Hlavní obsah
Aktuální dění

Dívky ve věku 16 let zadržené a zbičované za nošení špatného hidžábu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Löw-Beer Tugendhat, Canva

Ke zbičování došlo týden poté, co Rada OSN požádala o zvláštního vyslance, který by se zabýval Tálibánem, zejména v otázce genderových a ženských práv. Tálibán však tento návrh odmítl s tím, že by situaci vyslanec jen „zkomplikoval“.

Článek

V nedávných dnech se v afghánském hlavním městě Kábulu odehrály události, které znovu vyvolávají vážné otázky o stavu lidských práv a zejména o právech žen v této zemi. Dívky a mladé ženy ve věku od šestnácti let byly zatčeny za porušení přísných pravidel nošení hidžábu, které uvalil Tálibán po svém návratu k moci v roce 2021. Tyto akce nejenže představují zásah do osobní svobody, ale také zpochybňují základní lidská práva a rovnost pohlaví.

Kulturní rozdíly mohou být často příčinou nedorozumění a konfliktů, ale v případě Tálibánu jde o něco mnohem hlubšího než pouhé nedorozumění. Jde o systematické potlačování práv žen a dívek, které je odůvodňováno interpretací náboženských předpisů. Tento způsob vlády ignoruje mezinárodní normy a lidská práva, která jsou univerzální a nezávislá na kulturním kontextu.

Zprávy o zatčení, bičování, a dokonce i o týrání rodinných příslušníků dívek, které se odvážily navštěvovat například kurzy angličtiny, jsou alarmující. Výuka jazyků, stejně jako přístup k jakémukoli jinému vzdělání, by měla být základním právem každého člověka, bez ohledu na pohlaví. Odmítání tohoto práva a používání síly proti těm, kteří se snaží vzdělávat, je nepřijatelné.

Je zvláště znepokojující, že tyto represe jsou prováděny ve jménu „morálky“ a „virtuálnosti“. Když jsou dívky označovány za „nevěřící“ pouze za to, že jejich hidžáb nepovažuje Tálibán za dostatečně „správný“, je zřejmé, že se nejedná o náboženskou zbožnost, ale o kontrolu a moc nad ženskou populací.

Světové společenství by mělo jednoznačně odsoudit tyto akce a vyvinout tlak na Tálibán, aby respektoval základní lidská práva a umožnil ženám žít svobodný a důstojný život. Mělo by být zřejmé, že žádná kultura nebo náboženská praxe nemůže být ospravedlněním pro porušování lidských práv.

Zatímco respektování kulturních rozdílů je důležité pro mezinárodní dialog a vzájemné porozumění, nesmí to vést k relativizaci práv a svobod. V případě afghánských dívek a žen je jasné, že jejich základní práva jsou vážně ohrožena a že mezinárodní společenství by mělo jednat, aby zajistilo jejich ochranu a svobodu.

Světové společenství by mělo důrazně odsoudit takové postupy a vyvíjet tlak na Tálibán, aby změnil svůj postoj a začal respektovat základní lidská práva, včetně práv žen. Je třeba důrazně prohlásit, že žádná kultura nebo náboženská tradice nemůže sloužit jako ospravedlnění pro porušování lidských práv.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz