Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Přišel čas na omezení vjezdu osobních aut do center měst podle koncovky registrační značky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Löw-Beer Tugendhat, licence Canva

Žijeme v době, kdy se naše města potýkají s rostoucím znečištěním ovzduší a přeplněnými ulicemi. Hustá doprava a zácpy se staly každodenní realitou, která nám otravuje život.

Článek

Neustálý hluk a smog nás obtěžují a ohrožují naše zdraví. Je nejvyšší čas s tím něco udělat!

Řešení se nabízí – omezení vjezdu osobních aut do center měst podle koncovky registrační značky. Sudá čísla v sudé dny, lichá v liché. Toto jednoduché pravidlo, které už úspěšně funguje v některých metropolích světa, může výrazně ulevit našim přetíženým silnicím a zlepšit kvalitu vzduchu, který dýcháme.

Představte si, o kolik příjemnější by bylo naše město, kdyby se počet vozidel v ulicích snížil o polovinu. Zácpy by se rozpustily, zejména během dopravních špiček. Ušetřili bychom spoustu času i nervů za volantem. A co teprve naše plíce? Konečně by se nadechly čistějšího vzduchu bez škodlivých zplodin a prachu. Prospěli bychom zdraví nás všech, hlavně našich dětí.

Navíc by toto opatření přirozeně motivovalo k využívání šetrnějších způsobů dopravy. Více lidí by sedlo na kolo, jelo MHD nebo šlo pěšky. Cesty bychom si lépe naplánovali a zkombinovali podle povolených dnů. Třeba bychom i zkusili spolujízdu s někým dalším. Postupně bychom si tak osvojili udržitelnější dopravní návyky.

Zavedení regulace přitom nevyžaduje žádnou složitou administrativu ani velké výdaje. Jde hlavně o jasná pravidla a důslednou kontrolu ze strany městské policie. Samozřejmě by se zvážily nezbytné výjimky pro zdravotně postižené či záchranáře. Vhodný čas na spuštění je právě teď. Mnozí z nás si zvykli častěji pracovat z domova a omezit zbytné přesuny. Na to můžeme plynule navázat. Zároveň musíme dál posilovat alternativní druhy dopravy v čele s MHD.

Regulace vjezdu podle SPZ je cestou k čistšímu a příjemnějšímu městu pro nás pro všechny. Odvažme se společně k tomuto prospěšnému kroku. Udělejme to pro naše zdraví, naše děti, naši budoucnost. Město, kde se dobře dýchá a svobodně žije, nemusí být jen sen. Je to na nás. Pojďme ho společně uskutečnit! Každý z nás může přispět. Jen tak dokážeme ozdravit prostředí, ve kterém žijeme.

Apelujte na vaše zastupitele a požadujme změnu! Dejme jim najevo, že nám na našem městě záleží. Společně máme sílu to dokázat a vytvořit místo, na které budeme hrdí. Místo, kde se ulice stanou prostorem pro lidi, ne pro přeplněné pruhy aut. Udělejme ten odvážný krok vpřed. Čistý vzduch a průjezdné silnice můžou být realitou, když se o to zasadíme všichni. Budoucnost našich měst je v našich rukou!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz