Hlavní obsah
Cestování

Florencie: Jednou, když se město stane prostitutkou, je těžké, aby se znovu stalo pannou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Löw-Beer Tugendhat, licence Canva

Masový turismus proměnil Florencii v „prostitutku“, prohlásila ředitelka jednoho z městských muzeí, což vyvolalo pobouření mezi politiky včetně italského ministra kultury.

Článek

Masová turistika se rozhodla, že Florencie bude její nová nejlepší kamarádka, ale jak se zdá, přehnala to s návštěvami. Cecilie Hollbergová, ředitelka Galerie dell'Accademia, kde domovem je Michelangelův David, si stěžuje, že Florencie už není to, co bývala. Podle ní se z ní stal druh turistické prostitutky. Ano, přesně tak. Vypadá to, že řekla nahlas to, co si mnozí myslí potichu.

„Jednou, když se město stane prostitutkou, je těžké, aby se znovu stalo pannou,“ prohlásila Hollbergová odhodláním, které by se možná více hodilo do epizody historického dramatu než do debaty o turismu. Tato poznámka přirozeně vyvolala vlnu pobouření mezi politiky, včetně italského ministra kultury, který její slova označil za „vážná a urážlivá“. A jako by scénář napsal sám Shakespeare, Hollbergová se poté omluvila za své „špatně zvolená slova“ o městě, které prý miluje.

Když se na to podíváme s jistou dávkou humoru, představte si, že dáma jménem Florencie je na večírku, ale když se snaží být středem pozornosti, a trochu víc se „rozjede“, najednou zjistí, že si na ni všichni stěžují, protože zabírá příliš mnoho místa a všichni kolem ní se cítí trochu přehlíženi. A najednou vystoupí pořadatelka párty Cecilie Hollbergová, jako její rozumná kamarádka, která řekne: „Hej, holka, možná bys měla trochu zpomalit.“

Chtěla jsem říct, že Florencie musí být pro celou Itálii svědkem stále uvědomělejšího cestovního ruchu, nikoli cestovního ruchu typu hit-and-run.
Cecilie Hollberg, ředitelka florentské Galleria dell'Accademia, theguardian.com

Ale vážně, Florencie je nádherné město s bohatou historií a kulturou, které přitahuje miliony turistů rok, co rok. Je sice pravda, že turistický ruch, může mít a jistě má, na města negativní dopad ale nazvat celé město „prostitutkou“ je možná trochu přehnané. Kdo by si pomyslel, že správa muzea může vést k mediálním rozepřím na nejvyšší úrovni?

Foto: Sailko, commons.wikimedia, CC BY-SA 3.0

Cecilie Hollberg, Galleria dell'Accademia, Florencie

Zdá se, že celá tato situace je jako špatně promyšlená marketingová kampaň. Cecilie Hollbergová možná jen chtěla, aby se o problému mluvilo, ale nakonec se dostala do situace, kdy musí čelit velkému hněvu politiků a hlavně veřejnosti. A co si z toho odnést? Možná, že když budete příště mluvit o problémech ve svém oblíbeném městě, vyberte si slova opatrněji, abyste se vyhnuli mezinárodnímu incidentu a nežádoucí publicitě. A také, že i v turistickém ruchu je někdy třeba zpomalit a užít si krásu okamžiku – než vás někdo nazve prostitutkou turistiky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz