Hlavní obsah
Cestování

Dřevěná vyhlídka na Templštejně tleje. Na vrchol se brzy možná nedostanete

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lina Klimarová

Zřícenina hradu Templštejn, která se tyčí nad údolím řeky Jihlavy, patří k opravdovým turistickým perlám. Oblíbená je zvláště dřevěná vyhlídka, ze které máte parádní výhled do kraje.

Článek

Vstup na Templštejn je na vlastní nebezpečí

Nedaleko Jamolic u Moravského Krumlova v Jihomoravském kraji se nachází zřícenina hradu Templštejn. Tento hrad ležící na skalnatém ostrohu nad pravým břehem řeky Jihlavy založili koncem 13. století tajemní templáři.

I když z Templštejna zbyly do dnešní doby pouze ruiny v podobě zdiva obou paláců, brány, valů, příkopů či studny, je oblíbeným cílem výletů. V roce 2011 koupil Templštejn soukromý majitel David Hamza, který zříceninu od té doby dává na vlastní náklady dohromady. Odstranil například náletové dřeviny a ruiny hradu se snaží společně s dobrovolníky postupně zakonzervovat. Vstup na Templštejn přitom nechává pro turisty zdarma, ovšem upozorňuje, že je na vlastní nebezpečí.

Velkým lákadlem zříceniny hradu Templštejna je zejména dřevěné schodiště doplněné o dřevěnou vyhlídku, ze které máte úžasný kruhový výhled do okolí. Prohlédnout si odsud z výšky můžete hlavně malebné údolí řeky Jihlavy a okolní skaliska. Dřevěné schodiště s vyhlídkou však tleje, a tak si tento malebný výhled z jednoho z hradních paláců brzy budete muset pravděpodobně odpustit.

Foto: Lina Klimarová

Dřevěné schodiště s vyhlídkou (stav před cca 3 lety).

Turisté dřív lezli po zdi, bylo to prý dobrodružnější

„Připomínám, že vstup po celém areálu hradu je na vlastní nebezpečí. Sice každý rok v srpnu část dřevěné vyhlídky opravíme, ale hniloba je rychlejší. Opravený je nástupní žebřík, spodní plošina a horní plošiny. Ale to velké schodiště a spodní část přístupového chodníku je zhnilá a nejhorší stav je vždy po zimě, kdy část toho dřeva shnije. V létě na to praží slunko a to tolik nehnije. V tom dlouhém schodišti chybí několik schodů a to, co tam zbylo, může taky kdykoliv upadnout. Napsal bych, lidi nehazardujte a nelezte tam, ale to stejně nebude fungovat. Takže asi tak. Opravovat se bude v červenci, ale všechno nestihneme. Na výměnu kmenů hlavního schodiště asi síly nebudou. Ale co bude, se uvidí,“ napsal na Facebooku majitel Templštejna David Hamza.

Podle jeho slov někteří turisté říkají, že dřevěné schody na Templštejně jsou nuda. Vzpomínají také, že dřív se lezlo po zdi, bylo to prý dobrodružnější a byl to lepší zážitek. „No, možná se ty časy zase vrátí,“ doplnil David Hamza a naznačil, že možná v budoucnu dřevěné schodiště s vyhlídkou již neobnoví.

Majitel hradu přemýšlí nad ocelovým schodištěm

Dřevěné schodiště s dřevěnou vyhlídkou jsou sice krásné, ale je kolem nich stále dokola práce a práce. Turisté, kteří pravidelně chodí na Templštejn, proto majiteli navrhují trvalejší řešení v podobě ocelového schodiště, na které by se mohla udělat sbírka.

„Pokud by věděl někdo o někom, kdo by uměl udělat ten dřevěný žebřík v oceli, vyrobit, dovézt na místo a sestavit, budu rád za tip. (…) O těch ocelových schodech budu uvažovat, pokud se sestaví tak, aby je pak nikdo nerozebral. Do té doby to bude z klacíků,“ podotkl David Hamza s tím, že peníze jsou jen jeden aspekt.

„Když to udělám ze železa, bude tam ta vyhlídka ještě na jaře, když jsou zloději schopní ukrást železniční most, nebo rozebrat kus tratě pro pár kolejí?“ položil si otázku majitel zříceniny hradu Templštejn.

Foto: Lina Klimarová

Poptává řemeslníky, kteří dokážou pracovat bez elektřiny

David Hamza plánuje letos nebo v příštím roce rozšíření boudy na Templštejně. Proto hledá šikovného tesaře, izolatéra, který umí dělat foliovou střechu bez elektřiny, a také někoho, kdo na hrad doveze písek, trámy nebo prkna.

„Letos nebo příští rok plánujeme rozšíření boudy (rozměr 4 × 5 m) a hledám někoho, kdo by byl schopný ideálně přímo na hrad dovézt písek, trámy (cca 5 m), prkna. Pak hledám tesaře, nebo někoho, kdo by byl schopný dát do kupy tesařskou dřevěnou konstrukci a třeba natlouct bednění. A pak hledám izolatéra, co i v lese bez elektřiny umí udělat střechu z PVC fólie včetně úpravy oplechování. Bohužel lidi, se kterými jsem spolupracoval při výstavbě stávající boudy v roce 2014, už umřeli, nebo se věnují již jiné činnosti, takže už nejsou k dispozici. Díky moc za případné tipy, kontakty nebo zkušenosti,“ vzkázal dále majitel templářského hradu.

„Já si dovezu pytle s vápnem, ale pětimetrový trám autem nedovezu. A když se vše podaří, tak se pak modlit, aby tu boudu někdo nezapálil nebo ocelovou vyhlídku neukradl. Buď to nějak půjde, nebo nepůjde. Já taky všechno nezvládám a tak dělám to, co zvládám. Co ne, tak to nechám svým následníkům, pokud se nějací najdou,“ dodal David Hamza na závěr. Kontakt na něj najdete na oficiálních webových stránkách hradu templstejn.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz