Hlavní obsah

Žijeme ve státě, kde si soudci pořizují nemovitosti způsobem, že i v Kolumbii by nám mohli závidět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Löw-Beer Tugendhat, licence Canva, ilustrační foto

Když soudce kupuje nemovitosti v exekučních dražbách, jedná se o velmi závažný problém, který má dalekosáhlé důsledky pro důvěryhodnost a integritu celé justice. Budou excesy jednotlivých soudců jen přibývat jako ve spirále morálního rozkladu?

Článek

Toto jednání je v přímém rozporu se zákonem, který výslovně zakazuje soudcům účastnit se takových dražeb, a to z velmi dobrých důvodů. Zákonodárci si byli vědomi toho, že pokud by soudci mohli volně nakupovat nemovitosti v exekucích, vznikl by zde obrovský prostor pro střet zájmů a zneužívání jejich postavení k osobnímu obohacení.

Soudce je veřejností vnímán jako nestranný arbitr spravedlnosti, by měl rozhodovat nezávisle, objektivně a bez jakýchkoliv postranních úmyslů. Jeho úkolem je aplikovat zákony a precedenty na konkrétní případy a vynášet rozsudky výhradně na základě faktů a platného práva. Pokud se však soudce sám aktivně angažuje v exekučních dražbách a skupuje nemovitosti dlužníků, vrhá to velmi negativní světlo na jeho morální integritu a schopnost nezaujatě rozhodovat. Veřejnost by zcela pochopitelně mohla nabýt dojmu, že daný soudce zneužívá informace, které má k dispozici ze své pozice, a svou autoritu využívá především k vlastnímu prospěchu na úkor lidí, kteří se ocitli v tíživé finanční situaci a čelí exekuci.

Kdo si může dovolit nákup nemovitosti v řádu desítek?

Nesmíme také zapomínat na to, že pokud si soudce dokáže pořídit na dvacet nemovitostí, svědčí to o značných finančních prostředcích, které má k dispozici. V té souvislosti se nabízí legitimní otázka, zda takové příjmy odpovídají běžnému soudcovskému platu, nebo zda nepocházejí z nelegálních zdrojů. I pouhé podezření z nekalého jednání a korupce může velmi vážně poškodit důvěryhodnost soudnictví v očích veřejnosti a podkopat víru lidí ve spravedlnost a rovnost před zákonem.

Proto je naprosto nezbytné celý případ důkladně prošetřit a zjistit, zda se soudce Koudela skutečně dopustil porušení relevantních zákonů a etických standardů, které jsou inherentní součástí soudcovské profese. Pokud se jeho vina prokáže, musí nést adekvátní následky a být potrestán způsobem, který bude odpovídat závažnosti jeho prohřešků. V sázce je totiž mnohem víc než osud jednoho soudce – jde o důvěryhodnost a legitimitu celého justičního systému.

Ministerstvo spravedlnosti by mělo zahájit kárné řízení a zbavit Radomíra Koudelu soudcovské funkce, poté co připustil nelegální účast na exekučních dražbách, píše se na portálu Centrální registr dlužníků.

Justice musí být maximálně transparentní a soudci by měli jít občanům příkladem svou bezúhonností a morální integritou. Jen tak může soudní systém požívat nezbytné důvěry ze strany široké veřejnosti a plnit svou nezastupitelnou úlohu nestranného strážce zákonnosti a právního státu. Pokud lidé ztratí víru v to, že soudy rozhodují spravedlivě a nezávisle, bude to mít nedozírné následky pro stabilitu celé společnosti. Proto je potřeba jakékoliv náznaky korupce a zneužívání pravomocí v justici nekompromisně potírat a trestat.

Současný stav, kdy se soudce dopouští protiprávního jednání skupováním nemovitostí v exekučních dražbách a ministr spravedlnosti adekvátně nezasahuje, je velmi znepokojivý a pro naši společnost představuje vážnou hrozbu.

Soudci jsou pilířem našeho právního systému a strážci spravedlnosti. Očekáváme od nich naprostou bezúhonnost, nestrannost a morální integritu. Pokud se soudce zaplete do nelegálních obchodů a zneužívá svého postavení k vlastnímu obohacení, je to jasným selháním a podkopává to důvěru veřejnosti v justici jako takovou.

Pro demokratickou společnost velmi – velmi toxický jev

Nečinnost ministra spravedlnosti v takto závažné kauze je zarážející. Jeho úkolem je dohlížet na řádné fungování soudnictví a zajistit, aby soudci dodržovali zákony a etické standardy. Pokud ministr jen nečinně přihlíží soudcovým excesům, de facto tím dává najevo, že takové jednání je přijatelné a nebude potrestáno. To vysílá velmi nebezpečný signál směrem k ostatním soudcům i celé společnosti.

Skutečnost, že soudci porušující zákony nejsou exemplárně potrestáni, vytváří atmosféru nepostižitelnosti a vede ke zklamání a deziluzi občanů. Lidé ztrácejí víru ve spravedlnost a rovnost před zákonem. Začínají nabývat dojmu, že existují dvě kategorie občanů – ti privilegovaní, kterým projde vše, a pak obyčejní lidé, na které dopadá tvrdost zákona. To je pro demokratickou společnost velmi toxický jev.

Pasivita zodpovědných činitelů tváří v tvář zjevnému porušování pravidel nebezpečně posouvá hranice toho, co je vnímáno jako přípustné chování. Normalizuje se tím korupce a klientelismus. Občané rezignují na ideály právního státu a spravedlnosti, protože vidí, že v praxi nefungují. To výrazně přispívá k atomizaci společnosti a všeobecné apatii.

Proto je naprosto nezbytné, aby ministerstvo spravedlnosti rychle a důsledně zakročilo proti soudci zneužívajícímu pravomoc. Jeho jednání musí být řádně prošetřeno a v případě prokázání viny adekvátně potrestáno. Je třeba vyslat jasný signál, že justice je založena na integritě a žádné prohřešky nebudou tolerovány. Jedině tak lze obnovit otřesenou důvěru občanů v právní stát a nastavit zdravé fungování společnosti.

Pokud nezasáhneme hned v počátku, budou excesy jednotlivých soudců jen přibývat a celý justiční systém se dostane do spirály morálního rozkladu. Důsledky pro společnost by byly nedozírné. Proto musíme trvat na tom, aby se pravidla dodržovala bez výjimky a aby každý nesl odpovědnost za své činy. Jinak míříme do velmi nebezpečných vod.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz