Hlavní obsah
Finance

Plánovaná revize sociálních dávek, krok správným směrem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Ministerstvem práce a sociálních věcí byl představen návrh revize dávek státní sociální podpory, který ale budí vášně. Jedná se opravdu o správný krok? Na první pohled je návrh slušný, ale.

Článek

Na úvod bych rád poznamenal, že si cením snahy systém zjednodušit, že se mají nastavit jasnější pravidla, a hlavně odstranit korunové stropy. Plně souhlasím s ideou těchto dávek tak, že mají sloužit k pomoci zajištění důstojného života, pokud toho nejsou sami schopni. Tím se samozřejmě myslí okolnosti, kdy se přihodí nějaké neštěstí, člověk se stane handicapovaným, nebo vlivem nenadálých okolností. Dávky by neměly sloužit k udržování vysoké úrovně lidí, kteří se nemohou řadit do skupiny „chudých“. Mnohdy se objevuje kritika, ale už ne žádný návrh.

Co se vlastně chystá

Ministerstvo plánuje sjednotit 4 již existující dávky, kterými jsou přídavky na děti, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek na živobytí. Tento úmysl je super nápad, sjednotit tyhle dávky pod jednotnou dávku sociální podpory. Tato myšlenka konečně zjednoduší již tak náročnou aparaturu. Dále se plánují další opatření, která mají motivovat k plnění povinností, plánuje se zavést tzv. majetkový test žadatelů, bonus za snahu, bonus za školní docházku, a naopak vypnutí těm, kteří se odmítají snažit.

Majetkový test

Co si pod tím má obyčejný člověk představit? Žadatelé se budou posuzovat, jestli jsou opravdu chudí. Ministr na tiskové konferenci prohlásil, že by vlastnictví nemovitosti, plus dalšího rekreačního objektu neměl být překážkou pro podání. Stejně tak by nemělo vadit, pokud v domácnosti bude auto na dospělou osobu, bez ohledu na značku, stáří auta. Osobně si nemyslím, že někdo, kdo vlastní 2 nemovitosti a 2 auta, je chudý natolik, aby opravdu potřeboval státní podporu. Tento strop měl být nastaven tak, že vlastnit je možno pouze 1 nemovitost, a v té žít. U aut je to ale složitější, není auto, jako auto. Do budoucna by se tak mělo přihlížet i na cenu vlastněného auta, nebo když už, tak značku a stáří. Osobně tady naopak problém s vlastněním auta nemám. Jedno auto v domácnosti by také neměl být problém, může sloužit k dopravování se do práce, či jiné potřeby některého člena rodiny. Na některých stránkách se objevily spekulace, že by měl být i limit v penězích na účtech, a to 100 000 Kč. Ano, i tato podmínka má svůj smysl. Přeci nebudeme živit někoho, kdo má X miliónů na účtech. Tato podmínka by jistě měla platit, i když ne v dané výši. Limit by měl být jiný, a mělo by z něj být vyňato stavební spoření, či spoření si na penzi. I tak, pokud bude limit příliš nízký, vysílá to signál, že si nemáme spořit, přece v krizi dostaneme dávky. Když bude naopak příliš vysoký, naopak budeme dotovat i bohaté.

Bonus za školní docházku

Tento návrh naopak odporuje zdravé logice. Přeci není možné, aby ti, kteří nepobírají dávky, byli diskriminování na úkor těch, co je pobírají. Posílat děti do školy je povinností každého rodiče, a pokud se tak nebude dít, měly by rodině být naopak odňaty všechny dávky, a děti odebrány. To je, jako bych vytvořil novou dávku zlodějům, a měsíčně jim platil paušálně za to, že nebudou krást. Jak tato novinka působí na vás?

Bonus za snahu

Tato myšlenka svým způsobem odstraňuje i ty pomyslné korunové stropy, kdy dnes při překročení výdělku o 1 Kč může žadatel přijít o nemalé peníze. Je super, že se myslí i na toto, a ono postupné snižování dávek dle výše příjmů je logičtější než sebrat vše. S tím také souvisí i to, že se chystají potrestat ty, co se nesnaží. Za mě tohle je konečně něco, co má smysl. Ovšem jak tohle bude v praxi vypadat, ukáže čas. Již dnes všichni víme, že je problém sehnat práci ve věku 55+, kdy už zdraví úplně neslouží. Nicméně, pokud ti, co mají reálný problém sehnat adekvátní práci, nebudou za toto trestáni, a skutečně budou trestáni jen ti, co se opravdu nijak nezapojují, nevyvíjejí žádnou snahu zlepšit svou situaci, tak za mě palec nahoru. Také bude zajímavé sledovat, jak budou chtít zapojit do zaměstnání ty, jenž pečují o osobu závislou na péči, ve třetím nebo čtvrtém stupni.

Slovo na závěr

Je chvályhodné, že se konečně tento zastaralý systém má změnit, už bylo na čase docela dávno. Jen by to chtělo víc vyladit dané aspekty, a od některých raději upustit, neboť jsou nemorální

Zdroje:

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/marian-jurecka-revize-system-socialni-davky.A240202_151351_domaci_dh

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-jurecka-lidem-kteri-se-nesnazi-podporu-vypneme-40460227

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz