Hlavní obsah
Lidé a společnost

Podnikání plné překážek aneb když fénix z popela povstane, již podruhé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Radek Balaš - donio

Když vám sen lehne popelem - vloženo se souhlasem

Podnikání není nic jednoduchého, a je plné všemožných nástrah. Občas se stane neštěstí tak závažné, že málokdo „přežije“. Své o tom ví i jeden můj známý, který již po druhé řeší vážnou krizi.

Článek

Jako dítě se Radek, který pochází z vesnice Staré Hamry, hodně zajímal o práci se dřevem, měl rád jeho vůni a často trávil čas v lesích. Když se rozhodl studovat, vyučil se proto stolařem. Práce se dřevem jej bavila natolik, že nejdříve začal vyrábět nábytek z masivu. Jako největší zálibu měl hraní kulečníku, které se věnoval v místní herně společně s bratrem a bratranci. Kulečník jako takový jej bavil natolik, že v roce 2000 vyrobil svůj vlastní první tréninkový stůl.

Začátky ale nebyly vůbec snadné, obnášelo to zjišťování si, jak takový stůl vůbec vyrobit, jaké rozměry, z jakého materiálu, a nikdo z aktuálních výrobců se nechtěl o znalosti podělit. Jednou se ale podařilo, kdy podle nejlepšího vědomí sestavil svůj onen první tréninkový stůl. Postupně výrobu rozvinul a začal vyrábět i další typy a různá provedení, jak kulečníkových, tak biliardových stolů. Do výroby vkládal také své nápady, až se mu podařilo v roce 2003 vyrobit tzv. multifunkční stůl, který umožňoval nejen hrát kulečník, ale třeba i ping pong, nebo mohl sloužit jako jídelní. Tento výrobek pak následně nechal patentovat. Postupem času tak vznikala krásná rodinná firma, která se dokázala svými výrobky prosadit nejen u nás, ale i v zahraničí.

První těžká zkouška

Když v roce 2014 odjel s manželkou na dovolenou k moři, nikdo tehdy netušil, že se Radek nevrátí v pořádku. Celá dovolená se nesla v klidném, relaxačním duchu, byla pohoda a manželé si užívali klidu. Bohužel, poslední den dovolené, se stal úraz, na který rodina pamatuje dodnes. Z vyvýšeného místa skočil do moře, a hlavou narazil o výčnělek skály, který nebyl vidět. Následkem úrazu Radek prožil vigilní kóma, a boj teprve začal. Celkové rehabilitace trvaly zhruba rok, kdy měl neskutečnou oporu nejen v rodině, ale i přátelích. Díky jejich úsilí, a také díky týmu lékařů, nakonec vše zvládl, postavil se znovu na nohy, částečně se i vrátila paměť a celkově se jeho zdraví a stav vrátil téměř do „původního“ stavu.

Během toho času měl tak prostor k přemýšlení a napadla jej zajímavá myšlenka, kterou v roce 2016 dotáhl do zdárného konce. Nechal si totiž patentovat i multifunkční konferenční stolek 3v1. Během největšího růstu firmy tak byli schopni prodávat i 50 stolů ročně, podnikání dále kvetlo. Ostatně, jako by fénix z popela povstal.

Druhá rána osudu

Byla sobota ráno, 30.3.2024, když Radkova manželka šla do místního obchodu nakoupit. Z ničeho nic se městem začal valit hustý dým a ona zavolala manželovi. Ten ihned vyrazil z postele na místo, kde provozovali svoji firmu, a postupně jim začalo být jasné, že na tento den nikdy nezapomenou. Jak se blížil k místu, postupně si začal uvědomovat, že je něco hodně špatně. Když dorazil na místo, viděl, jak hasiči likvidují požár pily, kde měli v pronájmu prostory, které sloužily jako dílny a sklad. Manželé doufali, že se požár podaří zastavit dříve, než shoří i jejich firma. Bohužel, jako by si osud s nimi pohrával, shořelo úplně vše, všechno vybavení, stroje, šablony, technická dokumentace, ale shořela také část nich samotných. Shořely také již hotové výrobky pro zákazníky, kancelář, kde měli faktury a razítka, počítače s veškerými daty.

Radek se ale rozhodl, že se nevzdá a že zabojuje, co mu, a nejen jemu, budou síly stačit. Založil proto veřejnou sbírku na doniu, více informací ke sbírce najdete zde. Dokáže, že jeho firma je jako fénix, a povstane znovu, doslova z popela? Pomoci mu k tomu můžeme my všichni. Každý z nás může přispět libovolnou částkou na sbírku, a jsou tam i odměny. Nezbývá než popřát hodně štěstí.

Sepsáno se souhlasem Radka.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz