Hlavní obsah
Aktuální dění

Ruská inkorporace Běloruska do svého území do roku 2030?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons / Volná licence

Podle dokumentu by vytvoření této nadnárodní unie bylo konečným cílem Ruska..

Článek

Tajný plán Kremlu na pohlcení Běloruska údajně unikl na veřejnost, informují zdroje jako německý deník Süddeutsche Zeitung a zpravodajský server Yahoo News. Dokument přináší šokující detaily o plánech Ruska do roku 2030 a jeho snaze o ovládnutí sousedního státu.

Kupodivu už se možná začalo v roce 1997, a to vznikem Svazu Ruska a Běloruska, což je dvoustranná aliance mezi Ruskou federací a Běloruskou republikou, která byla založena v roce 1997. Cílem svazu je zlepšit hospodářskou spolupráci, podpořit obranyschopnost a bezpečnost obou zemí a koordinovat zahraniční politiku. Spolu s Kazachstánem tvoří tyto země Ekonomickou unii, která se snaží o větší ekonomickou integraci a spolupráci ve všech oblastech. Svaz Ruska a Běloruska je často kritizován západními zeměmi za autoritářskou vládu a potlačování občanských svobod.

Rusko má údajně plán dokončit sloučení s Běloruskem do jednoho Moskvou řízeného svazového státu do roku 2030. I když tuto informaci nelze potvrdit, je důležité vzít ji v úvahu a zvážit její možnou pravdivost.

Podle dokumentu by vytvoření této nadnárodní unie bylo konečným cílem Ruska, který by zahrnoval sjednocení legislativy, koordinaci zahraniční a obranné politiky obou zemí a ruskou kontrolu nad politickou, ekonomickou, kulturní a mediální sférou Běloruska. Tento projekt se snaží dosáhnout cíle, který byl vytčen již v roce 1999, ale byl od té doby odložen až do roku 2018, kdy Bělorusko požádalo o slevu na ruskou ropu.

Zpráva však poukazuje na skutečnost, že vztahy mezi Ruskem a Běloruskem jsou stále pevné a Kreml má zájem o posílení svého vlivu v regionu.

Údajně uniklý dokument detailně popisuje krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé cíle Ruska, včetně sladění zahraniční a obranné politiky, sjednocení legislativy a ruské kontroly nad politickou, ekonomickou, kulturní a mediální sférou Běloruska. Zdroj uvedl, že obsah dokumentu je v souladu s dlouholetými politickými cíli Ruska vůči Bělorusku od roku 1990. Projekt svazového státu mezi oběma zeměmi se už v roce 1999 vytvořil, ale upadl na vedlejší kolej až do roku 2018, kdy Bělorusko požádalo o slevu na ruskou ropu.

Rusko se snaží získat úplnou kontrolu nad Běloruskem. Podle dokumentů chce Rusko postupně realizovat ztrátu suverenity Běloruska a získat kontrolu nad politikou, ekonomikou a armádou Běloruska. K tomu využívá integrace obou zemí, což v Bělorusku vyvolalo veřejné pobouření. Rusko má krátkodobé cíle, jako je posílení proruských nálad a omezení vlivu nacionalistických a prozápadních sil v Bělorusku. Do roku 2030 chce Rusko ovládat běloruskou zahraniční a obrannou politiku a mít efektivní proruské vlivné skupiny. Vojenská strategie zahrnuje rozšíření ruské vojenské přítomnosti v Bělorusku a využití běloruského území jako odrazového můstku pro ruské bombardování Ukrajiny. Bělorusko už nyní poskytuje Rusku náhradní díly a služby pro ruskou armádu v hodnotě milionů dolarů, aby pokrylo pokles ruského dovozu v důsledku mezinárodních sankcí.

Nesporné touhy Ruska po pohlcení běloruského trhu představuje ambiciózní plán, aby ruské společnosti měly neomezený přístup do Běloruska. Běloruské podnikatelské komunity se už nyní obávají, že ruské společnosti převezmou západní podniky, opouštějící Bělorusko kvůli sankcím, a tato údajně uniklá zpráva jim rozhodně na optimismu nedodá. Plán obsahuje cíle, jako je zachování a rozšíření ekonomických vazeb mezi Ruskem a Běloruskem, včetně přepravy zboží přes ruské přístavy namísto polských a pobaltských přístavů. Navíc dokument stanovuje, že do roku 2030 musí být zavedeny jednotné celní a daňové systémy a postup kontroly vývozu.

Rusko se snaží získat vliv i nad informačním prostorem a v Bělorusku vytvořit jednotný kulturní prostor v zemi. Plán zahrnuje otevření nových center vědy a kultury v Bělorusku a vytvoření sítě nevládních organizací přátelských k Moskvě. Rusko také chtělo posílit své postavení v médiích v Bělorusku, což se podařilo během protestů v roce 2020, kdy běloruští novináři odešli a byli nahrazeni ruskými propagandisty. Běloruská propaganda je nyní v souladu s kremelskými příběhy. Rusko se snaží upevnit svou dominantní pozici v rámci běloruského jazykového a kulturního prostředí tím, že potlačuje nezávislé vydavatele, kulturní iniciativy a organizace občanské společnosti. Toto úsilí dále posiluje nadvládu ruského jazyka a kultury nad běloruštinou, která je již nyní málo užívána jako mateřský jazyk. Tyto kroky mají za cíl dosáhnout dominance ruského jazyka v Bělorusku.

Rusko stále touží po totální kontrole nad Běloruskem a válka proti Ukrajině nepřekazila plány Kremlu, varuje západní zpravodajský důstojník. Pokud se plány Ruska uskuteční, region čelí bezpečnostnímu riziku, protože vznikne další dlouhá hranice mezi NATO a Ruskem. Dokonce i běloruský prezident Lukašenko není údajně zcela nadšen z Putinových plánů pro svou zemi, ale s tím, jak se stává stále více závislý na Rusku, je pravděpodobné, že plány budou realizovány. To může mít zásadní dopad na střední Evropu z vojenského a bezpečnostního hlediska.

I když existuje nedostatek potvrzení pravosti dokumentu kromě tvrzení Süddeutsche Zeitung a Yahoo News, že experti potvrdili pravost, nelze úplně vyloučit možnost jeho realizace. Plány Ruska na získání totální kontroly nad Běloruskem by měly zásadní dopad na bezpečnost a stabilitu celého regionu, a proto vyvolávají obavy o vztahy mezi NATO a Ruskem. I přes politické a hospodářské překážky, plány Kremlu mohou být uskutečněny v budoucnu, zejména pokud se situace v Bělorusku i na Ukrajině bude nadále zhoršovat. I kdyby dokument byl pravý, existuje možnost, že je součástí šíření dezinformací nebo propagandy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz