Hlavní obsah
Názory a úvahy

Co by řekl Nelson Mandela Židům v Izraeli?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: © copyright John Mathew Smith 2001 Wikipedia Commons

Nelson Mandela strávil 27 let ve vězení za svobodnou Jihoafrickou republiku. Je to muž, který dokázal smířit nesmiřitelné a způsobit nemožné.

Článek

Nelson Mandela byl opravdový státník, o tom nikdo pochybovat nemůže. Jednou prohlásil: „Kdokoliv mění principy podle toho, s kým jedná, není člověkem, který může vést národ.“ Nemůžeme říct, že by Mandela nevlastnil velkou dávku trpělivosti a diplomacie. Když zjistil, že silou okupační režim v Jihoafrické republice nezlomí, rozhodl se pro jinou formu aktivity, než byly demonstrační útoky na tehdejší vládu. Po desítky let ho Evropané drželi ve vězení. Místo toho, aby zahořkl nebo jim přísahal krvavou pomstu, udělal pravý opak. Rozhodl se naučit jejich jazyk a studovat jejich zvyky. Ano, zvyky okupantů.

Kolik židovských osadníků se zajímá o zvyky Palestinců? Někteří se o ně zajímali maximálně natolik, že jim plundrovali olivovníky, aby ji zničili živobytí. Zničili tím však v některých případech nenávratně místní ekosystém. Kolik Palestinců se zajímá o zvyky Židů? Mluví spolu někdy? Co myslíte?

Co by dnes řekl Nelson Mandela Židům v jejich situaci? Víme o rozhovoru z roku 1990, kdy se k tématu jasně vyjádřil. Někteří mluvčí z publika sdíleli obrovské zklamání z Mandelova pozitivního postoje vůči Jásiru Arafatovi. Mandela nenechal nikoho na pochybách o svém modus operandi: „To, že je někdo nepřítel Izraele nebo jakéhokoliv jiného státu, automaticky neznamená, že je naším nepřítelem.“ Mandela neměnil zahraniční politiku podle toho, jestli se jeho kámoš s někým hádal. Taková proměnlivá politika, která se někomu zdá flexibilní, není založena na morálních principech. A musí jednoznačně dlouhodobě vést k selhání. Ostatně to se takovým státům děje. Třeba Česku. To mění svou zahraniční politiku jako korouhvička, podle toho, jaké kamarády má jejich větší kámoš - americký buddy anebo jiní kámoši, kteří jsou zrovna v kurzu. No podle toho, jak Češi zacházejí s kamarádstvím jako takovým, bych si je za kámoše nevybral.

Nelson Mandela jasně vyjádřil, že Jásir Arafat je jeho přítel, protože podporuje svobodnou Jihoafrickou republiku nejen slovy, ale i skutky. Svět mu dal ostatně za pravdu, Jásir Arafat dostal Nobelovou cenu za mír (stejně jako Mandela). Spolu s ním přijali nobelovku dva židovští vůdci. Jicchak Rabin a Šimon Peres. Jicchak Rabin byl za svůj smířlivý postoj k Palestině zabit sionistou. Šimon Peres zemřel na mozkovou mrtvici. To byli izraelští politici, kteří se chtěli domluvit. V současnosti je tomu naopak, Netanjahu dostal Izrael do mezinárodní izolace. Zatím se to tak celkově nejeví, ale brzo to nastane.

Netanjahu se dříve profiloval jako sekulární politik, ale zdá se, že mu dnes hráblo. Jak říká izraelský list Haaretz citovaný na serveru iRozhlas:

Většina stran původní Netanjahuovy koalice věří v „kosmické“ právo na suverenitu nad celým historickým územím Palestiny. Kdyby mohli, překročili by i Jordán směrem na Východ do zemí biblických kmenů Ruben, Gád a Manases.
Haaretz, citováno na iRozhlas

Připadá vám to normální, mít takový fahrplán? Jeden takový jsem znal a opíral se o plány a nároky takzvaných Árijců. Ne, nemluvím o Holocaustu, to bych si nedovolil, ale o jakémsi domnělém právu na určité území, které vzniklo někde hluboko v historických souvislostech tisíce let nazpět.

Přesně takový fanatismus Nelson Mandela nesnášel, a proto odmítal popřít své přátelství s Arafatem, který jej podporoval nejen slovně, ale i logisticky, dodával mu to, co bylo třeba k vytvoření nového státu. Konflikt Palestinců s Izraelci na jeho přátelství neměl vliv.

Izraeli však vadily i kontakty Jihoafrické republiky s Muammarem Kaddáfím. U Mandely se však nějakého antisemitismu nikdo nemusel obávat. Kontakt, který měl Mandela s Kaddáfím, který nenáviděl židy, zato podporoval Mandelu, neměl žádný vliv na jeho vztah k židům. Ty ostatně ve své vlastní straně, ANC - Africkém národním kongresu, podporoval. Tomu říkám velký státník.

Česko je dlouholetým podporovatelem Izraele počínaje Masarykem. U řady intelektuálních velikánů před ním bychom moc pozitivních konotací v tomto směru nedohledali. V tom rozhodně není žádný problém. Česko má nárok na dobré vztahy s Izraelem i USA. Otazníkem je, jestli mají tyto státy nárok na to, určovat vztahy Česka k jiným státům, podle toho, jaké je mají sami. To, že je USA takový velký bratr svého malého sourozence Izraele a řídí se pouze jednoduchou politikou podpory svého pěstěnce a aktivním bojem proti jeho nepřátelům, to je jejich věc.

Kéž by si Česko nehrálo na číšníka, který je vyváděn hostem, nebo na čističe bot či podržtašku svých partnerů a pěstovalo nezávislou politiku. A jestli máte pocit, že to nejde, protože Česko je malé, tak je to argumentace k smíchu. Jednak zas tak malé není a za druhé v případě Mandely jeho představa o státu neměla žádný mandát, vycházel ze země, která byla desítky let kolonizovaná a zotročená, daleko více než Československo svými okupanty. Je to vůlí, když ji nemáte, máte smůlu.

A co Mandela vzkázal Izraeli? Když už se ptáte, tak vraťte okupovaná území.

P.S.: Chápu, že toto téma je velmi citlivým bodem v současném českém uvažování. Prosím tedy ty, kteří chtějí zanechat svůj komentář pod článkem, aby se vyhnuli výrokům typu: „Všichni Palestinci jsou teroristé, dobře jim tak a podobně.“ Nebyla by to vaše dobrá vizitka.

Podle aktuální zprávy po důkladném vyšetřování se nepotvrdilo židovské obvinění palestinské pobočky úřadu OSN pro uprchlíky z vědomého zaměstnávání členů Hamásu. Individuální zodpovědnost spolupráce některých zaměstnanců takzvaně na vlastní triko je řešena v jiném kontrolním procesu, seznamy zaměstnanců úřadu měl Izrael k dispozici již před útokem. Mezitím se však dostaly některé enklávy pod hrozbu hladomoru, protože země na základě této dezinformace přestaly pomoc dodávat a činnost úřadu byla ochromena. Řeknu vám to jinými slovy, protože česká média včetně komentářů čtenářů očividně v problematice plave. Představte si finanční úřad, který je vyšetřován pro obvinění z toho, že možná podněcuje své zaměstnance k terorismu. Zjistí se, že to nebyla pravda, ale během vyšetřování byl jeho provoz kvůli tomu ochromen. Nicméně, jeden z jeho zaměstnanců spáchal teroristický útok. To však neznamená, že za to finančák může, za vaše blbosti, které děláte ve volném čase, taky nemůže váš zaměstnavatel. Je to už jasnější?

Zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-svet-nemecko-obnovuje-financovani-operaci-uradu-pro-uprchliky-v-gaze-40469215

Vyjádření předsedkyně vyšetřovací komise:

https://www.youtube.com/watch?v=FFLfY3bNbqw

Kontext vyšetřování:

https://www.youtube.com/watch?v=8rMIALKFZdk

Mandela Nelson. Autobiography.

Nelson Mandela o Palestině:

https://www.middleeastmonitor.com/20230331-illegal-israel-settlers-destroy-steal-hundreds-of-olive-trees-in-bethlehem/

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/izrael-sklouzava-do-mezinarodni-izolace-domaci-demonstranti-pozaduji-konec_2404071804_pik

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/hrabaji-se-horami-trosek-a-snazi-se-najit-obleceni-pro-deti-palestinci-jsou-v_2404081540_tkz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz