Hlavní obsah
Lidé a společnost

Účetní z Prahy žil 13 let v Brně jako bezdomovec. Na dno jej srazila schizofrenie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Neměli bychom soudit druhé, pokud neznáme jejich životní příběh. Že nejsou věci takové, jak se na první pohled zdají, dokazuje příběh účetního z Prahy Petra, kterého zná skoro půlka Brna.

Článek

Na ulici Petra dostalo vážné onemocnění

Ještě před několika lety jste mohli Petra Hřebačku potkávat snad každý den v samém centru Brna, kde pravidelně chodíval trasu od hlavního nádraží po náměstí Svobody a zpět. Zhruba 13 let žil v Brně na ulici a snad každý den musel kvůli svému vzhledu a neobvyklému chování čelit spoustě předsudků.

Život bezdomovce Petra se změnil k lepšímu v květnu 2019 díky jednomu facebookovému příspěvku, který sepsal majitel jednoho z brněnských barů Jakub Jura. Tento muž vzal Petra do svého podniku na kávu a poslechl si jeho příběh o tom, jak se dostal na ulici. Nakonec se rozhodl, že se o tom, co si vyslechl, podělí s ostatními.

Všímavý majitel baru pozval Petra na kávu. A věci se pohnuly

„Je mu 42 let, je to bývalý účetní a je těžce nemocný. Letos tomu bude 12 let, co se u něj začaly projevovat úporné křeče a bolesti především ruk a hlavy. Vzhledem k jeho stavu, který se vystupňoval a ani lékaři mu nebyli schopni pomoct, přišel o práci a střechu nad hlavou během pouhého roku a v nejlepším věku s původně dobrou perspektivou přišel o všechno. Ještě nedávno mohl alespoň nějak fungovat díky sociálnímu příspěvku 3400 Kč na měsíc, ze kterého vyžil. Díky svým bolestem se ale před nějakou dobou nedostavil na smluvenou schůzku na úřad a podporu mu na půl roku odepřeli. Od té doby je bez prostředků a jediné, o co mu jde, je sehnat denně 100 Kč, aby mohl za 45 Kč přespat na Armádě Spásy a za zbytek si koupit jídlo (pečivo, kávu v McDonaldu, nebo snídani za 25 Kč v Ikea),“ napsal Jakub Jura o bývalém pražském účetním Petrovi Hřebačkovi.

Ve facebookovém postu dále upozornil, že Petr v centru Brna nikdy nežebral, dále že nebere drogy, nekouří, nepije a chce se zapojit do života, jenomže kvůli svému zdravotnímu postižení nemůže. „Petr není blázen, nebo feťák zběsile pobíhající po městě tam a zpět, ale je to člověk jako my, který měl prostě velkou smůlu,“ zdůraznil majitel brněnského baru. Právě díky jeho příspěvku se v Brně vzedmula obrovská vlna solidarity. Lidé začali Petrovi nabízet materiální a finanční pomoc a zároveň na něj začali pohlížet zcela jinak, bez předsudků.

Foto: Freepik

Petr je na tom někdy líp a někdy zase hůř

Petrovi Hřebačkovi se schizofrenie projevila zhruba po třicítce. Předtím pracoval v Praze jako účetní, kam se přestěhoval z rodné Moravy. Měl dobrou práci a bydlení, ovšem kvůli nulovému rodinnému zázemí se s nástupem vážné nemoci jeho životní situace rapidně zhoršila.

Přišel o práci, ztratil bydlení a dostal se na ulici. Takřka 13 let jej lidé potkávali jako bezdomovce v brněnských ulicích, kde byl zacyklený ve svém vlastním světě, dokud mu jako první nepodal pomocnou ruku brněnský majitel baru Jakub Jura. Životní osud Petra Hřebačky můžete průběžně sledovat na facebookových stránkách neziskové organizace Mezičas. Tu založil právě Jakub Jura, který má Petra stále pod svými křídly a pomáhá mu.

„Celý příběh má svoje světlé i stinné chvíle, někdy na tom byl Peťa líp, někdy hůř. Vygradovalo to o Vánocích 2022, kdy Peťa onemocněl na nohy, o které málem přišel, nicméně konečně se dostal do nemocnice (Psychiatrická nemocnice Brno), tam se během 3 měsíců zdravotně i psychicky posunul o míle daleko a od té doby na tom je nejlépe, co kdy byl. Medikuje, má zázemí na azylovém domě a plán sociálního bydlení na další léta. Pomáhá mu především p. Ráž z organizace Práh a také stále ještě já – Jakub, který s ním prošel poslední 4 léta,“ uvedl Jakub Jura.

Foto: Freepik

Petr má nárok na invalidní důchod, ovšem je tu jedno ALE

Vzhledem ke svému vážnému onemocnění má Petr Hřebačka nárok na invalidní důchod, řeknete si. Je tu ovšem jedno velké ALE. Petrovi byl invalidní důchod sice přiznaný, jenže aby mu stát začal vyplácet peníze, potřebuje dohradit pojistné.

„Na invalidní důchod měl mít nárok takřka od začátku jeho potíží. Bohužel neexistovala žádná síla, která by ho celým tímto procesem provedla. Místo toho se musel spolehnout na to, že ve městě potká jednoho ze svých známých, který mu přispěje 50 kaček na noclehárnu, jinak spal venku, nežebral… Pravidelný příjem mu tedy velmi usnadní fungování a vyloučí to, že by se ještě někdy do takové situace dostal,“ vysvětlil Jakub Jura, který aktuálně pro Petra Hřebačku založil sbírku na Doniu. Peníze vybrané z této sbírky budou primárně použity na úhradu pojistného na ČSSZ, aby Petrovi mohl stát začít vyplácet invalidní důchod. Jak dále uvádí Jakub Jura, případný přebytek z této sbírky bude použit na úhradu plateb spojených s Petrovými životními náklady, nezbytnými pohledávkami (zdravotní pojištění) tak, aby už nemusel trpět a mohl důstojně žít.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz