Hlavní obsah
Lidé a společnost

Podezřelá esoterika: vědomý muž a vědomá žena, to jako vážně?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Libor Šimek

Už delší dobu je na trhu osobního rozvoje přítomno téma rozvoje žen a mužů v jejich vlastní individualitě. Jsou všechny tak nevinné a užitečné, jak se tváří?

Článek

Kopie z „Číny“

Znáte to, když dva dělají totéž, často to není totéž. Koučové a průvodci se zpravidla odvolávají na bájné tradice se kterými pracují, aby rozšířili vaše vědomí nebo sebevědomí. Takové esoterické kurzy zpravidla rozšíří díru do vaší peněženky, nebo do vaší hlavy. Jistě jste slyšeli o přísloví „valit háky do hlavy“. Různé kulturní tradice mají své způsoby práce s vědomím a egem. Některé ego neberou v potaz vůbec. Vezměte si třeba tradice některých tropických ostrovů, kde dojde k hromadnému sexuálnímu styku s jednou ženou skupinou mužů, a poté je péče o dítě ponechána této skupině. Tam lze těžko spekulovat o tom, kde je větší samec, že. Pak jsou indiánské tradice, které jsou ale přímo spjaty s užíváním rostlinných drog. Nemáte-li Peyotle nebo jiný kaktus zrovna při ruce pro destilaci, jejich pohledy na svět nebudou odpovídat vaší realitě ani zbla.

Efekt gotického kostela

Víte, že se gotické kostely stavěly proto, abyste se cítili malí a bezvýznamní před Pánem Bohem? To asi víte, ale když tam dnes lidé chodí z turistických důvodů, aby obdivovali dávnou architekturu, asi si to už neuvědomí. Efekt je následující. Když se cítíte špatně a půjdete do kostela, budete se tam cítit ještě více stísněně, a až vyjdete, zažijete uvolňující pocit. Jako když si po celodenním nošení sundáte malé boty. To je Pane Bože úleva! Barokní kostely jsou ještě upgrade, ty se stavěly tak, aby vám, „chudákům“, ukázaly, jak vypadá opravdové bohatství, množství pozlacených sošek na počet čtverečních metrů je zarážející. Však taky zlato zpravidla pocházelo z jižní Ameriky z doby zlatého boomu, kdy baroko vznikalo. A jak to souvisí s esoterickými kurzy? Některé přímo upozorňují předem, že si zažijete i nepříjemné pocity. A na to sázejí. Na kurzu je vám nepříjemně, a na jeho konci nebo doma jste už v pohodě a bezpečí. A co z toho vyvodíte? Že vás kurz posunul.

Kurzy šité na míru pro danou mentalitu jsou východiskem

Každá národnost má svá specifika, a i když žijeme v takzvaně globálním světě, nikdo ze svého kulturního hnízda jen tak nevyletí. Kuře se nebude dobře cítit mezi hady, a pardál mezi psíky. Tak to prostě je. V jednom ze svých seminářů jsem pojednával o českém egu. Je totiž velmi specifické a rozdílné od jiných kulturních skupin, vzhledem k dost specifickému kulturnímu a psychologickému vývoji v české kotlině. Již slovo kotlina vám může napovědět. Česko je místo, které bylo vždy chráněno horami, a zároveň bylo takový průchoďák Evropy. No, není to přímo recept na schízu?

A jaký z toho vyvodit závěr? Že prostě nejlepší recept na osobní rozvoj je třeba hledat v Česku, tady, a ne někde v Andách či na tropických ostrovech. Ti všichni mají své vlastní problémy, stejně jako Češi mají zase ty své, a bylo by super, kdyby si jich byli, a to jak čeští muži tak české ženy, vědomi a snažili se je řešit tady a v současnosti místo toho, aby dnes řešili problémy minulé a budoucí a ještě si k tomu tahali problémy jiných kultur, aby se jimi mohli bavit. To je recept na neštěstí a na tom často právě esoterické kurzy stojí a inkasují.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz