Článek
Podle nedávného šetření Ministerstva zemědělství a Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze Češi jenom v roce 2024 v tuzemských lesích nasbírali na 21,3 tisíc tun hub. Tento výzkum dále říká, že každoročně si do lesa chodí zahoubařit na 68 procent našinců, někteří pravidelně a někteří jenom občas. V průměru však do lesa na houby zavítají za jeden kalendářní rok celkem 44krát. Aby ne.
Češi jsou totiž národem houbařů, který bezpečně pozná až několik desítek druhů jedlých, nejedlých a jedovatých hub a který v lese upřednostňuje „svá“ místa. Aniž si to možná uvědomujeme, velkou zásluhu na našich houbařských znalostech má osvětová činnost legendárního mykologa Miroslava Smotlachy a jeho otce Františka Smotlachy, kteří v tuzemsku patřili k nejvýraznějším populizátorům houbaření.

Houbaření je český národní sport.
„Otec“ českého houbaření ochutnal 1700 druhů hub, poté vydal přelomový atlas
U osobnosti Františka Smotlachy (1884–1956), který byl pedagogem na Karlově univerzitě a vedl zde Ústav pro tělovýchovu, se stojí za to zastavit. K jeho velkým koníčkům totiž patřila právě mykologie, s jejímž využitím učil běžné Čechy spolehlivě rozeznávat a správně sbírat houby. Pro veřejnost pořádal houbařské výstavy, organizoval mykologické vycházky nebo si v Praze ještě před první světovou válkou otevřel bezplatnou mykologickou poradnu. V roce 1921 založil Československou mykologickou společnost a už o dva roky dříve začal vydávat Časopis československých houbařů (dnešní Mykologický sborník).
O houbách nejen psal, ale také je testoval sám na sobě. Osobně vyzkoušel konzumaci na 1700 druhů z nich. Po vzniku Československa totiž zastával názor, že většina hub rostoucích v československých lesích je jedlých. Ještě za Rakouska-Uherska se oficiálně vykládalo, že většina druhů hub je naopak jedovatých. František Smotlacha, který je označován za „otce“ českého houbaření, tento poměr po svých ochutnávkách obrátil.
Ve svém legendárním Atlase hub jedlých a nejedlých vydaném v roce 1950 popsal asi 120 druhů hub jako nejedlé či jedovaté, víc než tisícovku druhů hub naopak doporučil na kuchyňský stůl. V tomto atlase hub, který se stal základní pomůckou československých houbařů, František Smotlacha píše: „Vyzkoušel jsem pečlivě jedlost u tisíce sedmi set druhů hub.“ Tyto houby hodnotil mimo jiné podle chuti a kvality, své postřehy si zapisoval.

František Smotlacha
František Smotlacha také některé druhy hub záměrně jedl opakovaně. Na základě toho i některé houby, které byly dříve považovány za jedovaté, zařadil ve svém atlasu mezi „osvobozené jedlé“. Později se však ukázalo, že se v některých případech mýlil a mezi jedlé zařadil i prudce jedovaté druhy. Tímto jeho atlasem se tak v současné době houbaři nemohou rozhodně řídit.
Na druhou stranu František Smotlacha bořil dlouho zažité houbařské mýty. A to především přesvědčení, že jedovaté houby páchnou a mají odpornou chuť. „Všechny houby opravdu jedovaté mají chuť a vůni příjemnou nebo alespoň nenápadnou,“ upozornil František Smotlacha.
Na dílo Františka Smotlachy navázal jeho syn Miroslav Smotlacha (1920–2007), který v Československu a posléze v Česku zpopularizoval a zpřesnil sběr jedlých druhů hub a jejich následné zpracování. Za svou celoživotní činnost obdržel v roce 2005 od tehdejšího českého prezidenta Václava Klause medaili Za zásluhy II. stupně o stát v oblasti vědy a výchovy.
Miroslav Smotlacha naučil Čechy bezpečně poznávat houby
V úvodním „vědeckém semináři“ Cimrmanovy hry Švestka z roku 1997 přednášející mluví o tom, že „některé mykologické atlasy považují lišku za nejedlou houbu“. Přednášející v podání Zdeňka Svěráka či Ladislava Smoljaka dále dodává: „Ale podle mne, tedy nejsem žádný Smotlacha, je liška sice těžko stravitelná, ale jedlá a velice chutná. Musí se ovšem důkladně podusit.“
V tomto kontextu je „Smotlacha“ synonymem pro odborníka na houby a ve hře jde samozřejmě o přímou narážku na Miroslava Smotlachu. „Pozvali mě na premiéru, chápal jsem to jako přátelské gesto a trochu legraci. Ale vážil jsem si toho,“ uvedl nestor české mykologie v pozdějším rozhovoru pro MF Dnes.

Jméno Miroslava Smotlachy zaznělo v souvislosti s liškou obecnou v cimrmanovské hře Švestka.
Tento popularizátor houbaření v Československu a posléze Česku převzal v roce 1956 po smrti svého otce Františka vedení České mykologické společnosti. Miroslav Smotlacha, který vystudoval obor potravinářství na Vysoké škole chemicko-technologické, napsal a vydal za svého života několik desítek populárních atlasů hub (např. Smotlachův atlas hub, Kapesní atlas hub, Atlas tržních a jedovatých hub, Poznáváme houby) a houbových kuchařek (např. Houbařská kuchařka, Sto receptů z hub, Houby v přírodě a v kuchyni). Tyto knihy měly a ve své domácí knihovničce dosud mají celé generace Čechů. Miroslav Smotlacha zdůrazňoval také praktickou stránku houbaření – radil, jak jedlé houby zpracovávat, sušit, zmrazovat nebo vařit.
A i když sám přiznával, že ochutnal téměř všechny holubinky (ovšem v případě ochutnávek jedovatých druhů hub neriskoval), vždy varoval, že laik by neměl zkoušet ochutnávat neznámé druhy hub. Po vzoru svého otce také bojoval proti dalším zažitým houbařským mýtům. A to například, že jedovatost lze z hub odstranit vařením nebo že houba okousaná lesní zvěří či požíraná slimákem přece nemůže být jedovatá.
„Dost často se tvrdí, že je několik jedovatých hub, asi pět, ty se naučím a mohu bezpečně všechno ostatní sbírat. Tak to je veliký omyl! Jedovatých hub je mnohem více, udává se u nás asi sto druhů jedovatých hub. Řada z nich jsou ovšem maličké houby, které se nesbírají. Rozhodně by však bylo nebezpečné sebrat všechno nebo zkoušet na sobě některé druhy, které neznám. Je třeba sbírat jenom ty druhy, které bezpečně znám a které jsem si ověřil u znalce nebo v mykologické poradně. Rozhodně není možno spoléhat na nějaká pravidla, jako třeba, že lžička zčernala ve smaženici nebo spoléhat se na chuť. Právě ta nejjedovatější houba, muchomůrka zelená, je chutná! Takové pravidlo, které se někdy uvádí, že můžeme ochutnáním hub zjistit, jestli je jedlá nebo není, platí pouze a jedině u holubinek. Ale ani tam to nijak nedoporučujeme. Je potřeba se naučit botanické znaky hub a podle nich je rozeznávat,“ uvedl Miroslav Smotlacha v rozhovoru pro ČTK.
22. září 1920 se narodil Miroslav Smotlacha. Jako odborník na dřevokazné houby a jiné škůdce se významně podílel na obnově sídla Senátu. pic.twitter.com/MixFWMpVMq
— Ministerstvo kultury (@MinKultury) September 22, 2017
Nestor české mykologie vychoval několik generací znalých houbařů
Miroslav Smotlacha zemřel 6. června 2007 ve věku 86 let. Až do konce svého života zůstával jednatelem a posléze čestným předsedou České mykologické společnosti. Kromě popularizace houbaření se věnoval také oboru dřevokazných hub a jiných škůdců. V České mykologické společnosti totiž vedl laboratoř dřevokazných hub, která vypracovala přes deset tisíc posudků. Miroslav Smotlacha touto svou prací přispěl k záchraně a opravám mnoha českých památek, včetně Valdštejnského paláce, kde sídlí Senát ČR.
„Lidé mne asi znají jen přes své žaludky či houbové smaženice, ale já si přece jen více cením práce svého týmu při rekonstrukci architektonických klenotů, především Valdštejnského paláce,“ řekl Miroslav Smotlacha poté, co v roce 2005 obdržel od prezidenta republiky medaili Za zásluhy II. stupně o stát v oblasti vědy a výchovy.
Poznámka autorky: S Miroslavem Smotlachou jsem se nikdy osobně nesetkala, ale několikrát jsem s ním mluvila po telefonu, když jsem od něj žádala odborné vyjádření a radu do článků o houbách pro regionální redakci novin. Nikdy mě neodmítl, byl velmi příjemný a milý, dobře a věcně poradil a o tématu houby mluvil opravdu zapáleně. Byl to zkrátka člověk na svém místě. A mimochodem, 22. září 2025 si připomínáme jeho nedožité 105. narozeniny, neboť se tento nestor české mykologie narodil přesně 22. září 1920.
Zdroj:
https://en.wikipedia.org/wiki/Miroslav_Smotlacha
https://www.czu.cz/cs/r-7210-o-czu/r-7701-pro-media/r-8112-tiskove-zpravy/houby-i-boruvky-cesi-loni-sbirali-vice-nez-predloni-presto-z.html
https://web.archive.org/web/20150402132046/http://www.bt.com.bn/classification/life/features/2007/06/10/czech_mushroomers_mourn_loss_of_cep_dean
https://www.hrad.cz/en/czech-republic/state-decorations/medal-of-merit/list
https://muzeum3000.nm.cz/clanek/houbareni-uz-neni-treba-propagovat-ale-spis-kultivovat-rika-mykolog-jan-holec
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10805121298-gejzir/221562235000028/cast/874599/
https://diskografie.cz/jara-cimrman/text/neduhy-stari
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/oceneny-mykolog-smotlacha-zachranil-mnoho-pamatek.A051028_220248_domaci_bih
https://cesky.radio.cz/zemrel-popularizator-mykologie-miroslav-smotlacha-8607194