Hlavní obsah
Lidé a společnost

Mimozemská příšera nebo sova sněžná?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Levkemyk / DALL· E

Údajný Mothman. „Fotka“ vygenerovaná umělou inteligencí.

Mothman, jak se mu říká, byl nejspíš poprvé spatřen v oblasti Point Pleasant v roce 1966 rybáři a od té doby díky nárůstu pozorování se stal součástí místního folkloru.

Článek

V tajemném světě folkloru Západní Virginie se skrývá příšera, která dodnes fascinuje a vzbuzuje strach.

První zpráva o tomto humanoidním tvoru, který je větší než člověk a připomíná kombinaci motýla a můry, rychle ovládla americká média a stala se horkým tématem diskuzí po celých Spojených státech.

V roce 1966, dva mladé páry Roger a Linda Scarberryovi, Steve a Mary Malletteovi uvedly, že u Point Pleasant v Západní Virginii, viděli velké bílé stvoření se červeně zářícíma očima na kraji silnice poblíž bývalé muniční továrny. Linda Scarberry popsala stvoření jako štíhlého, svalnatého muže přes 2 metry vysokého s bílými křídly. Byli jsme k smrti vyděšení, otočili jsme auto a ujížděli 160 kilometrovou rychlostí pryč, ale to stvoření nebo nějaké další za námi letělo a vydávalo hrozivý ohlušující řev a bez námahy a téměř bez pohybu obrovských křídel se drželo vedle vozu. Jakmile jsme se přiblížili k Point Pleasant, zjevení zmizelo,“ řekla Linda. Když dojeli k soudní budově, vypověděli o svém hrůzném setkání šerifovi Millardu Halsteadovi. Šerif se s nimi okamžitě rozjel k továrně, ale nic nenalezli. V Point Pleasant se nejednalo o první zaznamenané setkání s takovým stvořením. V roce 1961 byl na silnici 2 vedoucí podél řeky Ohio vyděšen jiný řidič se spolujezdcem a to velice podobným stvořením. Když se vůz blížil, stálo uprostřed silnice, a náhle rozevřelo svá obrovská křídla o průměru tři metry a vzneslo se kolmo do vzduchu. Hlavně svědectví od páru Scarberryových rychle vyvolalo další vlnu údajných svědectví. Šerif okresu věřil, že se jednalo o volavku, ale svědek řekl, že to bylo něco jiného s červenými očima. Během následujících třinácti měsíců bylo hlášeno kolem 100 pozorování.

Když se lidé setkali s hrozivým stvořením, jejich zkušenosti je vyvedly z míry. Někteří popisovali okřídlené monstrum, které bylo tak vysoké jako dva muži, s červeně zářícíma očima. Tyto příběhy se brzy staly známými jako „Mothman“. Legendy tvrdí, že pozorování Mothmana během roků 1966 a 1967 byla zlověstným znamením předcházejícím katastrofě. Tyto proroctví se údajně potvrdila tím, že v roce 1967 kdy se most Silver Bridge, který spojoval Point Pleasant s Kanuugou v Ohiu, během špičky v dopravě zřítil a zanechal 46 mrtvých. To vedlo ke karanténě určitých úseků nedalekých lesů formou vojenského zásahu až do ukončení vyšetřování. Mothman je údajně zmutovaný tvor z dané oblasti, zvané TNT. Zatímco vojenští představitelé během vyšetřování nic nenašli, oblast byla přeměněna na divokou rezervaci pod ochranou. Oblast byla veřejnosti nepřístupná až do 90. let.

Po mnoha letech po prvotních setkáních s neidentifikovaným létajícím objektem v Ohiu, členové Ligy vyšetřovatelů UFO slyšeli opakovaně od několika lidí tvrzení, že viděli Mothmana. Linda Scarberry, jedna z prvních co údajně Mothmana spatřila, popisovala, že ona a její manžel viděli stvoření stokrát a dokonce i zblízka. Linda říká, že Mothman vypadal, že jim nechce ublížit a pouze se s nimi snažil komunikovat. Kryptozoolog Loren Coleman potvrdil, že pozorování Mothmana pokračují a že často slyšel od svědků popsaných v knize Johna Keela, že Mothman byl obrovské stvoření vysoké 7 stop s křídly a červenýma očima. Tyto svědectví ukazují, že setkání s Mothmanem bylo pro mnoho lidí něčím, co nikdy nezapomněli a co je dodnes děsí.

Někteří ufologové, paranormální autoři a kryptozoologové věří, že Mothman je mimozemšťan, nadpřirozený jev nebo neznámý kryptid. Ve své knize z roku 1975 The Mothman Prophecies autor John Keel tvrdí, že obyvatelé Point Pleasant zažili předtuchy včetně předtuch o zřícení mostu Silver Bridge. Také popsali mnoho pozorování neidentifikovaných létajících objektů, návštěvy záhadných a děsivých mužů v černém a další bizarní jevy. Keel byl však kritizován za zkreslování zavedených dat a za důvěřivost.

Původ této legendy se připisuje pozorování jeřábů písečných nebo volavek. Skeptik Joe Nickell říká, že řada hoaxů následovala po publicitě vyvolané původními zprávami, například skupina stavebních dělníků, přivázala červené baterky k heliovým balónkům. Nickell připisuje zprávy o Mothmanovi k žertům, špatně identifikovaným letadlům a pozorování sovy pálené, albínské sovy nebo možná velké sněžné sovy.

Tyto události dodnes vzbuzují živé diskuse a napětí mezi věřícími a skeptiky.

Point Pleasant dodnes slaví každoroční festival věnovaný legendě o Mothmanovi a fascinace touto příšerou neustále přetrvává. Je to příběh, který nás vede na cestu do světa tajemna a záhad a dodnes nás nutí hledat odpovědi.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz