Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ukrajinské ženy, nové tváře těžby uhlí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: licence Canva, ilustrační obrázek

Žena stojící před sovětským průmyslovým výtahem, připravena sestoupit 600 metrů na těžkou šestihodinovou směnu v dole na uhlí ve východní Ukrajině, vypadá nezúčastněně. Ženy jako Vashkatova a Vykhrevna ještě neví, co jí čeká.

Článek

Poslední, co spatřila před vstupem do kovové klece a ponořením se do temnoty spolu s desítkami dalších horníků, byl obrovský nápis nabádající dělníky, aby dbali na bezpečnost.

Bývalá učitelka východoukrajinské vesnické školy přišla o práci loni, když neustálé ruské ostřelování donutilo její žáky přejít na online výuku. Při prohlížení internetu narazila na reklamu ukrajinského největšího výrobce oceli, společnosti Metinvest, hledající pracovníky pro provoz strojů v dole Pokrovsk.

Plat je prý dobrý a stabilní, což je v dnešní době dost vzácné. Uchazečky mají před sebou ještě několik týdnů školení, než budou moci obsluhovat stroje bez dozoru. Aby se ženám umožnilo pracovat pod zemí, ukrajinská vláda zrušila zákon, který dříve zakazoval ženám pracovat ve škodlivých nebo nebezpečných podmínkách.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj snížil věkovou hranici pro povinnou vojenskou službu na 26 let, což dále vyčerpá pracovní sílu v důležitých sektorech jako těžba, doprava a stavebnictví. Ve východní Ukrajině jsou nedostatky ještě výraznější, protože mnoho rodin uprchlo do zahraničí nebo do relativně bezpečnějších oblastí západní Ukrajiny.

Od začátku války 915 ze 6 578 mužských zaměstnanců dolu Pokrovsk narukovalo do armády, zatímco jiní opustili region, uvedl Serhij Stepanenko, vedoucí personálního oddělení dolu. Dodal, že zatím asi 30 žen začalo pracovat pod zemí, zatímco jiné převzaly tradičně mužské role v logistice a dopravě.

Bývalá učitelka, 49 let, měla na sobě ochrannou přilbu a montérky, když se připravovala na sestup do dolu. Řekla, že první zkušenost pod zemí byla děsivá, ale rychle si zvykla. „Teď už to beru normálně,“ uvedla a procházela okolo zpocených kolegů, jejichž tváře byly černé od uhlí.

Ženy vstupují do tradičně mužských povolání

Marina Vykhrevna, která strávila tři desetiletí prací nad zemí ve třídírně suchého uhlí, využila příležitosti, kterou jí válka dala, aby se vyučila jako inspektorka kvality pod zemí. „Myslím, že je skvělé, že se přidávají další ženy,“ řekla, stála vedle skupiny mužských kolegů v temném a prašném labyrintu tunelů.

Její plat se zdvojnásobil na 19 000 hřiven, a s přísunem dalších žen se vytvořilo pouto kamarádství. Ženy a dívky si navzájem pomáhají.

Ne všechny pozice v dole jsou však pro ženy přístupné. Některé z nejvíce fyzicky náročných míst zůstanou nadále uzavřené. Deficit pracovníků je problematický a ženská pracovní síla to nevyřeší. Vedení dolu muselo změnit výrobní plán na tento rok na základě dostupného personálu.

Přesto ženy jako Violetta Loevska, která nedávno začala měřit koncentrace metanu v dole, nevidí v tom, že by musely zastávat tradičně mužské role, žádný problém. Věděla, do čeho jde. Ženy mohou tuto práci vykonávat stejně dobře jako muži. Jediné, na čem záleží, je bezpečnost ostatních horníků.

Měsíc po návštěvě Lloesky v důlním komplexu Pokrovsk byla nedaleká města stále častěji cílem ruských útoků. Tři dny po jejich návštěvě ruské síly ostřelovaly další důlní areál ve městě Selydove, zapálily několik výrobních zařízení a na několik hodin uvěznily 53 horníků, než byli evakuováni.

Navzdory všem rizikům ženy jako Vashkatova a Vykhrevna odhodlaně pokračují ve své práci v dolech, vezmou na sebe nové role a přebírají zodpovědnost, která byla dříve vyhrazena pro muže. Jejich odvaha a odhodlání jsou příkladem rozvíjející se změny postoje k ženské pracovní síle v této těžké době.

Zdroj: https://www.theguardian.com/world/article/2024/jul/06/we-do-the-job-just-as-well-as-men-ukrainian-women-take-on-coal-mining

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz