Hlavní obsah
Aktuální dění

Papriky jsou na rekordních cenách, jak si s tím poradit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Papriky (zdroj:Yahav berberon)

Papriky

To, že vyrazíte do supermarketu a většinou uvidíte vyšší ceny, než byste si představovali, je asi normální, kdo by nechtěl ušetřit? Ale, co je moc, to je moc.

Článek

To, že vyrazíte do supermarketu a většinou uvidíte vyšší ceny, než byste si představovali je asi normální, kdo by nechtěl ušetřit? Ale, co je moc, to je moc. V posledních dnech trhají rekordy předražené papriky. Papriky koupíte za cenu okolo 139 - 180 Kč za 1 kg.

To je často neúnosná částka, navíc můžeme mít ke kvalitě paprik v obchodech i své výhrady. Papriky byly vždy základem pro chutné lečo, které jsem vždy řadil mezi levná jídla, ale nyní dostává tento pokrm zcela jiný rozměr – lečo je prakticky VIP jídlo. Můžete zůstat stát u cenovky paprik a nevěřícně koukat nebo s tím zkusit něco udělat. Ano, s cenou v obchodech nic udělat nemůžete, ale lze na situaci reagovat jinak, a já Vám rád poradím.

Nakupujte papriky v zahraničí, ušetříte

V případě, že máte možnost a bydlíte v příhraničí, můžete se na nákupy vydat do sousedních zemí. Toho například hojně využívají lidé v Moravskoslezském kraji, kteří často nakupují v sousedním Polsku. Vyjet do Polska může být velká výhra. A že jsou tam ceny zcela jiné, Vám potvrdí každý, kdo na nákupy za hranice vyjel, včetně naší redakce. Pokud se podíváme na cenu červených paprik, které jsou u nás velmi oblíbené, tak ty můžete koupit za srovnatelné ceny s našimi v Německu, ale v o něco lepší kvalitě. Kde je ale velký rozdíl, je právě zmíněné Polsko. Tam se u ceny papriky dostanete na částku okolo 111 Kč za 1 kg po přepočtu na naši měnu. A to už může být oproti některým řetězcům u nás rozdíl až 69 Kč za 1 kg.

Radíme Vám vyjet do Polska na větší nákup a předem se podívat na letáky, můžete tak ušetřit stovky korun, a to nejen za papriky.

Pěstovat vlastní papriky může kdokoliv, pěstujte je doma

Vůbec nejlepší reakcí na vysoké ceny paprik, je výsadba a pěstování vlastní zeleniny, mezi kterou zahrnete i papriky. Vzhledem k tomu, že na jaře je ideální čas se do výsadby pustit, lze tak velmi rychle začít. Velkou výhodou je, že pokud nemáte zahradu, skleník nebo jiné venkovní místo k pěstování paprik, můžete si je vypěstovat i na balkonu. Díky tomu se může do pěstování pustit každý. Je to celkem jednoduché a proč to nezkusit?

Foto: Zdroj: Mire Carlo mirecarlo

Papriky v obchodě

Co je potřeba k pěstování paprik?

V první řadě je potřeba mít kvalitní zeminu, můžete použít substrát, který by měl mít pH ideálně mezi hodnotami 6 – 8. Substrát je potřebný pro předpěstování sazeniček, které pak vysadíte do zahrady nebo na zmíněný balkon. Bude stačit, když semena vysadíte na začátku března. Substrát by měl být vlhký, ideální teplota pro klíčení paprik je 26 – 30 stupňů Celsia. Při předpěstování paprik počítejte s dostatečným prostorem v květináči. Ideální jsou květináče s průměrem okolo 8 cm. Abyste mohli rostlinku přesadit ven, je potřeba, aby byla dostatečně mohutná. Do skleníku je nejlepší vysazovat papriky ve druhé polovině dubna, na vnější záhony až v polovině května. Po výsadbě nezapomínejte na použití černé netkané textilie, která zabrání narůstání plevele a bude mírně ohřívat i půdu. Plevel by ubíral paprikám důležité živiny z půdy. Navíc byste museli neustále půdu zbavovat plevele a upřímně, komu by se chtělo. Nezapomínejte papriky pravidelně zalévat. Vždy je zalévejte ke kořenům, jinak by se mohla rostlina popálit od slunce, pokud byste ji polili listy.

V čem je domácí paprika lepší, než ta z obchodu?

Koupená paprika z běžného supermarketu nebude mít tak dobrou a výraznou chuť jako ta domácí, což můžeme potvrdit i z vlastních zkušeností. To platí i u další zeleniny. Papriky budou mít i lepší barvu a budete vědět, že je bio. Přesně totiž víte, co jste použili za hnojivo, čím jste zalévali a jak jste se o papriky starali. Vzhledem k tomu, že je často nutné pokrýt velký zájem trhu o papriky, jsou kupované papriky méně kvalitní, protože se používají nejrůznější urychlovače růstu. Vedle toho se řada paprik dováží ze zahraničí. Právě přeprava paprikám nijak nepomůže. A celkově bude domácí paprika levnější, než z obchodu. Možná to tak nemusí vypadat, ale pokud budete papriky pěstovat bio cestou, ušetříte výrazně.

Konec s drahými paprikami

Ukázali jsme Vám několik cest, jak mít papriky levnější, než jsou v našich obchodech. Nákupy v zahraničí, ale nemusí být pro všechny ideální. A právě proto je potřeba se zamyslet nad vlastním pěstováním paprik. Ať už ve skleníku, na venkovním záhonu nebo v kyblíku na balkonu. Budete mít nejen kvalitní, levnější a chutné papriky, ale ještě budete mít pocit z dobře odvedené práce. Držíme palce a věříme, že papriky nebudete muset škrtat z jídelníčku, jsou přeci tak lahodné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz