Hlavní obsah
Cestování

Ostrov Malta: Kulturní destinace pro rok 2024

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Löw-Beer Tugendhat

Na jaře se Malta stane hostitelem svého prvního bienále, což je událost, která již vyvolala velký zájem v uměleckých kruzích a přitáhla přihlášky od více než 2 500 umělců z 75 různých zemí. Organizátoři slibují umělce s mezinárodní reputací.

Článek

Když se řekne Malta, vybaví se nám malebné pláže, tajemné megalitické chrámy a stopy po bohaté historii, která je na každém kroku. V roce 2024 však tato středomořská perla nabídne ještě něco víc - stane se domovem prvního Malta Art Biennale, kulturní události, která přitáhne pozornost umělců, kritiků a milovníků umění z celého světa.

Malta se tak připravuje na to, aby se zařadila mezi nejlepší evropské kulturní destinace. Jarní měsíce, od 11. března do konce května, promění ostrov v umělecký ráj, kde se snoubí historie s moderním uměním.

Pod záštitou Jeho Excelence prezidenta Malty a v režii MUŻA, Národního komunitního uměleckého muzea, se Malta Art Bienále stane platformou pro prezentaci nejen známých jmen, ale i nově objevených talentů. Výstava s tématem „Baħar abjad imsaġar taż-żebbuġ“ (Bílé moře olivových hájů) nabídne návštěvníkům jedinečnou příležitost prozkoumat moderní maltskou a středomořskou identitu prostřednictvím umění.

Valletta, hlavní město Malty, které je na seznamu UNESCO, se stane jedním z hlavních dějišť bienále. Představte si, že se procházíte mezi 320 historickými památkami, zatímco kolem vás ožívá současné umění. Palác velmistra, Zbrojnice ve starém městě Birgu a dokonce i megalitické chrámy Ġgantija na Gozu se promění v netradiční výstavní prostory, kde se minulost prolíná s přítomností.

Bienále však není jediným důvodem, proč navštívit Maltu. Ostrov je známý svými kulturními festivaly, které se konají po celý rok, a jaro je obzvláště bohaté na festivaly. Obce slaví své patrony, ulice se plní hudbou a nebe zdobí ohňostroje. Je to oslava života, která dokonale doplňuje atmosféru bienále.

Nenechte si ujít šanci rezervovat si neopakovatelný zážitek a objevit Maltu jako nikdy předtím. Kultura zde není jen slovo, ale živý, pulzující organismus, který vás přivítá otevřenou náručí. Malta v roce 2024 není jen dovolená, je to cesta za uměním, historií a nezapomenutelnými zážitky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Bienále

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz