Hlavní obsah
Názory a úvahy

Česko za časů Fialy. Novoroční prolog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Lžete si doma navzájem? Jestliže je Vaše odpověď ne, tak potom nechápu, proč takové jednání akceptujete od těch, kterým dáváte možnost rozhodovat o chodu a budoucnosti tohoto státu.

Článek

Lhát je špatné.

Krást je špatné.

Zabíjet je špatné.

Lhát se nemá.

Krást se nemá.

Vraždit se nemá.

Nelhat.

Nekrást.

Nezabíjet.

Tři slova, jejichž význam chápe snad každé malé dítě. Jedno z prvních přísloví, které jsem si v dětství zapamatoval, bylo „Kdo lže, ten krade a může i zabít“. Věřím, že mnozí z Vás to měli podobně.

Kdy a díky čemu potom nastane ten zlom, že si lidé přestanou pamatovat, že když je něco horké, tak to pálí? Že znovu a znovu věří těm samým lhářům, že tentokrát již budou mluvit pravdu a dělat to, co před volbami slibovali?

Lžete si doma navzájem? Učíte své děti, že kdo nekrade, okrádá rodinu? Byli jste vychovávání v prostředí, kde standardní řešení problému spočívá v něčí fyzické likvidaci?

Jestliže jsou vaše odpovědi ne, tak potom nechápu, proč takové jednání akceptujete od těch, kterým dáváte možnost rozhodovat o chodu a budoucnosti tohoto státu. Navíc s představou nějakých lepších a zářných zítřků.

O tom chci psát. O akceptaci lží a lhaní, které v této společnosti dosáhlo rozměrů v listopadu a prosinci 1989 naprosto nepředstavitelných. O věcech, jež jsou tohoto stavu projevem a výsledkem.

Příjemný Nový rok.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz