Hlavní obsah
Zdraví

Očkování, když pozitiva převyšují negativa, a stále se najdou odmítači

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mufid Majnun / unsplash free

Některé druhy očkování jsou u nás povinné, protože benefity dalece převyšují rizika. Spousty různých chorob se díky tomu podařilo vymýtit. To ale neznamená, že máme úplně přestat, nebo naopak, očkovat šíleně.

Článek

Když jsem četl článek, kde primářka by chtěla sankcionovat ty, co odmítají očkování dětí, dostal jsem smíšené pocity. U dlouhodobě užívaných vakcín je již prokázáno, že vedlejší účinky jsou téměř vzácné, bavím-li se o těch závažnějších. Za ty roky byly postupně zdokonalovány, aby měly co největší benefit, a naopak co nejméně vedlejších účinků. Přesto je vždy malá šance, že zrovna moje dítě po očkování něco dostane. Je tedy strach oprávněný?

Dnes existuje celá řada povinných očkování, díky kterým, se podařilo „vymýtit“ velice závažné nemoci.

Tetanus je bakteriální onemocnění, které způsobuje bakterie Clostridium tetani. Drtivá většina možností, jak tuto nemoc chytit jako neočkovaný, je kontaminací rány třeba hlínou. Nemoc se sice dá „léčit“ ale nikdo vám nezaručí, že průběh bude lehký. Nemoc způsobuje totiž svalové křeče, díky toxinu, který produkuje právě ta bakterie. V horších případech se léčba může protáhnout i na X měsíců, naproti tomu očkování je v podstatě „za pár korun“. Dnes se nejčastěji očkuje v tzv. hexavakcíně.

Dětská obrna je další z nemocí, proti kterým chrání hexavakcína. Tato nemoc, způsobena virem, se přenáší mnoha formami a je vysoce nakažlivá. Může se přenášet nejen nepřímým kontaktem, ale také kapénkami. Zrádnost této nemoci je v tom, že může být i bezpříznaková, ale může mít i celou řadu komplikací, mimo jiné i třeba obrnu končetin. Nemoc dále může napadnout i míchu nebo mozek, nebo i dýchací a polykací svalstvo. Pokud se nemoc rozjede, léčba prakticky neexistuje, lze léčit pouze symptomaticky.

Záškrt je další z řad vážných dětských nemocí. Jedná se o bakteriální, vysoce nakažlivou infekci dýchacích cest. Typickým příznakem je tvorba pablán v oblasti mandlí a různých povláčků, které mohou komplikovat polykání. Dalšími příznaky jsou např. horečky, bolesti v krku. Problém je samotný toxin, který právě ona bakterie produkuje. Tento toxin se vstřebává do krve a může poškodit srdeční svalovinu nebo i ledvinovou tkáň. V některých rozvojových zemích, kde se tolik neočkuje, je to jednou z mnoha příčin úmrtí dětí. Stojí nám to za to?

Nemocí, před kterými chrání povinná hexavakcína, je mnoho, patří tam i černý kašel, který je aktuálně opět na vzestupu. To jen dokazuje nutnost očkování proti závažným nemocem, protože bakterie a viry stále existují. Další nemoci jsou Haemophillus influenzae typu B, žloutenka typu B. Mezi nepovinná očkování patří také různá meningoková onemocnění, která u malých dětí mívají mnohdy fatální následky. Pokud cestujete hodně v přírodě, tak i klíšťová encefalitida není něco, co člověk chce chytit.

Naproti tomu dnes existují i jiné vakcíny na tzv. běžné nemoci. Jistě si každý pamatuje plané neštovice, které se léčily potíráním tekutým pudrem. Dnes se podávají přípravky na tlumení svědění (většinou něco na alergii), také se pupínky potírají desinfekčním přípravkem Betadine. Co jsem ale osobně netušil až do nedávna, že už i na tuto nemoc se lze očkovat. Plané neštovice totiž mohou mít i komplikovanější průběh, a toto riziko roste s věkem. U těhotných hrozí poškození plodu.

Dnes existuje celá řada očkování proti tak běžným nemocem, jako jsou ony neštovice, nebo chřipka, a dnes i covid, ale je na zvážení vašeho lékaře, zda vám očkování doporučí, či nikoliv.

O čem se ale moc nemluví v souvislosti s vakcínami, jsou vedlejší účinky. Ty mohou zahrnovat běžně horečky, otoky a zarudnutí v místě vpichu, ale i závažnější reakce. Někteří lidé se také mohli setkat s tvrzením, že vakcíny způsobují u dětí autismus. Toto zatím vědecky stále není podloženo. Autismus je především dán geneticky, ale přesná příčina vzniku tohoto onemocnění stále není známa.

Závěrem bych chtěl jen dodat, že očkování má své opodstatnění. Zvláště pak, je-li vyvíjeno dlouhé roky, a je prokázán ochranný účinek u jinak velice nebezpečného onemocnění. Je třeba zbytečné, aby se 10leté dítě očkovalo proti chřipce, nebo neštovicím (obecně řečeno), ale u starších dětí naopak je třeba zvážit očkování proti meningokokům, které mnohdy mívají velice rychlý náběh a mohou vážně ohrozit život. Očkování tedy ano, ale s rozmyslem. U vážně nemocných lidí, kterým povaha nemoci umožňuje očkování, se mnohdy o to víc doporučuje očkovat, protože další nemoc by mohla mít ještě dalekosáhlejší účinky. Osobně si myslím, že by se očkování u dětí mělo více rozložit do větších časových úseků, než tomu je dnes. Také si myslím, že pokud není vyloženě kontraindikace, tak v případě odmítnutí povinného očkování by měly následovat sankce. Ruku v ruce s tím by ale v případě závažného vedlejšího následku měl stát, který vydal nařízení, plně hradit veškeré škody, které očkování způsobilo. Co si myslíte vy?

Anketa

Měl by stát trestat odmítače očkování?
Ano, pokutovat, a dávat k úhradě veškeré léčebné výlohy v případě onemocnění
30 %
Ano, ale jen v případě, že je očkování povinné a dávat hradit léčebné výlohy.
0 %
Ano, jen pokutovat, pokud odmítnou povinné očkování
10 %
Ne, je to jejich věc a jejich riziko
60 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10 čtenářů.

Anketa

Kompenzuje stát škody vzniklé závažnými vedlejšími účinky vakcín?
Ano, odškodné je dostatečné
0 %
Ne, měli by platit daleko více
14,3 %
Ne, je problém něco vůbec vysoudit.
85,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7 čtenářů.

Zdroje: https://cs.wikipedia.org/wiki/Tetanus

https://vaccination-info.europa.eu/cs/informacni-listy-o-onemocnenich/detska-obrna

https://www.hexavakcina.cz/hexavakcina/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz