Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak přežít Vánoce bez dětí, partnera, rodiny?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Löw-Beer Tugendhat

Tento článek je určen právě vám, kteří cítíte, že Vánoce jsou obdobím zvýšeného smutku a pocitu odloučení. Možná jste nedávno prošli rozvodem, ztrátou milované osoby, nebo žijete v cizím městě či zemi daleko od rodiny.

Článek

Vánoční svátky jsou tradičně obdobím, které je v naší kultuře spojeno s teplem domova, setkáváním s rodinou a oslavou společných chvil plných lásky a porozumění. V ulicích se rozsvěcují vánoční dekorace, z domovů se line vůně pečených cukroví a z televizních obrazovek nás zvou kouzelné pohádky. Avšak ne všichni prožívají tuto dobu rovnocenně. Pro mnohé z nás, kteří jsou bez partnera, dětí či vnoučat, může být tento čas spíše připomínkou osamělosti a izolace.

Vánoce jsou časem, kdy se zdůrazňuje rodinná pohoda, společné chvíle a tradice. Pro ty, kteří jsou bez dětí nebo vnoučat, mohou být tyto dny emočně náročné. Všude kolem jsou lidé obklopeni svými blízkými, zatímco my osamělí pociťujeme zvýšenou míru izolace a hlavně smutku.

Pro nás osamělé mohou být Vánoce obdobím, kdy se zintenzivňuje pocit osamělosti a cítíme se tak trochu vyčleněni ze společenského dění. To je ještě těžší, pokud prožíváme nedávný rozvod, úmrtí velmi blízké osoby nebo jsme od rodiny vzdáleni z jiných důvodů. Nicméně, i když mohou být Vánoce pro osamělé náročné, existují způsoby, jak si toto období užít a možná dokonce najít nový smysl a radost. Možná budou fungovat.

Založení nových tradic, místo smutku nad tím, co již není, zkouším vytvořit vlastní tradice, které mi přinesou radost. Zkouším cokoliv od speciálního vánočního filmového maratonu až po přípravu speciálního jídla jen pro sebe.

Zkouším spojení s ostatními, podobně jako moje kolegyně z práce Hanka, která pořádá tzv. Mejdan opuštěných duší. Umožňuje to, spojit se s lidmi, kteří jsou v podobné situaci. Společné trávení před nebo vánočního času s přáteli, kteří také nemají rodinu kolem, může být svým způsobem uspokojující.

Zkouším i dobrovolnictví, angažuji se v charitativních organizacích, jako je Armáda spásy, částečně mi to přináší pocit naplnění a dodává přítomnost lidí. Právě teď zkouším odpočinek a sebepéči, když všichni ostatní, nakupují dárky, já čtu knížky, večer mě čeká relaxace ve vaně. Meditace (bez svíček, ty přivodí nostalgii) mi pomáhá zmírnit pocit tíživé osamělosti.

Ač se snažím přijmout situaci, tím, že si připomínám, že i když je situace nyní těžká, nic netrvá věčně. Přijetí momentálního stavu a soustředění se na to, co přináší radost, mi může přispět k lepšímu vnímání svátků. Osamělá budu na Vánoce sama. Vánoce jsou prý o lásce a radosti, asi to zahrnuje jen ty, kteří mají rodinu, ne všechny lidi bez ohledu na jejich situaci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz