke vzdělání a tím pádem se z něj stává ideální objekt pro vykořisťovatele všeho druhu. A protože je nevzdělaný, netuší ani, že by se mohl bránit a jak. Nenechte se mýlit, ale vzdělaní lidé v Číně mají daleko vyšší platové nároky než Češi. A co se týká pracovní doby, tak stejně jako tady jsou lidé zhrození šílenou (pro nás) pracovní dobou a téměř žádnou dovolenou, asiaté zase nechápou naši neuvěřitelnou lenost a neochotu pracovat (z jejich pohledu). A asiaté není jenom Čína. Zkuste si něco zjistit o pracovních podmínkách v Japonsku nebo Jižní Koreji. To, co nás pohoršuje, je pro ně normální a vůbec se nad tím nepozastaví.

Temu má nečestné obchodní praktiky! A zajímali jste se někdy o obchodní praktiky řetězců? I přes přeregulovanost EU si najdou cestičku, jak skřípnout dodavatele tak, že je to pro ty menší pomalu likvidační. Děje se nám to přímo pod nosem a přesto to nikoho nevzrušuje. Zatímco se dojímá nad chudáky v Číně o nichž jen zprostředkovaně někde četl a skutečnost vlastně vůbec nezná.

Temu má podvodnou aplikaci, která sleduje naši činnost! Jasně, že sleduje. A kdo to nedělá? Seznam vám ukazuje reklamu podle vašich zájmů. Facebook vám zobrazuje přesně to, co by vás mohlo zajímat. A jak myslíte, že to asi zjišťuje? Monitorováním vašich „kliků“. Pokud se ale někdo bojí, je možnost aplikaci vůbec nestahovat a nakupovat přes prohlížeč. Tam vás zase sleduje jiný „velký bratr“. A co se týká platebních karet, není nic jednoduššího, než používat kartu virtuální.

Temu je čínské tržiště a podpora Číny je špatná! Jo, ten idealismus. Kde vyrábí značky a velcí výrobci? Z důvodu výrobních nákladů v Číně, Malajsii apod. Takže tím, že si koupíte značkové boty, zaplatíte značkovou cenu za čínskou kvalitu. Vlk se nažral a koza zůstala celá. A sama jsem zažila, že jsem si objednala kabelku z českého eshopu a přišla mi ještě originálně zabalená ze Sheinu. Jen za trojnásobek ceny. Ani se ti koumáci nenamáhali s vlastním balením. Proč taky, peníze dostali. A další vlastní zkušenost - v ne právě levném butiku jsem objevila luxusní zboží, které jsem před tím viděla na Sheinu. Vzhledem k tomu, že něco jsem měla i doma, mohu říci, že to nebyla napodobenina, ale to samé zboží. Ještě se divíte lidem, co na čínském tržišti nakupují?

Temu není můj favorit. Jak jste si možná všimli, upřednostňuji Shein. Ale princip je stejný. A co je důležité pro mě je, že tam seženu i věci, které na českém trhu nejsou, nebo jsou předražené. A abych uvedla i příklad. Vakuový pytel na oblečení z Jysku za necelé dvě stovky netěsnil, reklamace nebyla uznána. Vakuový pytel ze Sheinu za padesát korun bez závad. Skvělá vychytávka také je pláštěnka na boty. U nás jsem nikde neviděla, na Sheinu za pár korun. Když vás chytne venku „plavák“, nemusíte chodit v promočených botech.

To je všechno, co jsem vám chtěla říct k nafouklé bublině jménem Temu. Stále budou lidé, kteří se budou (podle mě zcela pokrytecky) pohoršovat nad nákupy v Číně, zatímco nad problémy u nás mhouří oči, nebo je radši vůbec nevidí. A i nadále budou ti, kteří na podobných tržištích pravidelně nakupují. Ať už z důvodu příznivých cen, nebo proto, že některé věci prostě jinde nedostanou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám