Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pojištění: Klid a jistota pro vás i vaši rodinu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Před relativně krátkou dobou se zde prohnaly ničivé povodně. Bohužel, mnoha lidem zůstaly jen oči pro pláč. Právě pro tyto účely musí fungovat pojištění, nebo ne?

Článek

Čas od času se prostě někde přihodí katastrofa, ať už to jsou povodně (např. ty v roce 1997, pamatuje snad každý), nebo tornáda. Tyto velké povodně v roce 1997 způsobily nejen škody na majetku (cca 62,2 miliard Kč), ale i na životech (jen v Česku 50 obětí). Všechny tyto jevy mají jedno společné, a tím je nepřipravenost. Můžeme mluvit o nepřipravenosti jak státu, tak občanů samotných. Jak se mohou občané připravit sami? Nejzákladnější a první věcí, co by každý vlastník nemovitosti měl udělat, je mít v pořádku pojištění. V tomto kontextu je třeba si pohlídat tzv. podpojištění, o kterém jsem psal zde. Dalším bodem, stojícím za zmínku, je správné nastavení i životního pojištění, zejména pokud máte rodinu.

Méně známým, ale o to zákeřnějším pojmem je karenční doba. Jde o dobu, po kterou pojištění neplatí, i když už platíte pojistné. O karenční době se nemusíte dozvědět přímo ze smlouvy, je uvedena ve všeobecných pojistných podmínkách. A právě ty mnoho lidí nečte. Důsledky mohou být fatální. Představte si mladou rodinu, která si konečně pořídila vlastní dům na hypotéku. S nadšením se stěhují, vybavují si nový domov… a krátce po vkladu do katastru nemovitostí jejich dům zasáhne povodeň. Pojištění si sice sjednali ihned, ale kvůli karenční době jim pojišťovna nic nevyplatila. Zůstali s hypotékou na rozbořený dům a dluhy. Nelze totiž spoléhat, že zrovna ve vašem případě pojišťovna udělá výjimku a karenční dobu nebude uplatňovat. Zarážející je také fakt, že dnes k hypotéce musíte mít platné pojištění. Jak je možné, že v tomto případě tomu tak nebylo? A byla by karenční doba i u jiné pojišťovny?

Pojistit nemovitost lze totiž ihned po podpisu kupní smlouvy. Pro kupce tímto vzniká pojistný zájem, krásně je toto rozepsáno zde.

U životního pojištění je důležité si zejména uvědomit fakt, že primárně slouží k zajištění různých životních situací. Opět mohu dát příklad. Mladá rodina si pořídí krásné bydlení, zadluží se na 30 let nejen hypotékou, ale i dalším úvěrem na pořízení dalšího vybavení. Do rodiny se narodí dítě, matka je doma na rodičovské s dítětem. Co když se otci něco stane? Jak ta matka sama zaplatí splátky, po pozůstalém manželovi? Nebo jak se rodina vypořádá s invaliditou u manžela? Veškerá řízení trvají dlouho, a mezitím se rodina dostane do existenčních potíží, které mohou skončit až exekučním prodejem majetku. A proč? Protože opět podcenili důležitost pojištění.

Pojištění je, troufnu si nazvat, živý produkt. Pojišťovny mění pojistné podmínky relativně často, mohou některé věci zpřísnit, některé zvolnit. Mění se i různé životní situace, a je důležité tyto odrazit i do pojištění. Další věcí, co je dobré vědět, je fakt, že každá pojišťovna je dobrá na jiné situace.

Svět pojištění je složitý a plný pastí. Karenční doba, podpojištění, výluky z pojištění… To je jen několik z mnoha aspektů, kterým musíte rozumět, abyste se vyhnuli nepříjemným překvapením. Nebojte se vyhledat pomoc odborníka. Nezávislý finanční poradce vám pomůže zorientovat se džungli pojistných produktů a najít řešení šité na míru vašim potřebám.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz