Hlavní obsah
Názory a úvahy

Večeře pro 4 lidi za 2400 v Chorvatsku není drahá. Problém je jinde

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Sirael

Večeře v Chorvatsku.

Je to tu. Paštikáři vyrazili do Chorvatska, jednou za týdenní pobyt vyrazili na večeři a diví se, kolik platí. Cena je normální. Proti ceně se nedá nic namítnout.

Článek

Jsme u toho, lidi šetří, počítají každou kačku, chtějí rodinu vyvézt k moři. Maminy zavařují, nakupují salámy a trvanlivé sýry, přepočítávají, na kolik vyjde jedna šiška chleba. V apartmánech baští zavařené šunkafleky nebo rizota. Když dobře hospodaří, tak si dojdou na závěr dovolené jednou na večeři. A lezou jim oči z důlků.

Jenže ty ceny jsou naprosto normální a není proti nim co namítnout. Je to taková běžná cena, kterou by rodinka zaplatila i u nás v Čechách, pokud by si tedy nevybrala jako stravovnu místní pajzl. Sama často rýpu do předraženosti Chorvatska, ale tato cena je naprosto v normě. Horší je servis. Prostě už jen návštěva Chorvatské hospody. Máte pomalu pocit, že je třeba se tam vnutit, jste rádi, když dostanete to, co jste si objednali a porce jsou navíc malé. Číšník na vás kašle, za tuhle cenu pro něj nejste zajímaví. I když vám se zdá útrata vysoká. Není. Pro chorvatského pingla je ve čtyřech lidech částka směšná.

Třeba v Řecku je cena stejná. Jenže přiběhne číšník, uvede vás ke stolu, natáhne na něj papírový ubrus, abyste mohli při jídle házet kosti, kam se vám zamane, směje se na vás, předvede nějaká česká slůvka. Objednáte, ale ještě než obdržíte první objednaný předkrm, máte na stole Ouzo jako aperitiv. Na účet podniku. V mnoha tavernách dostanete také předkrm, který jste si vůbec neobjednali a je pochopitelně na účet podniku. Talíř topinek s nějakou pastou ze zapečených paprik, nějaké placičky atd. K tomu všemu hraje příjemná řecká hudba a vy papáte a papáte. Ke všem pokrmům je v ceně i příloha, ačkoliv není vypsaná na jídelním lístku. Není třeba nic doobjednávat. Talíře prostě přetékají jídlem. Není tam jen pár smutných rybích kousíčků jako na fotce od autorky. Talíře se doslova prohýbají, a ačkoliv je cena stejná, porce je tak dvoj až čtyřnásobná.

Prostě objednaný pokrm v Řecku za těch dva a půl tisíce korun by byl pro běžné čtyři strávníky k nesnězení. A během jídla by přiběhl opět číšník, přinesl by ještě dezert, nebo zmrzlinu. Také kávu a místní drink. Vše na účet podniku. Rychlý a bystrý číšník. Hned druhý den na vás bude mávat, zvát vás k návštěvě a bude na něm vidět, že vás opravdu hodně rád vidí. Přitom v taverně sedíte ve společenství Angličanů, Němců, Francouzů, Srbů….

Ne, cena chorvatské večeře není vysoká. Je nízká její úroveň.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz