Hlavní obsah

V cizině se, prosím, chovejte tak, abyste nebyli za hlupáka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Löw-Beer Tugendhat

ilustrační foto

Jsme v období, kdy kufry praskají ve švech, letenky pálí díru v kapse a svět čeká, až ho objevíte. Ať už míříte na exotickou pláž, do rušného městského centra nebo na idylickou horskou chalupu, mám pro vás jednu esenciální radu!

Článek

Léto klepe na dveře, kufry jsou připraveny a vy se nemůžete dočkat, až vyšlápnete do světa. Kamkoliv zamíříte – ať už na exotické pláže, do hlučných měst, nebo do tiché přírody – mám pro vás jednu zlatou radu, která zaručeně zlepší vaši cestovatelskou zkušenost. Zní to jednoduše, ale věřte mi, je to klíčové: stačí nebýt hlupák!

Ano, čtete správně. To je celá podstata dobrého chování na cestách. Nemusíte si pamatovat záplavu pravidel a doporučení, pokud zvládnete tohle jedno, budete vítáni všude. Ale jelikož jste si otevřeli tento článek, pojďme se na to podívat trochu hlouběji a podrobněji.

Nechte ty ubohé sochy na pokoji!

Není potřeba na nich jezdit, hrát si s nimi, osahávat je nebo s nimi dělat nevýslovné věci, jak jsem viděla minulý týden. Nebudu zacházet do podrobností, ale stačí říct, že pokud takové věci děláte na veřejnosti, vaše máma se bude stydět. Prostě to nedělejte.

Základy slušného chování: Nevykukujte jako Tarzan

Je pochopitelné, že když vidíte něco úchvatného nebo ochutnáte delikatesu, kterou jste dosud neznali, může vás to nadchnout. Ale, prosím, přemýšlejte o ostatních. Vykřikovat radostí jak šílený hromotluk v místním supermarketu nebo u sochy slavného státníka může místní obyvatele rušit a vaše spolucestující přinejmenším nepříjemně překvapit. Vaše euforické „Hurráá!“ si schovejte na momenty, kdy tím nezpůsobíte třes zdi.

Batoh je užitečný, ale nemusí lámat kosti

Rozumíme, že potřebujete mít všechny své důležité věci u sebe, ale prosím, buďte ohleduplní k ostatním. Průchody, autobusy a úzké uličky nejsou místem pro demonstrování síly vašich zad. Pamatujte, že ostatní cestující si zaslouží zůstat nepoškození. Občas postačí si batoh sundat nebo se postavit tak, aby nemohl nikomu ublížit.

Kulturní citlivost je nezbytná

Jistě, každý chce mít krásné zážitky a fotky z dovolené, ale ruku na srdce – není nutné devastovat památky jen proto, abyste měli jedinečný záběr. Jakékoliv pokusy o napsání svého jména na starověké kameny nebo dotýkání se uměleckých děl s nadšením pětiletého dítěte jsou prostě a jednoduše neslušné. Respektujte historii a kulturu daného místa.

Věci, které prostě nedělejte

Zanechávání odpadků v přírodě nebo ve městech ukazuje jen jedno – neúctu k prostředí, které nám poskytuje domov i útočiště. Máte-li sklony házet odpadky na zem, raději si vezměte pytlík na odpadky a uklízejte po sobě. Nejenže budete vypadat zodpovědně, ale můžete se i těšit z čistšího prostředí.

Respektujte místní zvyklosti

Pokud je v místě, kam cestujete, nějaký konkrétní zákaz nebo doporučení, dbejte na to. Jestliže místní obyvatelé říkají, že po hoře, kterou považují za posvátnou, byste neměli šplhat, tak to nedělejte. Není důležité, co říká váš vnitřní dobrodruh, místním obyvatelům jde o jejich kulturní dědictví.

Nazí na hike: Ne!

Možná to zní zábavně a dobrodružně, ale věřte, že veřejná nahota, zvláště v tradičních nebo konzervativnějších zemích, je čiré šílenství. Nejenže můžete místní odradit, nebo dokonce pobouřit, ale písek na nechtěných místech taky není příjemný. Raději se oblékněte.

Cestování je krásné, pokud ho děláte s respektem k místům a lidem, které navštívíte. A pokud si z tohoto článku odnesete jen jedno, ať je to toto: stačí nebýt hlupák. Pokud se budete tímto jednoduše řídit, nejenže budete mít lepší dovolenou, ale i lidé kolem vás si ji více užijí.

Takže, připravte si pasy, sbalte kufry a vyrazte. Nezapomeňte být slušní a ohleduplní k ostatním. Tím si zasloužíte nejen dobré jméno, ale i uznání svých blízkých a možná i náhodného cestovatele. A hlavně, užijte si to. Svět čeká na to, až ho objevíte, tak bez obav vpřed, ale s úctou a respektováním pravidel. Vaše maminka (a já) na vás budeme hrdí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz