Hlavní obsah
Lidé a společnost

Arizace židovských podniků v Oslanech za druhé světové války je další temnou kapitolou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Löw-Beer Tugendhat, digitalna.kniznica, Univerzita Bratislava

Bratislava, GARDISTA z úterý 9. září 1941: „Židovský kodex už pripravený“ zní titulek v dobovém tisku.

Židovští podnikatelé a živnostníci, kteří po dlouhá léta přispívali k rozvoji místní ekonomiky, byli násilně zbaveni svého majetku a živnosti převzali jejich sousedé z obce Oslany.

Článek

Arizace židovských podniků v Oslanech za druhé světové války je další temnou kapitolou, která se do dějin této obce nesmazatelně zapsala. Tito židovští podnikatelé, kteří po generace budovali své živnosti a podniky, o ně přišli ze dne na den. Byli násilně vyhnáni ze svých domovů, odděleni od svých blízkých a odvlečeni do koncentračních táborů.

Úspěšný obchod s konfekčním zbožím, který vlastnil Filip Ehrenstein, přešel do rukou Josefa Něče.

Cihelna Gertler Bernát a spol., kterou provozoval Gejza Weinberger, byla arizována Ing. Gejzou Livorou.

Obchod se železářským zbožím Josefa Gertlera a jeho syna převzal Jan Hyroš.

Zubní ordinaci Alexandra Glatze získal Jan Němeček.

Pekařství Árpáda Oszlanyiho připadlo Antonu Hvojníkovi.

Hostinec a výčep vdovy Hermíny Wertheimerové arizoval Eduard Brunclík.

A taky obchod se střižním zbožím Jakuba Wernera byl předán Janu Hudcovi.

Mnozí z nich se již nikdy nevrátili. Jejich podniky mezitím přešly do rukou arizátorů, kteří tak neprávem získali majetek, na němž se po léta podílela práce a um židovských spoluobčanů.

Arizace v Oslanech je smutným příkladem bezpráví a diskriminace namířené proti židovskému obyvatelstvu. Znamenala nejen obrovské lidské tragédie, ale také nenahraditelné ztráty pro místní ekonomiku a společenský život. Příběhy podniků a živností, které byly židovským majitelům násilně odňaty, by neměly být zapomenuty. Měly by nám být trvalou připomínkou křivd spáchaných v temných časech historie a varováním před nebezpečím antisemitismu a rasové nenávisti.

ZDROJE: https://www.upn.gov.sk/projekty/arizacie/vysledky-vyhladavania/?mesto_obec=Oslany, http://digitalna.kniznica.info/zoom/42496/view?search=gardista&page=1&p=separate&tool=search&view=0,0,5015,5186, http://kronika4.oslany.sk/46/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz