Hlavní obsah
Cestování

Rodinná večeře 2024 v chorvatské restauraci u moře: Připravte si nejmíň 2400 Kč

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lina Klimarová

V souvislosti s Chorvatskem slyšíme ze všech stran o zdražování služeb. Na kolik vyjde večeře pro dva dospělé a dvě děti na chorvatském pobřeží? O tom jsem se přesvědčila na vlastní kůži.

Článek

Do restaurace jsme zašli v chorvatském městě Krk

S rodinou jsme na týden zakotvili na chorvatském ostrově Krk, a to přímo ve městě Krk. Aby děti měly zážitek, rozhodli jsme se, že je jeden večer vezmeme do místní restaurace na večeři.

Poté, co jsme prošli uličkami Krku, vybrali jsme si restauraci, která se nachází přímo na nábřeží vedle přístavu. Při výběru konkrétního podniku jsme navíc preferovali restauraci, která nabízí kvalitní a zároveň čerstvá jídla, protože jedno z našich dětí má histaminovou intoleranci.

Večeře pro 2 dospělé a 2 děti: Na kolik nás vyšla?

Samozřejmě jsme počítali s tím, že se trochu „plácneme přes kapsu“, i tak jsme si z jídelního lístku pečlivě vybírali pokrmy, které nemají přemrštěnou cenu. Co jsme si konkrétně coby čtyřčlenná rodina (2 dospělí a 2 děti) dali?

Dvě porce smažených čerstvých ryb na talíři, pečivo, jeden velký zeleninový salát, jednu porci hranolek s kečupem, jedny boloňské špagety a jeden velký masový talíř. K tomu na pití jednu velkou neperlivou vodu v láhvi a dvě nealkoholická piva.

Tipnete si, na kolik nás tato rodinná večeře v chorvatské restauraci u moře vyšla? Na 91,80 euro. Číšníkovi jsme navíc dali na ruku spropitné 5 euro. Suma sumárum byl konečný účet pro naši čtyřčlennou rodinu v chorvatské restauraci 96,80 euro, což je v přepočtu 2 435 Kč (při aktuálním kurzu 1 euro = 25,160 Kč). A to si myslím, že jsme se při výběru jídla a pití moc nerozšoupli a drželi se spíš při zemi.

Foto: Lina Klimarová

Naši večeři v chorvatském Krku ještě konkrétněji rozepíšu:

✔ 1 porce čerstvých smažených ryb – 15,50 euro (390 Kč)

✔ 1 porce čerstvých smažených ryb – 15,50 euro (390 Kč)

✔ 1 porce boloňských špaget – 13,50 euro (340 Kč)

✔ 1 masový talíř – 18,50 euro (465 Kč)

✔ 1 velký zeleninový salát – 5,50 euro (138 Kč)

✔ 1 porce hranolek – 6 euro (151 Kč)

✔ 1 kečup – 1,50 euro (38 Kč)

✔ 1 košík s pečivem – 1,80 euro (45 Kč)

✔ 0,75 l neperlivé vody v lahvi – 5 euro (126 Kč; kohoutkovou vodu nepodávali)

✔ 1 nealko pivo – 4,50 euro (113 Kč)

✔ 1 nealko pivo – 4,50 euro (113 Kč)

Kdo si stěžuje, jak je to v Chorvatsku drahé, tak ať tam nejezdí, řeknete si možná. Ale není to stěžování, chtěla jsem vám jenom názorně ukázat, jak se věci mají. Na večeři do chorvatské restaurace jsme navíc zašli jenom jednou, aby naše děti měly zážitek.

Na dovolené se jinak snažíme každý den vařit z místních čerstvých a kvalitních surovin. A nejenom, abychom ušetřili, ale také proto, že musíme dbát na dietní režim jednoho z našich dětí.

Ceny v restauracích v Chorvatsku 2024

Zajímá vás, jak je to s cenami dalších jídel v chorvatských restauracích u moře v letošním roce? Když jsem nahlédla do vyvěšených jídelních lístků v dalších restauracích na Krku, například za Caesar salát dáte 12 euro (302 Kč), za rizoto s krevetami 21 euro (528 Kč), za steak z tuňáka s přílohou 25 euro (629 Kč) nebo za kuřecí prsa s přílohou 15,50 euro (390 Kč).

Foto: Lina Klimarová

A co když si chcete dát pizzu? Restaurace na Krku jednu celou pizzu prodávaly v rozmezí 11 až 15 euro (277 až 377 Kč), jeden kousek pizzy přímo na pláži pak stál 3 eura (75 Kč). Co se týče rychlého občerstvení, takový hamburger vyšel na 6,50 euro (164 Kč) chickenburger 7 euro (176 Kč). Hranolky s kečupem nebo tatarkou pak na pláži prodávali za 3,50 euro (88 Kč).

Foto: Lina Klimarová

Dovolená u moře je o užívání si. Ale jak se říká, kdo je připraven, není překvapen. Krásné léto!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz