Hlavní obsah
Názory a úvahy

Diagnóza konzerva. Fiala chce na Západ, ale míří na Východ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay / volná licence

Establishment

Článek je sonda do pro mě kontroverzních či pokryteckých názorů Petra Fialy či ODS, nikoliv do pseudo-souboje o to, zdali pro české občany udělal více či méně než Andrej Babiš.

Článek

Petr Fiala je český politik a katolík pocházející z židovské rodiny. Od prosince 2021 zastává pozici premiéra České republiky. Jeho politické směřování je konzervativní a jeho vláda se údajně zaměřuje především na řešení ekonomických a sociálních problémů.

Přestože předvolební plakáty koalice SPOLU slibovaly „změnu“, a sám Petr Fiala tvrdil, že „patříme na Západ, ne na Východ“, jeho názory jsou zastarale konzervativní, podobné těm, které bychom očekávali od někoho, kdo preferuje východní Evropu. To by se sice podle jeho vystupování v televizi nebo podle sloganů na jeho Facebooku či Twitteru možná nezdálo, ale jeho memoáry s názvem Petr Fiala od A do Z naznačují opak. Jak název napovídá, tato kniha plná jeho zastaralých názorů je pedantně uspořádaná abecedně.

Když vezmeme v úvahu, že kniha je abecedně seřazena, můžeme začít například u písmene Ž. Tématem ženy, ty má Petr Fiala rád. „Líbí se mi hezké ženy,“ ano, slyšíte správně. Takže pokud neodpovídáte standardům tohoto údajně západně orientovaného konzervativního katolíka, nemáte u něj šanci na respekt. Nicméně prý ho ženy inspirují a dokonce si jich váží. „Inspirují mě, vážím si jich. Nemám rád čistě mužskou společnost a myslím si, že není úplně zdravá.“ A pravděpodobně právě proto má ODS v Poslanecké sněmovně pouze 5 žen z 34 členů, na rozdíl od populistického hnutí ANO, které jich má 20, nebo Pirátů a STANu, kteří mají 13 žen. Toto je nicméně spíše znepokojující situace, i když možná v ČR je to znouzectnost. Přestože pan Fiala tvrdí, že má rád ženy, ačkoli jen ty „hezké“, ODS se postavila proti Istanbulské úmluvě na předcházení násilí na ženách a všichni její členové ji raději s SPD odmítají. Toto rozhodnutí je překvapivé, vzhledem k tomu, že Fiala i jeho strana se distancují od populistických a extremistických stran, jako je SPD nebo ANO.

„No a více se tu dnes o ženách bez nebezpečí nedá říci.“ Asi narážka na MeToo, které je výstřelek doby.

A jelikož „patříme na Západ, ne na Východ“ ukážeme si názor Petra Fialy na téma, který ukáže, zdali si pan Fiala náhodou neplete Západ s Východem, a to konkrétně názor na rodinu. „Rodina je pro mě důležitá. Věřím v rodinu, kterou společně zakládají muž a žena. Jsem přesvědčen, že jedině svazek muže a ženy je manželstvím. Po mě nikdo nemůže chtít, abych věřil, že lidé stejného pohlaví mají vytvářet manželství a rodinu, která se rovná té přirozené. Odporuje to mé víře, mému rozumu, mému poznání. Tradiční rodinu musí společnost v zájmu svého přežití chránit. Už abychom s tím měli začít, než bude pozdě. Na rodinu mi nesahejte.

Pane Fialo, není třeba se obávat, že by někdo, kdo má západní hodnoty, chtěl vaší rodině ublížit. Proto byste se také neměl vměšovat do životů jiných rodin a omezovat jejich svobodu a právo na společné soužití, bez ohledu na jejich gender nebo pohlaví. Pokud tvrdíte, že „rodina je základem státu“ a stát má „garantovat svobodu“ a „patříme na Západ“, měli bychom se chovat v souladu s lidskými právy a svobodami, nikoli pouze v otázkách kapitálu. Proto by měl pan Fiala mít odlišné názory než Tomio Okamura z SPD, kterou považuje za extremistickou stranu.

Foto: Wikimedia commons / volná licence

Stejnopohlavní manželství, mapa Evropy.

Jsem konzervativní člověk, konzervativní politické myšlení je mi nejbližší a cítím se být konzervativním politikem,“ a proto asi údajně prozápadní ODS ráda podpoří konzervativní Maďarsko, a to společně s SPD či ANO, které označuje pan Fiala za populisty a extremisty. „V sociálně-ekonomickém smyslu jsem liberál.“ Zřejmě proto muselo ODS schválit dotace pro Čapí hnízdo. Protože jiný důvod snad není, když Čapí hnízdo vlastní populistický Andrej Babiš, se kterým ODS údajně nebude nikdy spolupracovat, pokud to nebude hrát ODS do karet, které prohrají, prohrají peníze českých občanů. Proto ODS hlasovalo s ANO proti konci byznysu s exekucemi.

Bezpečnost je pro mě jedním ze základních úkolů státu. Musíme se cítit v naší zemi bezpečně i večer na ulici. Teprve pak se mohou odehrávat všechny další věci.“ Tato pseudoprozápadní rétorika dokazuje, že pan Fiala se vlastně snaží směřovat na Východ namísto na Západ. Je zřejmé, že pro něj bezpečnost jeho vysněného Západu zahrnuje postoje SPD, jako je například blokace imigrantů. Nejspíš protože nynější vláda má „promigrantskou politiku, která lidem nedokáže zajistit bezpečí“, zřejmě z toho důvodu musel Fiala navštívit plot v Maďarsku a varoval nás před „naprosto nezvladatelným náporem uprchlíků“. Protože co jiného nám dokáže jeho prozápadní názory více než chválit plot proti lidem, kteří hledají pomoc a chtějí začít život od začátku.

Foto: ODS.CZ

„Petr Fiala na návštěvě maďarsko-chorvatské hranice“

Evropa je z mnoha důvodů nejlepší místo pro život na světě. Dlouhodobě ztělesňuje hodnoty, na kterých mně záleží, od právního státu, úcty k jednotlivci, rovnosti příležitostí až po svobodu a demokracii.“ Jako prozápadní člověk, který má rád svobodu a rovnost získal Petr Fiala cenu Člověk roku od klerofašistického Polska. Gratulujeme, jak jinak dokázat rovnost a svobodu, než dostat cenu od země, která ženám odepírá právo na potrat a nechá je i zemřít.

Jeho ochranářská láska k alkoholu nesmí chybět, vždyť jde přeci o Kristovu krev a „svoboda není zadarmo, budeme jí bránit“. Proto asi považuje „za ne rozumný a přehnaný dnešní důraz na takzvaný zdravý životní styl, zakazování všeho, co nás údajně ohrožuje.“ No přeci vám přeci žádný liberální ultralevičák nebude sahat na pivo či radit, jak žít „takzvaný zdravý životní styl“ jen proto, „že si pár lidí nedokázalo poradit s ohněm, neznamená, že oheň je špatný. Naopak je pro lidstvo klíčový. Takže klidně veřejně prohlašuji, že mám rád v rozumné míře dobrý alkohol a považuji ho za dobrého průvodce životem.“ Opravdu průvodce životem? Za nespočet svých titulů nejspíše Petr Fiala nevděčí alkoholovému „průvodci životem“, který obhajuje, ale za jeho povolební pokrytectví možná. Ale jako hrdá konzerva v zemi alkoholiků, kde alkohol zabijí víc než tvrdé drogy, tímto jistě zapůsobil na ochmelky jako politik, který je obyčejný jako oni.

Snad si svého „průvodce životem“ nebere do auta, protože jak sám říká, rád řídí. „Auto je pro mě jedním ze symbolů svobody moderní doby, možnost pohybu, individuálního rychlého přesunu z místa na místo.“ Slyšíte dobře, „rychlý přesun“ kdy se auta plahočí v centrech větších měst rychlostí okolo 20 km/h. Snížení této rychlosti, kterou motoristé vnímají jako 50 km/h, na 30 km/h by ale způsobilo defenestraci.

Říká se, že minulost nemůžeme změnit a budoucnost nikdo nezná. To je pravda. Žijeme v přítomnosti. Jenže to, co děláme dnes, ovlivňuje to, jak budeme žít zítra.“ Očekávali byste činy pro budoucnost, čistou budoucnost ale opak je pravdou. „Ochrana životního prostředí je a bude jedna z pěti programových priorit ODS a už ve středu o tom všechny přesvědčíme,“ tvrdil Fiala v roce 2019 ale opak je pravdou. Například zákaz spalovacích motorů ODS striktně odmítá, protože je to „hlučný, ideologický ekologický či klimatický aktivismus. Všichni jsou dnes zděšeni šíleným projevem nezletilé, nemocné Gréty v OSN. Já se více než této dětské oběti zelené lobby děsím politiků, kteří jí dávají prostor při summitech, berou vážně její apokalyptické vize a mění podle ní politiku. To jsou ti skuteční, nebezpeční šílenci!“ napsal na Twitter, poslanec ODS a její údajně ekonomický expert Jan Skopeček, celkem vzato čistá budoucnost prostě není konzervy. „Jsem konzervativní člověk, konzervativní politické myšlení je mi nejbližší a cítím se být konzervativním politikem. Domnívám se, že ve skutečnosti je to nejlepší východisko ze zmatků, které vidíme kolem sebe.“ Ba ne pane Fialo, slepá víra kruh uzavírá.

Pokud nejsou citáty ozdrojovány, patří všechny Petru Fialovy, převážně z jeho knihy.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz