Hlavní obsah
Cestování

Superdrahé Chorvatsko 2024? Točené pivo 4 eura, zmrzlina 2,20 eura nebo káva s sebou 2,30 eura

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lina Klimarová

Zajdete si v Chorvatsku rádi na točené pivo nebo se osvěžíte vychlazeným nealkem? Dopřáváte si pravidelně i kávu či zmrzlinu? O tom, kolik zaplatíte, jsem se začátkem července přesvědčila na dovolené.

Článek

Aktuální cena piva v Chorvatsku nás nepřekvapila

Jak jsem zjistila na své nedávné dovolené, řeči o superdrahém Chorvatsku jsou pouhé fámy. Takové točené pivo stojí v Česku průměrně 60 Kč za půllitr. Při návštěvě města Krk, které se nachází na stejnojmenném ostrově na severu Chorvatska, jsme v místních restauracích a plážových barech za půllitr točeného piva zas až tolik nepřipláceli.

Foto: Lina Klimarová

Zajímá vás aktuální cena točeného piva v Chorvatsku? V centru Krku a na nábřeží stál půllitr točeného piva v průměru 4,50 eura, což je v přepočtu 113 Kč (při aktuálním kurzu 1 euro = 25,160 Kč). Mimo centrum točené pivo vycházelo v průměru na 4 eura, tedy 101 Kč. Výjimkou je jeden bar u pláže, který si za točené pivo s sebou v kelímku účtoval 5 eur, tedy 126 Kč.

Pro zajímavost: 4,50 eura (113 Kč) jsme zaplatili také v restauraci v centru za jedno nealkoholické pivo. Ovšem nebylo točené, ale v láhvi.

Cena kávy v Chorvatsku: Počítejte se 2 eury nebo více

Na kolik nás v Chorvatsku vyšla káva? V restauracích v centru Krku stála 2,50 eura (63 Kč) a více. Levnější byla přímo v plážových barech nebo stáncích, kde vyšlo takové espresso s sebou na 2,30 eura (58 Kč). Stejně stálo také macchiato a cappuccino.

Foto: Lina Klimarová

V jednom stánku u pláže šli s cenami ještě níž: Espresso, macchiato a cappuccino zde nabízeli za 1,50 eura (38 Kč). Nedokážu však říct, zda šlo o kávu vyloženě z kávových zrn, nebo z kapslí, protože jsme si ji zde nedávali. V tomto stánku dále nabízeli ledovou kávu za 5,50 eura (138 Kč).

Kopeček zmrzliny jsme v Chorvatsku koupili od 55 Kč výše

A co cena zmrzliny v Chorvatsku? Jestli jedete k Jadranu jenom s partnerem, tak tuto věc asi nebudete moc řešit. Pokud ale s sebou berete hned několik dětí, které jsou navíc velcí zmrzlinožrouti, jistě vás bude cena kopečkové zmrzliny v Chorvatsku hodně zajímat.

Foto: Lina Klimarová

Ve městě Krk jsme za jeden kopeček zmrzliny neboli sladoledu v různých kioscích v centru a podél pobřeží platili od 2,20 do 2,50 euro. Což dělá v přepočtu 55 Kč až 63 Kč. Ve všech případech jsme dostali maxi kopečky, takže zpravidla nám stačil vždy jeden kopeček na osobu.

Foto: Lina Klimarová

Musím uznat, že zmrzlina byla opravdu chutná a kvalitní a její cena více než přiměřená. Rozhodně mi nepřišlo, že by tato cena byla přemrštěná. Takže si není na co stěžovat. Spokojenost.

I když se vám může zdát, že jsou ceny v Chorvatsku o něco vyšší než u nás, jde přece o mnohem víc než jenom o to, kolik zaplatíme za pivo nebo zmrzlinu. Na dovolenou se těšíme celý rok, chceme zažít krásné chvíle, užít si moře, sluníčko a místní atmosféru. Dopřát si výbornou kávu, čerstvou rybu od místního rybáře a třeba se jen tak projít po pláži. Když k tomu šplouchá moře a je jasné počasí, je to prostě dokonalé.

A když náhodou nesvítí? I to má své kouzlo. Chvilka v posteli nebo na terase s dobrou knížkou je taky skvělým odreagováním. Dovolená je prostě čas, kdy si můžeme dovolit vypnout, odpočinout si od každodenního pracovního režimu a nabrat nové síly. A jestli to letos vyjde o nějaké to euro víc? Po tom celoročním pracovním shonu si to přece jenom zasloužíme.

A na kolik nás v Chorvatsku vyšla večeře v restauraci pro čtyřčlennou rodinu? O tom jsem psala ve svém předchozím článku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz