Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Gary Becker: osobní vzpomínka na ekonomického velikána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: University of Chicago Photographic Archive, https://economics.uchicago.edu/node/32666

Před 10 lety nás opustil Gary Becker, jeden z největších ekonomů všech dob. Nobelista, jemuž vděčíme za lidský kapitál a který přivedl k ekonomii ženy. Měl jsem tu čest ho zažít jako jednoho ze svých doktorských školitelů. Dovolte mi pár vzpomínek:

Článek

Čím Gary Becker změnil sociální vědy

Pojem „lidský kapitál“ používá kdekdo, význam vzdělání pro lidi a společnost bereme jako samozřejmý fakt. Uvědomujeme si, že za tím je Gary Becker? Jeho propracovaná teorie lidského kapitálu změnila navždy ekonomii i vládní politiku. A zapálila generace následovníků, kteří měřili křížem krážem výnosy ze vzdělání (jsou obrovské), výkonnost škol, koncentraci vzdělaných lidí ve městech atd. Například výzkumy dalšího Nobelisty, Jima Heckamana, o významu včasných intervencích v mateřských školkách, by nevznikly bez navázání na Beckera.

Becker rozšířil ekonomii do témat, kam původně nepatřila. Nejprve rodina: životní dilemata - koho si vzít, kolik mít dětí? - jsou (zčásti) racionální volby s ekonomickými důsledky. Partnery si vybíráme na sňatkovém „trhu“. Beckerova ucelená teorie rodiny přinesla mj. „trade-off between quantity and quality of children“, tedy vysvětlení, proč v bohatnoucích společnostech klesala porodnost a s ní výrazně rostly investice rodičů do vzdělání dětí. I z ekonomie rodiny se stal svébytný obor. A logicky přilákal ženy, protože témata okolo rodiny, dětí nebo diskriminace jsou jim přeci jen bližší. Ekonomie už dávno není mužskou vědou, a myslím, že tomu hodně přispěl Becker. Claudia Goldin, loňská laureátka Nobelovy ceny za výzkum gender gapu, je jeho studentkou.

Další nový obor, ekonomii kriminality, odstartoval Becker průlomovým článkem z roku 1968. Oproti převládajícímu diskursu své doby zdůrazňoval, že zločinci reagují na podněty, a vybudoval teorii, jak racionálně nastavit trestní politiku. A zase přitáhl generace následovníků, kteří se vrhli na data a rozvíjení teorií. Jestli vás bavila Freakonomics Steve Levitta, vězte, že jeho výzkumy by bez Beckera také nebyly.

Nejšílenější a nejlepší kursy na světě

Jako pedagog na University of Chicago nám Gary Becker dal zabrat hlavně ikonickým kursem Price Theory (= doktorandská mikroekonomie). Byl úplně jiný, než cokoli jste na univerzitě kdy zažili. Cíl byl vycvičit v nás „art of economics“. V domácích úkolech jsme měli sami formulovat ekonomický model, který by vhodně zachytil tázaný fenomén, vyřešit jej, dovodit závěry. Měli jsme na to 48 hodin, padali jsme na hubu, řešení na 10-15 stránek, a byli rádi, že jsme z úkolu dostali 50% bodů. Ale v životě jsem se v jednom kursu víc nenaučil.

Foto: Libor Dušek

Price Theory - zadání poloviny jednoho z domácích úkolů

Foto: Libor Dušek

Price Theory - ukázka řešení domácích úkolů

U koho byste si nejraději zapsali kurs „Human Capital“ než u Garyho Beckera? Byl úžasný, a můžete jej shlédnout i vy - univerzita Beckerovy přednášky v roce 2010 nahrála a jsou na YouTube.

Jak vedlejší školitel disertace (tím hlavním mi byl Casey Mulligan) byl Becker spíš ostrý. Velmi ochotný a soustředěný při konzultacích, to ano, ale prostě viděl o dva-tři argumenty dál a jakmile začnete říkat něco, co úplně nedává smysl, zarazí vás hodně rychle.

Český odkaz Garyho Beckera

Becker měl slabost pro českou ekonomickou transformaci, včetně Klause (v jeho hodnocení jsme se v konverzacích neshodli ). Ale tuším, že při výběru studentů do PhD studia ekonomie na University of Chicago to byly body navíc. Díky tomu touto nepřekonatelnou ekonomickou školou mohla projít hezká skupinka českých ekonomů - ještě třeba Marek Kapička (dnes ředitel CERGE-EI, ) Petr Bartoň, Miroslav Zajíček nebo Jaroslav Borovička.

Odkaz Garyho Beckera žije dál v práci stovek, spíš tisíců ekonomů. I v Česku. Když dnes slyšíte Kláru Kalíškovou mluvit o vlivu školek na zaměstnanost matek, Daniela Municha řešit přínosy z vyšší kvality škol, nebo práce velké části naší katedry ekonomie a empirických právních studií o kriminalitě a trestání, kdesi za tím jsou myšlenky, které zasel Gary Becker.

Málokterý vědec založí hned několik oborů. Becker navíc ekonomii expandoval do sociologie, práva, kriminologie, demografie…. Vzpomínková konference na jeho počest v roce 2014 byla smutným, ale krásným setkáním jeho bývalých studentů mnoha generací.

Foto: Libor Dušek, vlastní archiv

Bývalí studenti Garyho Beckera, jak jsme se sešli na vzpomínkové konferenci v říjnu 2014, University of Chicago.

R.I.P., Professor Becker (+3.5.2014), your legacy lives on.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
University of Chicago

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz