Hlavní obsah
Lidé a společnost

Benýšek se stal historicky prvním známým českým whistleblowerem a Blažek podal trestní oznámení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Löw-Beer Tugendhat, licence Canva, ilustrační foto

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se rozhodl „rázně zakročit“ v kauze manipulovaných zkoušek insolvenčních správců, která hýbe českou justicí.

Článek

Ministr spravedlnosti podal totiž trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli závažným podezřením, že na ministerstvu docházelo k ovlivňování výsledků těchto důležitých zkoušek. Prsty v tom měl mít zejména Antonín Stanislav v době, kdy vedl insolvenční odbor resortu.

Pikantní na celé věci je, že právě Stanislav se později stal Blažkovým politickým náměstkem, ačkoliv se už tehdy objevovaly náznaky problémů z doby jeho předchozího působení na ministerstvu. Blažek jej však prosazoval navzdory varováním. Stanislav nakonec po sérii odhalení a medializovaných afér na začátku března raději sám rezignoval.

Celá kauza odstartovala loni v listopadu, kdy tehdejší zaměstnanec ministerstva Jan Benýšek podal na Stanislava oficiální protikorupční podnět. V něm popsal nejen údajné Stanislavovy snahy znovu ovládnout lukrativní agendu insolvencí, ale především odhalil informace o manipulacích zkoušek z roku 2016, kdy Stanislav odboru šéfoval.

Ministerstvo se nejprve snažilo Benýška očernit a obvinit ze lži. Vláda mu dokonce obratem zrušila místo, zdánlivě kvůli úsporám. Protikorupční ředitel resortu Jiří Kapras však podnět důkladně prověřil a v prosinci dospěl k šokujícímu závěru – k manipulacím skutečně docházelo. Kapras proto doporučil Blažkovi podat trestní oznámení, aby policisté mohli případ řádně prošetřit a najít viníka.

A v ten samý den, kdy Blažek trestní oznámení skutečně podal, se whistleblower Benýšek vrátil na ministerstvo vítězně zpět. Uspěl totiž ve výběrovém řízení na místo ředitele insolvenčního odboru poté, co resort jeho původní odbor bez jasných důvodů rozdělil na dva a jeho post zrušil. Zároveň rezignoval náměstek Stanislav, kolem něhož se točila jedna aféra za druhou ohledně podezřelého přidělování zakázek či údajné lži u soudu.

Celý případ jasně ukazuje závažná selhání a podezřelé praktiky na ministerstvu spravedlnosti. Zároveň ale dokazuje, jak klíčovou roli hrají stateční oznamovatelé, kteří neváhají na nepravosti upozornit bez ohledu na rizika. Benýšek se stal historicky prvním mediálně známým českým whistleblowerem chráněným novým zákonem. A přestože kvůli své odvaze nejprve přišel o místo, nakonec se dočkal morálního zadostiučinění a nápravy.

Otazníky však zůstávají nad rolí ministra Blažka, který Stanislava i přes varování prosazoval a udělal z něj svého náměstka. Policejní vyšetřování teď ukáže, zda se podaří odhalit konkrétního strůjce manipulací. Je také otázkou, zda bude mít aféra další politické dohry, které zasáhnou i samotného ministra. Už teď je ale zřejmé, že otřásla důvěrou veřejnosti v nezávislost a čistotu výběru insolvenčních správců, kteří rozhodují o osudech tisíců lidí a firem v dluhových problémech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz