Hlavní obsah
Názory a úvahy

„Volební program NERVu“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Libor Dušek

Za „volební program NERVu“ označil seznam prorůstových opatření jeden kamarád. A proč ne? Více lidí na twitteru říká, že takový program by volilo. Je na politicích, co z nich převezmou.

Článek

Koncem ledna představila Národní ekonomická rada vlády (NERV) soubor 37 opatření na dosažení vyššího dlouhodobě udržitelného ekonomické růstu. V sérii příspěvků vybrané návrhy popíšu a okomentuji víc do detailu. Nyní jen pár slov, jak se na ně dívat:

V prvním roce NERVu byla hlavní agendou konsolidace veřejných financí. Se schválením konsolidačního balíčku přišlo od vlády logické zadání: doporučení souboru prorůstových opatření (česká ekonomika po covidu stagnuje). Ze zadání bylo trochu cítit touhu po řešeních, růst nakopnou hned, rychle. Takoví ekonomičtí šarlatáni nejsme; většina navrhovaných opatření jsou dlouhodobé reformy s dlouhodobým efektem.

K ekonomickému růstu jsou třeba jen dvě zásadní věci: lidský kapitál a dobré (inkluzivní) instituce. Vše ostatní, včetně inovací nebo investic do infrastruktury, o kterých se v souvislostech s růstem často mluví, je spíše výsledkem oněch dvou podmínek a generuje růst za těchto podmínek, než že by bylo zdrojem růstu samo o sobě.

Prakticky všechna navrhovaná opatření se týkají buď lidského kapitálu, nebo reformy institucí. Ani kapitola Investice nenavrhuje konkrétní investiční plány („postavte železnici z A do B“) ale reformy soukromých trhů a pravidel veřejného sektoru tak, aby více zdrojů směřovalo do investic s vyššími soukromými a společenskými výnosy.

Moje oblíbené bonbonky jsou flexibilita na trhu práce (Flexicurity), celá kapitola Vzdělávání (a reforma správy univerzit zvlášť), a stavební deregulace (včetně parkovacích minim).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz