Hlavní obsah
Názory a úvahy

Méně vězňů a drogové represe - i to pomůže ekonomickému růstu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Jedno z doporučení NERVu se týká trestní politiky, potažmo pak i dekriminalizace a regulace drog. Jistě to není nejdůležitější prorůstový návrh, ale na seznam patří. Proč?

Článek

Česko má jeden z nejvyšších počtů vězňů v EU. Jiné státy zvládají zajistit vysokou bezpečnost při cca polovičních počtech vězňů.

Foto: europa.eu

Počty vězňů v Evropě

Jak jsme k tomu dospěli? Český „odezdi-kezdismus“. V 90tkách byla trestní represe dosti rozvolněná (eufemisticky řečeno), od roku 2002 naopak nastalo postupné a trvalé zpřísňování trestní represe, mj. častější ukládání nepodmíněných trestů a delších trestů po novém trestním zákoníku - a počet vězňů strmě rostl.

Foto: Dušek, L.: Proč je v Česku tolik vězňů? prezentace, Noc práva, MUNI (2021).

Růst počtu vězňů v Česku

Přísnější represe je super (nižší kriminalita), ale také má své náklady. Existuje optimální míra represe. Od určité úrovně se velmi dlouhé tresty nebo věznění bagatelních zlodějíčků prostě nevyplácí. V rozhovoru po skončení výzkumu na toto téma v r. 2016 jsem to shrnul slovy „Možná jsme to přehnali“.

Velké věznice vážou pracovní sílu tisíců lidí, kteří by jinde mohli pracovat produktivněji. V českém prostředí vězení zřejmě degraduje lidský kapitál pachatelů a zhoršuje jejích pracovní vyhlídky. Upozorním na originální práci Michaely Onuferové, která experimentálně zkoumala vliv vězeňské historie na pracovní vyhlídky vězňů: Uchazeči o práci, kteří dříve byli ve vězení, mají poloviční odezvu od firem, když reagují na inzerát, než uchazeči s „čistým“ životopisem.

I proto každý (nejen NERV) už léta doporučuje mj. náramky pro vězně. Bohužel 12 let od první snahy je zavést - stále nejsou (nedávno skončilo sedmé (!) výběrové řízení s dodavatelem systému náramků a probační a mediační služba s vítězem tendru pracuje na zprovoznění systému).

Doporučuje se posílit programy na zvýšení pracovní kvalifikace vězňů. Pro informaci, v Norsku vězení dokonce kauzálně zvyšuje pracovní výsledky vězňů, kteří předtím byli nezaměstnaní - jelikož procházejí těmito programy, které jsou v norských věznicích intenzivní.

Hlavně jsou ale třeba změny v trestní politice - revidovat trestní sazby, při ukládání trestů méně zohledňovat minulost pachatele a více závažnost skutku, dekriminalizovat neplacení alimentů … Viz rozhovor s Jakubem Drápalem z naší katedry.

Současná vláda jedná: závazek provést změny zazněl jasně, pracovní skupiny fungují, mají výstupy a návrhy. Jen je dotáhnout do konce.

Samostatnou kapitolou je zcela excesivní represe vůči drogám. Statistiky stranou - nejpřesvědčivější byl příběh v nedávných 168 hodin: Pěstitel konopí dostal 9 let a stráví v cele víc let než jeho spolunocležníci odsouzení za zabití. To se vzpírá jakémukoli rozumnému zdůvodnění i prostého chápání spravedlnosti.

Drogová represe odklání síly policie od „pomáhat a chránit“, plní věznice a výrazně ani nesnižuje spotřebu. Jasné doporučení je: u konopí legální, regulovaný, zdaněný trh. Racionální promyšlený plán připravený týmem odborníků z adiktologie, práva a ekonomie (bylo mi potěšením se na něm podílet) leží už nějaký čas na stole; opět - stačí jen implementovat.

Regulace konopí je prorůstová i tím, že nový legální trh nahradí dnešní černý s neefektivními náklady a nízkou přidanou hodnotou. Otevírají se tak i byznysové příežitosti, zejména až pokročí legalizace v dalších státech (Německo od 1.4.2024, byť zatím omezeně).

Většina navrhovaných opatření ani nevyvolává zásadní kontroverze, na mnohých se již pracuje. I ohledně legalizace konopí je poměrně široká shoda, záměr nesmyslně blokuje jen KDU-ČSL. Záměrem NERVu bylo tyto pozitivní reformy v trestní politice podpořit z míst, odkud by to typičtí aktéři trestní politiky - justice, policie, sociální pracovníci atd. - zřejmě nečekali. Trestní politika ale má své ekonomické náklady a dopady; chytřejší trestní politika přispěje i k ekonomické prosperitě Česka.

Foto: NERV

NERV - Prorůstová opatření - trestní politika

Odkazy:

Detailnější rozhovor k tématu: kde je od všeho trochu: proč je i ekonomický problém, že v Česku je tolik vězňů, a jak to nejlépe řešit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám