Hlavní obsah

Dům po rozvodu prostě prodáme v dražbě a peníze spravedlivě rozdělíme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Löw-Beer Tugendhat, licence Canva, ilustrační foto

Chudák manžel si myslel, že ten dům ukořistí pro sebe, ale ouha! Soud rozhodl, že půjde dům do dražby a výtěžek se rozdělí rovným dílem. Ale dražba nemusí být vždy tím nejvhodnějším řešením při dělení nemovitosti během rozvodu.

Článek

Rozvody, ach ty rozvody! Kdysi to bývalo tak jednoduché - soud rozhodl, jeden z manželů dostal barák a druhý si mohl leda tak pustit pusu na špacír. Ale časy se mění a s nimi i pohled našich ctihodných soudců na tuhle zapeklitou problematiku.

Představte si takovou situaci: Manželé se už nemohou ani vystát, každý by nejraději toho druhého poslal k šípku, ale co s tím společným domem za několik milionů? Přece ho nebude jeden druhému přenechávat jen tak z dobroty srdce! A tak stojí před soudem, každý se svým advokátem, a přetahují se o to, kdo si ten dům nechá a kdo z něj naopak vypadne s prázdnou.

Ale ejhle, naši moudří soudcové přišli s geniálním řešením hodným Šalamouna! „Proč se hádat?“ pravili. „Dům prostě prodáme v dražbě a peníze spravedlivě rozdělíme mezi oba rozhádané manžele!“ A že prý je to trend moderní doby a všichni by se tím měli řídit.

Jeden takový případ se odehrál i v Moravskoslezském kraji. Chudák manžel si myslel, že ten dům ukořistí pro sebe, ale ouha! Soud rozhodl, že půjde dům do dražby a výtěžek se rozdělí rovným dílem. A když se nešťastný manžel odvolal, sám Nejvyšší soud mu vysvětlil, že takhle to teď prostě chodí a že se s tím musí smířit.

Takže, milí rozvádějící se manželé, už žádné tahanice o nemovitosti! Dražba je vaším novým nejlepším přítelem. A výtěžek si pak můžete užít podle libosti - třeba na exotické dovolené, kde na toho protivného ex konečně zapomenete. Rozvody ještě nikdy nebyly tak snadné a zábavné jako teď!

Tak co, není to geniální řešení? Soudcové se konečně zbavili těch otravných tahanic o majetek a my ostatní se můžeme bavit pohledem na to, jak se nedávní manželé přetahují o každou korunu z dražby. A kdo ví, třeba se díky tomu i zvýší počet rozvodů - koneckonců, když je to teď tak jednoduché proč to nezkusit? Soudcům tím akorát přibude práce, ale to jim jistě vadit nebude.

Hlavně, že je moderní doba a my jdeme s trendem!

Dražba nemusí být vždy tím nejvhodnějším řešením při dělení nemovitosti během rozvodu. Má své výhody i nevýhody:

Výhody dražby:

  • Transparentnost a férovost - oba manželé mají stejnou šanci nemovitost vydražit.
  • Tržní ocenění - dražba obvykle zajistí prodej za tržní cenu.
  • Rychlé řešení - při dohodě je dražba rychlým způsobem vypořádání.

Nevýhody dražby:

  • Emoční zátěž - dražba společného majetku může být psychicky náročná.
  • Finanční ztráta - vydražená cena nemusí dosáhnout očekávání, navíc se platí poplatky.
  • Ztráta kontroly - manželé nemohou ovlivnit, kdo nemovitost vydraží.

Vhodnější alternativy vypořádání:

  • Dohoda na prodeji a rozdělení výtěžku.
  • Převod nemovitosti na jedno z manželů s finanční kompenzací pro druhého.
  • Reálné rozdělení nemovitosti (např. na jednotlivé byty).

Volba nejvhodnějšího způsobu záleží na konkrétní situaci, vzájemné dohodě a schopnosti komunikace. Obecně je nejlepší hledat oboustranně přijatelné řešení mimo dražbu, pokud je to možné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz