Hlavní obsah
Finance

Republikou obchází odsávátko – odsávátko městských rozpočtů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Poplatek 7 % za finanční transakci? Pod pláštíkem podpory dětí nebo místní ekonomiky si některé radnice pořizují sporný produkt od firmy exponentů ANO.

Článek

Několik měst poslední dobou začalo platit za systém se sexy názvem Corrency. Při bližším pohledu se za ušlechtilými záměry skrývá neefektivní dotační program – a hlavně způsob, jak přihrát peníze do firmy exponentů hnutí ANO.

Corrency se prezentuje vznešenými hesly jako „lokální měna“, „podpora sportovních a volnočasových aktivit dětí“ nebo „podpora lokální ekonomiky“. Nechybí newspeak: „emise correntů“ a „exspirace“ vyvolávají dojem velké finanční inovace, a dokonce měny (není to ani jedno).

Systém skutečně slouží k dotování místních spotřebitelů a obchodníků. Fakticky ony correnty jsou prostě dotované stravenky. S tím rozdílem, že tyto „stravenky“ můžete využít jen u mála vybraných místních obchodníků. Např. v Jihlavě je můžete použít na dětské kroužky a sportovní kluby. Za kroužkovné 2000 Kč zaplatíte 1000 Kč ze svého a 1000 Kč v correntech, které jste dostali od města. Kroužek zase přijaté correnty promění na koruny.

A teď to hlavní: firma, co systém dodala, si strhne tučných 7 % (!) provize. Vedení firmy je silně spjaté s hnutím ANO - Petr Stuchlík (kandidoval na pražského primátora) a Adriana Krnáčová (primátorka Prahy 2014-2018).

Kdyby upřímným záměrem města bylo podpořit děti, co chodí do sportovních kroužků, mohlo by jim jednoduše proplatit polovinu z kroužkovného proti účtence. Stejně, jako to dělá třeba VZP. Jakou přidaná hodnotu k tomu přináší celá konstrukce s correnty, kdy všichni zapojení musí mít extra „correntové účty“? Schéma vůbec není jednoduché; aby vám město proplatilo pár stovek, podepisujete taaakovouhle smlouvu.

Odsávátko corrency obchází radnice a mnohde se uchytilo. Kromě Jihlavy (do projektu dává 1.5  milionu Kč) jsou hlavními objednateli systému Lovosice (2.4 milionu), (2 miliony), Ostrava-jih (1.1 milionu), Jindřichův Hradec (800 tisíc), Praha 14 (750 tisíc), Slezská Ostrava (500 tisíc), a další. Až na jednu výjimku se jedná o města, kde vládne hnutí ANO. Čím to asi bude? 😊

Nejedná se naštěstí o závratné částky a ony 7procentní provize se tak pohybují okolo sta tisíc na jedno město. Což nemění nic na tom, že města sypou peníze do komplikovaného a drahého dotačního systému, kde pod falešnou nálepkou finanční inovace se na podpoře dětí a místních podniků přiživuje jedna firma vysokou provizí.

Větší ekonomická otázka je, zda takový systém dotování místních podniků má vůbec smysl, zejména na takhle lokální úrovni. Kdyby jej provozoval třeba Karlovarský kraj nebo celá Ostrava, ještě chápu. Ale dotovat utrácení rezidentů Prahy 14 v Praze 14? Dotaženo do krajnosti - vážně chceme 6000 „lokálních měn“ v každé vísce?

P.S. Další pochybností (např. zadání bez soutěže) popsali opoziční Piráti a Fórum Jihlava na svém facebooku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz