Hlavní obsah
Názory a úvahy

Esoterika mýma očima aneb když se stane něco, co neumí vysvětlit ani věda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Content Pixie / Unsplash free

Občas se jistě každému z nás, nebo někomu v našem okolí, stalo něco, co nešlo tak úplně logicky vysvětlit. Ano, byť je věda na vysoké úrovni, stále je mnoho, co věda vysvětlit neumí.

Článek

Na úvod bych rád osvětlil, co to vlastně ta esoterika je a co do ní spadá. Velice zjednodušeně se jedná o různá duchovní hnutí a proudy. Někdy se též označuje jako „tajné“ nebo „utajované“ znalosti, více o odkazu.

Co do tohoto můžeme řadit? Můžeme zde zařadit různá umění čtení z karet, z run, či další různé metody předpovídání budoucnosti. Dále zde můžeme zařadit i práci s kameny a krystaly, práci s kyvadly, nebo v neposlední řadě i průvod do minulých životů.

Jistě mnoho z vás vidělo ty různé hororové filmy „podle skutečných událostí“ a říkáte si, že to může být výmysl. Ano i ne, zatím ne vše lze vědecky prokázat, neboť stále věda není na takové úrovni, byť se již mnoho pokusů událo. Také je potřeba si uvědomit, že lidské vnímání je omezeno pouze tím, co vidíme, slyšíme či cítíme. Věda stále hledá odpovědi na mnoho otázek, a to, co se dnes zdá jako normální, dříve mohl být mýtus, a to co dnes je mýtus, může být za týden potvrzeno.

Člověk může mít různé schopnosti a nadání, ale nerozvíjí je, ani o nich s okolím nemluví právě proto, že by se mu okolí mohlo smát, nebo mu jen nevěřilo. Zde, myslím že víc než kdekoliv jinde, platí heslo, dokud člověk nezažije, tak neuvěří.

Předpovědi budoucnosti

Mnoho z vás si pod tímto pojmem představí nějakou křišťálovou kouli, či nějaký výčet z dlaně, ale ne vždy to musí být pravda. Existuje mnoho různých metod. Můžeme se bavit o výkladu z karet, z run, případně snové projekce. Nestalo se vám někdy, že jste se ocitli v situaci poprvé, a přes to jste věděli, že je vám nějak povědomá, nebo že se vám o dané situaci zdálo?

Karma

Velmi populární i na dnešní dobu. Říká se, že to, co člověk provede v současném životě, se odrazí na jeho dalším. Je to ale pravda? Vědecky se to s určitostí neprokázalo, ale odkud se vzaly ty různé problémy, které postihují jedince, ať už vážnější choroby, nebo majetková situace, či problémy v rodině? Co se chorob týče, dnes si můžeme říct, že za mnohé může genetika. Ano, pravda, ale odkud se dané špatné geny berou? Zde se nabízí otázka, jestli to není opravdu něco, co si člověk nese z „minulých životů“. Co třeba různé špatné situace? Ty slouží k pochopení některých skutků. Ne nadarmo se říká, že člověk je odsouzen prožívat minulost znovu a znovu, dokud se z ní nepoučí. Toto heslo platí téměř ve všech aspektech.

Magie

Již v dávných dobách se člověk snažil o pochopení přírodních sil, a snažil se i o jejich ovládnutí. Existuje mnoho různých dochovaných svazků, kdy se lidé pokoušeli o vyvolávání různých „entit“, či snad i démonů, nebo duchů. Případně se také mohlo jednat o různé rituály, např. na usmíření bohů kvůli nedostatku úrody, a podobné případy. Dokonce se objevili jedinci, kteří svými „pokusy“ chtěli škodit, a praktikovali tzv. černou magii.

Mezi tuto kapitolu lze řadit i tzv. psionické schopnosti. Někteří lidé i v dnešní době tvrdí, že ovládají tyto schopnosti, ale je to pravda? Můžeme jen spekulovat, dokud se v našem okolí neobjeví někdo, kdo skutečně bude tyto schopnosti ovládat.

Má osobní zkušenost

Nejprve bych rád podotkl, že mě toto odvětví fascinuje již od mala, byť jsem tomu moc nevěřil. Ale měl jsem možnost sám se přesvědčit o některých praktikách na vlastní kůži. Dostal jsem se k jedné kartářce, které používala klasické karty pro výklad, a dále Taroty. Zpočátku jsem byl celkem skeptický, ale když na základě karet přesně popsala současnost, začal jsem být zaujatý. Věřit jsem začal až poté, co se v podstatě všechny krátkodobé předpovědi začaly vyplňovat.

To, že něco nemá reálné vysvětlení, ale přirovnáváme k něčemu nadpřirozenému rozhodně není špatně, a může být jen otázkou času, kdy se vysvětlení najde, podložené i vědecky. Podělte se v diskusi i o své zážitky, pokud máte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz