Hlavní obsah

ODPUSTIT, NEBO OPUSTIT?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Odpustit a opustit – dvě slova, která mají zdánlivě podobný zvuk, ale nesou v sobě diametrálně odlišný význam a váhu. Oba tyto pojmy jsou součástí niterného labyrintu mezilidských vztahů a emocí.

Článek

Odpouštět, to je umění dát druhému šanci, umožnit mu znovu vstoupit do našeho světa - i přes chyby a bolest, které nám mohl způsobit. Opouštět naopak znamená uzavřít dveře za minulostí, odstoupit od vztahu nebo situace, která nám nepřináší štěstí nebo je pro nás toxická. Zatímco opuštění s sebou nese nádech rozhodnutí, často těžkého a bolestného, odpuštění nám přináší možnost vymanit se ze spárů vlastní nenávisti a zklamání.

ODPUŠTĚNÍ je jakýmsi darováním vlastní svobody. Když odpustíme, osvobozujeme sebe i druhé. Umožňujeme vlastnímu srdci uzdravit se a dáme prostor novým začátkům. To však neznamená zapomenout na bolest nebo ignorovat způsobené škody. Odpouštění je spíše vnitřním procesem, kdy se rozhodneme nenést tíhu nenávisti a zloby, ale vykročit směrem k pokoji a harmonii.

Odpouštět není snadné, vyžaduje to sílu vůle a hlubokou emoční zralost. Je to cesta, kterou volí ti silnější, ti, kteří dokáží překročit hranice ega a pochopit lidskou nedokonalost. Právě v odpouštění můžeme nalézt klíč k uzdravení ran minulosti a k budování pevnějších vztahů.

Na druhou stranu stojí OPUSTIT. Opuštění může být nutností, když náš životní scénář vyžaduje změnu. Někdy je nezbytné opustit vztah, práci nebo místo, které nám nedělá dobře. To může být obtížné rozhodnutí, někdy provázené bolestí a smutkem. Opouštět můžeme i své pohodlí, své strachy, své předsudky. Je to odvaha postavit se vlastním limitům a hledat nové cesty, nové příležitosti.

ODPUSTIT A OPUSTIT se mohou vzájemně prolínat v jednom lidském příběhu. Někdy musíme odpustit sami sobě a opustit své vlastní iluze. Někdy musíme odpustit druhým, ale zároveň opustit destruktivní vztah.

Klíčem k rovnováze mezi těmito dvěma slovy je moudrost. Moudrost rozlišit, kdy je vhodné odpustit a zachovat spojení a kdy je nutné opustit, abychom mohli růst.

Život nám přináší nejrůznější situace a vztahy, ve kterých se setkáváme s nutností odpouštět a opouštět. Je to dynamika, která nás formuje, učí nás SOUCITU i ODHODLÁNÍ. Ať už se rozhodneme odpustit nebo opustit, každé toto rozhodnutí nás posune o krok blíže k osobnímu rozvoji a k plnějšímu životu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz