Hlavní obsah
Finance

Insolvence ruské SBERBANK běží jako po drátku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Löw-Beer Tugendhat, ZSsen, wikimedia.commons, ilustrační foto

Insolvenční správkyně Sberbank Jiřina Lužová hodnotí celý proces jako nejúspěšnější insolvenci vůbec.

Článek

Insolvence ruské banky Sberbank, která zkrachovala kvůli runu na banku po vpádu Ruska na Ukrajinu, míří do finále. Více než 15 300 věřitelů padlé banky se bude moci za týden, konkrétně od 18. března, dostat k 95 procentům svých pohledávek, které měly vůči bance mimo či nad rámec pojištěných vkladů ve výši 100 000 eur (cca 2,5 milionu korun). Tak vysoký podíl uspokojení věřitelů je při insolvenci nevídaný.

Komerční banka začne věřitele vyplácet z majetkové podstaty Sberbank prostřednictvím svých poboček a on-line, a to bezhotovostně, v české měně a na účty vedené v ČR. Na výplatu je přichystáno téměř 57 miliard korun a potrvá až do 15. dubna 2024.

Na peníze se těší fyzické a právnické osoby, finanční instituce, obce, a především Garanční systém finančního trhu (GSFT). Ten v rámci zákonného pojištění už vyplatil 25,5 miliardy korun 89 tisícům klientům a sám se tak místo nich stal největším věřitelem Sberbank. Do Fondu pojištění vkladů se nyní vrátí téměř 26 miliard korun, což je vůbec poprvé v historii, kdy se do Fondu vrátí všechny prostředky z výplaty náhrad vkladů klientům padlé banky.

Insolvenční správkyně Sberbank Jiřina Lužová hodnotí celý proces jako nejúspěšnější insolvenci vůbec, co se týče výše uspokojení věřitelů a rychlosti řízení. Pachuť jí však zůstala z tříměsíčního zpoždění kvůli odvolání jednoho z věřitelů proti částečnému rozvrhu v prosinci. Odvolání bylo nakonec Vrchním soudem zamítnuto jako nedůvodné.

Insolvenční správkyně Lužová oceňuje, že až na pár výjimek věřitelé jednali férově a cítila z nich důvěru. Klíčovým momentem bylo nabídnutí 41 miliard korun Českou spořitelnou ve výběrovém řízení za portfolio hypoték a úvěrů v nominální hodnotě 47 miliard. To spolu s dalšími aktivy umožnilo tak vysoké uspokojení věřitelů.

Po vyplacení částečného rozvrhu bude insolvenční správkyně pokračovat v krocích směřujících k ukončení řízení. Musí se vypořádat s více než stem incidenčních sporů, připravit přezkum dosud nepřezkoumaných pohledávek a konečnou zprávu. Insolvence Sberbank tak míří do úplného konce, i když ta nejdůležitější etapa bude brzy za námi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Sberbank

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz