Hlavní obsah
Věda

Co je realita, a naopak, co je jen iluze?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jeremy Bishop / Unsplash Free

Možná jako lidstvo víme mnohé, ale ve skutečnosti, nevíme ani zdaleka tolik, kolik toho může existovat. Existuje stále mnoho neprobádaného, a přesto mnoho lidí prostě nevěří.

Článek

Ať už se jedná o různé konspirační teorie, fantazmagorie, jak by to někdo nazval, nebo cokoliv dalšího, co není „vědecky podloženo“, nutně to neznamená, že to není pravda. Nabízí se však otázka, co je vlastně pravda. Pokud člověk zažije něco, co ještě není vysvětleno nějakou vědeckou prací, nelze přece tvrdit, že to neexistuje. Nebo snad máme dělat z takových lidí blázny?

Jako krásný příklad se dá uvést stav blízký smrti, kdy mnoho lidí popisuje různá světla, jevy a další, které jiní nevidí. Na toto téma již proběhlo nemálo různých výzkumů, avšak žádné vědecké vysvětlení aktuálně zatím není. Znamená to, že tito lidé jsou blázni, nebo že si vymýšlejí? Co by z toho na smrtelné posteli tak asi měli?

Vesmír

Samotná kapitola vesmíru je velkou záhadou. Nikdo doteď s jistotou neví, jak vznikl, co bylo před tím, jediné, co se uvažuje, je teorie velkého třesku. Tato teorie popisuje, kdy na počátku byla teplota extrémně vysoká a hustota také. Poté došlo k jakémusi výbuchu, a od té doby se vesmír neustále rozpíná. A co třeba otázka, co je na konci vesmíru? Vědci z celého světa si s tímto lámou hlavy již několik desetiletí a pravděpodobně již ve středověku někoho tato otázka napadla.

Co je zatím „známo“ je to, že vesmír je složen z mnoha různých galaxií a uprostřed každé z nich je super masivní černá díra. O tomto se také neví mnoho, ví se ale, že této síle neunikne zatím žádná lidem známá částice, dokonce ani světlo.

O tom, co se ve vesmíru nachází, však můžeme jen spekulovat, vyslovit domněnky, ale nedokážeme zatím nalézt hmatatelné důkazy. Velice mě zaujala jedna dějová část knihy ze série Trhlinové války (Raymond E. Feist), kde se hlavní hrdina s přáteli dostali do časového kouzla, cestovali až na začátek, kdy měl údajně vzniknout vesmír, toto popisovali jako velkou explozi čehosi a byli toho svědky z tajemného místa jménem Město Věčnosti. Jak tedy můžeme s jistotou tvrdit, že něco neexistuje jen proto, že to dnes neumíme vysvětlit? Co když se vysvětlení objeví za den, rok, nebo sto let?

Záhadné jevy

Asi nejvýmluvnějšími jevy jsou tzv. duchové, či další tyto jevy. Občas se prostě může stát něco, co běžný rozum není schopen pochopit. Jako krásný příklad mohu uvést článek, kde mnoho lidí bylo svědky něčeho, co neuměli racionálně vysvětlit.

Člověk jako takový, má stále velice omezené spektrum vnímání a zatím neexistuje technologie, která by dokázala tyto jevy vysvětlit. Tyto jevy ale inspirovaly právě spoustu tvůrců, od knižní tvorby, přes filmové zpracování.

Záhadné pyramidy

Tyto stavby fascinují lid asi nejvíc ze všech staveb v historii. Věří se, že slouží jako hrobky tehdejších vládců. Nicméně, tyto pyramidy mají v alternativní medicíně své místo, protože mohou koncentrovat specifickou energii a tím podpořit učení.

Touto tématikou se zaobíral i seriál Vetřelci Dávnověku, kde v jednom díle zkoumali účinky pyramid. Dokonce se zjistilo i to, že když do pyramidy umístíte např. tupou žiletku, energie pyramidy ji dokáže vybrousit. Jak to ale působí, zatím nikdo nebyl schopen vysvětlit, nicméně se ví, že to opravdu funguje. Pyramidový objekt totiž koncentruje velké množství energie a velmi málo lidí dokáže s touto energií „pracovat“. Navíc existuje mnoho různých druhů pyramid, ať už jsou to egyptské, májské či jaké, spekuluje se, že měly stejný účel. Dokud ale člověk neobjeví stroj času, asi na to nikdy nepřijde.

To, že něco „nevidíme“ neznamená, že to neexistuje. Pokud se narodí člověk, který od narození je plně slepý, je přirozené, že vám nemusí věřit existenci světla, tak jako hluchý vám nemusí věřit existenci zvuku. Je třeba se zamyslet nad podstatou věci a přijmout ji takovou, jaká je. Nezapomínejte, že lidstvo má před sebou ještě mnoho dveří, které jsou zavřené a jen některým se podařilo některá otevřít.

Vlastní úvahy a názory.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz