Hlavní obsah
Jídlo a pití

Bramborový salát v dřezu, v šuplíku lednice či ve vaně. Česká vynalézavost přeje dobrou chuť

Foto: Pixabay

Sociální sítě jsem o Vánocích neměla vůbec otevírat. Ale stalo se. Vykoukla na mě spousta roztodivných věcí, z nichž nejbizarnější byl dřezový salát nebo bramborový salát v dolním šuplíku v lednici.

Článek

Bez bramborového salátu si v Česku nedokážeme představit Vánoce. Jeho příprava se však liší domácnost od domácnosti. Nejde přitom o recept a množství, ale také o nádobu, ve které se tato pochoutka míchá a následně uchovává.

O tom, že jsou Češi opravdu vynalézaví, jsem se přesvědčila, když jsem o vánočních svátcích zavítala na sociální sítě. Snad jsem je neměla ani otevírat, protože fotky některých bramborových salátů mi dokonale rozhodily chutě.

Bramborový salát se u nás doma večer před Štědrým dnem tradičně připravuje ve větším hrnci nebo v míse s víkem. Následně jej dáváme do lednice či ven na balkon. Ale míchat a několik dnů uchovávat bramborový salát v kuchyňském dřezu? To by mě v životě nenapadlo.

Jak se na sociálních sítích s vážností pochlubila jedna paní, u nich doma této specialitě říkají dřezový salát a je to pro jejich rodinu každoroční tradice. No proti gustu… Ale tímto rozhodně nekončíme.

Na sociálních sítích jsem se dále dočetla, že se v Česku najdou i tací, kteří bramborový salát dávají do dolního šuplíku v lednici. Kontaminace potravin jim v tomto případě asi nic neříká. Někteří lidé se rovněž přiznali, že k míchání a uchovávání bramborového salátu používají vymytou plastovou dětskou vaničku, nebo dokonce koupelnovou vanu.

A jak dlouho bramborový salát v průměru jíme? Znáte to, do štědrovečerní večeře se jej nikdo nesmí dotknout a následující dny nevíme, co s ním. A tak ho máme nejen k obědu a k večeři, ale stále ho ještě hodně zbývá.

Co říkají statistiky? Podle průzkumu agentury Instant Research společnosti BILLA si dává bramborový salát ke štědrovečerní večeři 97 procent Čechů. 73 procent z nich sní bramborový salát maximálně do tří dnů po 24. prosinci, dalších 14 procent jej zkonzumuje do týdne a zbylých 10 procent dotázaných si na něm pochutnává víc než jeden týden po přípravě. Tak jenom s ohledem na jejich zdraví doufám, že to v posledním případě není právě ze dřezu nebo z vany.

Anketa

Prozradíte, v čem uchováváte bramborový salát?
V hrnci s víkem.
11,2 %
V misce s víkem
71,2 %
V plastovém lavoru.
9,3 %
V kuchyňském dřezu.
1,2 %
V dětské vaničce.
0,5 %
Ve vaně.
1,2 %
V kýblu.
1,1 %
Ve velké plastové bedně z Ikea.
0,9 %
V něčem jiném. (V tom případě se pochlubte do komentářů)
3,4 %
Celkem hlasovalo 1405 čtenářů.

Přeji vám krásný závěr roku bez zažívacích potíží!

Zdroj:

https://www.threads.net/@gtnr.cz/post/DD91TtMMxWb

https://www.threads.net/@lucievnociupiye/post/DD7yzfEo2Qu

https://www.tiktok.com/find/bramborovy-salat-v-supliku

https://www.instagram.com/agent.jaroslav/p/DD37KZusiPM/

https://www.instagram.com/p/DDxTOt7MkJD/

Webové stránky Billa - Tiskové zprávy - Drtivá většina Čechů (97 %) si vánoční tabuli bez salátu neumí představit. Nejí ho jen tři lidé ze sta, někteří si ho naopak vychutnají i týden po jeho přípravě

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz