Hlavní obsah
Věda

Říjnový úplněk v Beranu 2024 přináší krásný astronomický úkaz. 17. 10. jej doprovází kometa

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Úplněk v říjnu 2024, nazývaný též lovecký úplněk, je druhým superplňkem letošního roku. Ale to není vše. Ve čtvrtek 17. října jej totiž mimořádně doprovází kometa Tsuchinshan-ATLAS.

Článek

Největší a nejjasnější úplněk roku 2024

Ve čtvrtek 17. října 2024 v 13:26 středoevropského času dosáhne svého vrcholu říjnový úplněk. Jde o druhý superúplněk v letošním roce. Tento superúplněk je navíc největším a nejjasnějším úplňkem roku 2024, protože Měsíc se při jeho vrcholu nachází pouhých 357 364 kilometrů od Země.

Superúplněk nastává, když je Měsíc ve své oběžné dráze nejblíže k Zemi, což se nazývá perigeum. Pro zajímavost, když je Měsíc od planety Země nejdále (tzv. apogeum), tato vzdálenost dosahuje přibližně 405 500 kilometrů. Superúplněk tak může být až o 14 % větší a o 30 % jasnější nežli běžný úplněk.

Nelze opomenout, že superúplněk přináší také zajímavé astrologické významy. Úplněk v říjnu 2024 je ve znamení Berana, což v astrologii symbolizuje energii, akci a odvahu. Letošní říjnový úplněk nás tedy může vybídnout k zásadním rozhodnutím a novým začátkům.

Říjnovému úplňku se říká lovecký. Proč?

Úplňku, který nastane v měsíci říjnu, se říká lovecký úplněk. Tento název pochází z anglosaské tradice a je známý jako Hunter’s Moon. Říjnový úplněk následoval po zářijovém sklizňovém úplňku (Harvest Moon) a dle tradice poskytoval dostatek světla pro lovce, kteří se připravovali na zimu.

Lovci mohli díky jasnému měsíčnímu světlu pronásledovat zvěř, která se po sklizni pásla na polích. V některých kulturách je říjnový úplněk nazýván také krvavým nebo rudým úplňkem, což zase souvisí s podzimními barvami krajiny a spadaným listím.

Foto: The Boy from Mars - Own work, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Kometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) 12. října 2024 nad Grand Canyonem.

Spolu se superúplňkem můžete 17. 10. sledovat kometu Tsuchinshan-ATLAS

K úplňku v říjnu 2024 se připojuje další mimořádná lahůdka. Spolu se superúplňkem můžete na nočním nebi 17. října 2024 sledovat také kometu Tsuchinshan-ATLAS (C/2023 A3). Hvězdárna a planetárium Brno doporučuje, abyste si na pomoc při sledování komety vzali triedr nebo jiný malý dalekohled. A hlavně – abyste tuto kometu pozorovali ze stanoviště bez světelného znečištění. Při pohledu z měst je totiž Tsuchinshan-ATLAS na hranici viditelnosti bez dalekohledu.

„Čtvrtek 17. října 2024: Pokud si chcete pohled na kometu Tsuchinshan-ATLAS skutečně užít, musíte utéct z města a vzít si na pomoc triedr nebo jiný malý dalekohled. Teprve pak zahlédnete její štíhlý chvost, který na světlém brněnském nebi zaniká. Nenechte se přitom zmást vytuněnými fotografiemi – včetně té přiložené, při pohledu z Brna je kometa „jen“ na hranici viditelnosti bez dalekohledu. Kde ji vlastně hledat? Od 19 do 20.30 nad západním obzorem,“ uvedla Hvězdárna a planetárium Brno na svém Facebooku.

Zdroj:

https://science.nasa.gov/solar-system/skywatching/the-next-full-moon-is-a-supermoon-and-the-hunters-moon/

https://www.skyatnightmagazine.com/news/super-hunters-moon-17-october-2024

https://www.facebook.com/hvezdarna.brno

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz