Hlavní obsah
Seberozvoj

Známe klíč k vysněné postavě, co je potřeba pro to udělat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Patrick Malleret (unsplash.com)

Neustálá honba za vysněnou postavou vede ve většině případů přes řady diet. Některé diety jsou zbytečně drastické a jiné se zase úplně míjí účinkem, a to mi věřte, vím, o čem mluvím.

Článek

V rámci diet vynecháváte důležité potraviny, zapomínáte na to nejdůležitější, co je potřeba. Hubnutí do plavek by se dalo označit za takový národní sport, kdy se snad každý chce na zahraniční nebo tuzemské dovolené ukázat s co nejlepšími křivkami. Je to ale všechno potřeba řešit těmito neúčinnými metodami, které často fungují jen určitou chvíli a následně se dostaví „jojo efekt“? My víme, že ne.

Důležité jsou porce, ale i načasování

O tom, kdy si naposledy dopřát večer jídlo se mohou vést dlouhé diskuze, a nenajdete jednoznačnou odpověď. Všichni se ale shodují na jednom, k tomu se přidává i naše redakce. Stravování večer vám nemůže nijak pomoct, ale uškodí vám. Nejlepší je, když si poslední jídlo dáte zhruba dvě až tři hodiny před spánkem. Není až tak velký problém v tom, že by si tělo nedokázalo poradit s jídlem, ale v noci zkrátka nemá tak velký kalorický výdej jako během dne. Na druhou stranu je důležité nebýt večer hladový. Pokud byste se totiž celý den trápili hlady a následně byste si chtěli dopřát vydatnou večeři plnou kalorií, není to dobrý nápad. Útok na ledničku není vhodný. Kalorický příjem musíte rozložit do celého dne. A právě proto se často doporučuje krabičková dieta, která za vás porce pohlídá sama. Já si myslím, že je to skvělý způsob, jak na stravování jít.

Krabičková dieta – moderní způsob stravování?

Když už jsem narazil na krabičkovou dietu, chvíli u ní zůstanu. Krabičková dieta je moderní způsob, jak si během celého dne pohlídat příjem kalorií a nevynechávat žádné důležité potraviny obsahující vitamíny a minerály. Na trhu existuje řada firem specializujících se na krabičkové stravování. A rostou jako houby po dešti. Většinou si můžete vybrat, kolik jídel během dne chcete, a jaký má být váš kalorický příjem. Tento způsob stravování má řadu výhod:

- Ušetříte čas s vařením, jídla budou připravena v krabičkách, které jen ohřejete

- Dostanete přesně takový kalorický příjem, který potřebujete

- Některé firmy uvádí, že dokonce ušetříte na nákupech, protože nebudete nakupovat nic navíc

- Získáte pestrou stravu, ve které nebudou chybět ryby, maso, ovoce, zelenina nebo třeba ovesné vločky

- Kvalitní firmy si potrpí na kvalitní suroviny – bio potraviny a další zdravé pochoutky

Na večer nejezte žádná tučná a těžká jídla, pomůže horkovzdušná fritéza

Znamená to, že se vám výrazně omezí možnosti, co dobrého si vařit? V žádném případě. Skvělou večeří může být pečený pstruh s americkými bramborami a zdravým salátem. Ideálně je, pokud si americké brambory připravíte v horkovzdušné fritéze. Tu můžeme v rámci naší redakce vřele doporučit, omezíte tím používání oleje, který není dvakrát zdravý. Používání horkovzdušné fritézy je navíc velmi jednoduché, rychlé a ušetříte za množství oleje, který není v posledních dnech a týdnech úplně levný.

Ovoce, zelenina a brambory v jídelníčku? Větší porce a méně kalorií

Při dietách je další mylná představa, že budete mít hlad. Že se vám výrazně sníží porce a budete se muset spokojit s velmi omezeným množstvím jídla, to ale není pravda. Velkou výhodou například ovoce, zeleniny nebo i brambor, je jejich nízký obsah kalorií. U ovoce si dejte pozor na obsah cukru, ale jinak si můžete dopřát ideálně až 200 gramů ovoce denně. Skvělým tipem je využití zeleniny jako skvělé přílohy k hlavnímu chodu. Proč? Zelenina má již zmíněný nízký obsah kalorií, který například u okurky je 15 kcal na 100 gramů. Podobně je na tom celer, rajčata nebo ledový salát. Vaše jídlo tak může být tvořeno většími porcemi, protože vám zelenina nijak neuškodí a nerozhodí kalorický příjem. A co brambory? U brambor pro vás máme dobrou zprávu, doslova parádní. Brambory obsahují okolo 77 kcal na 100 gramů. Můžete si tak vytvořit pestrou a chutnou přílohu, navíc jsou brambory velmi syté a nebude tak hrozit, že byste měli hlad. Hurá!

V žádném případě nevynechávejte pohyb, bez toho to nepůjde

Řada lidí si myslí, že stačí držet dietu a díky tomu zhubne. To sice může být pravda v krátkodobém horizontu, ale dlouhodobě je to neudržitelné. Pokud chcete mít štíhlou postavu a být zdraví, je nutné se rovněž hýbat. Nemusí to být o těžkých sportech, kdy se budete dusit dvě hodiny na tenisovém kurtu, fotbalovém hřišti nebo na aletickém ovále, ale je nutné se hýbat. Chtěl bych vám doporučit procházky přírodou, kdy si vyčistíte hlavu a současně ještě uděláte něco pro své tělo. Díky pohybu zvýšíte kalorický výdej. To je přesně, co potřebujete. Tělo musí být schopno zpracovat kalorie, které mu dopřáváte. Pokud budete sportovat dlouhodobě, vyhnete se „jojo efektu“ a budete připraveni do plavek vždy.

Jízda na kole je skvělou sportovní aktivitou pomáhající k hubnutí

V každém případě vám můžeme doporučit jízdu na kole. Díky jízdě na kole se můžete podívat po okolí, kolo si můžete vzít i na dovolenou. Navíc nemusíte být žádní sportovní jezdci, bohatě bude stačit, když se projedete a bude to pravidelná aktivita. Pokud už jste starší a klasické kolo vám dělá potíže, můžete si koupit elektrokolo a v obtížných částech trasy si pomoci. A v žádném případě nebude jízda na elektrokole zbytečná. I tak budete muset vydat energii, což si řada lidí nemyslí a vzniká tak jeden z mýtů, že jízda na elektrokole je bez námahy. Zásadní je, že cyklistika se řadí mezi aerobní pohybové aktivity. Právě u nich se nejlépe spalují tuky. Při jízdě na kole zhruba hodinu můžete spálit okolo 470 kalorií. Pokud si vedete nějakou tabulku příjmů a výdejů kalorií, může ji výrazně ovlivnit k lepšímu.

Závěrem, jaký je klíč k vysněné postavě?

Klíč je jednoduchý a každý ho máme na dosah. Stačí se pravidelně hýbat a nesedět pořád jen u počítače nebo u televize. Současně mít zdravý a vyvážený jídelníček, kdy se nemusíte úplně omezovat, ale bude stačit, když se budete držet několika jednoduchých zásad. Věříme, že jsme vám pomohli a budeme dalším krůčkem k tomu, abyste se nejen cítili dobře, ale také vypadali podle představ.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz